#thekobolife·@Kobobooks·Boekentips·Jeugdboek·Recensie van Elsa·Recensies·Young Adult

Gegijzeld – Chinouk Thijssen “Echt een lekker nagelbijtertje en een dikke aanrader!”

Gegijzeld – Chinouk Thijssen

“Spannend vanaf de eerste pagina tot aan de laatste.”  

Auteur(s) : Chinouk Thijssen

Uitgeverij : Kluitman

ISBN : 9789020609653

Taal : Nederlands

Uitvoering : Hardcover    

Aantal pagina’s : 104

Verschijningsdatum : februari 2021

Achterflap

Een van de jongens staat met een pistool op het hoofd van Casper gericht. ‘Als hij over een half uur nog niet heeft gereageerd…’ Hij kijkt om zich heen en draait zich dan terug naar Casper. ‘Ik zweer het je, jongen, dan zijn jullie allemaal dood.’

Het is het einde van het schooljaar en Yasmine en Jason zijn uitgenodigd voor het feest van hun klasgenoot Casper in de enorme villa van zijn ouders. Het belooft het feest van de eeuw te worden. De avond krijgt echter een onverwachte wending wanneer een groep oudere jongens binnenkomt. Ze verbieden iedereen om het huis te verlaten totdat ze hebben waar ze voor gekomen zijn. Langzamerhand verandert het droomfeest in een nachtmerrie…

Mijn leeservaring

Ik vind de Kluitman-novelles zo’n leuk concept! Het is echt een laagdrempelige manier om de jeugd te porren om lekker te gaan lezen. De boekjes zijn betaalbaar, zien er tof uit en bevatten ook nog eens een spannend verhaal. Zo kreeg ik deze keer de kans om ‘Gegijzeld’ te lezen en te recenseren. Met eerder werk van de schrijfster Chinouk Thijssen ben ik bekend dus ik had er al vertrouwen in dat de novelle via Kluitman een toppertje zou worden. Nu na het lezen kan ik dat ook zeker bevestigen.

De vormgeving is in zijn geheel prettig voor het oog. Mysterieuze, goed verzorgde, hardcover. Duidelijke hoofdstuk verdeling met aanduiding vanuit welk hoofdpersonage je leest en het gebruikte lettertype is ook goed leesbaar.

“Mijn hart bonkt in mijn keel en het zweet staat op mijn voorhoofd.”

Met de proloog gaan we gelijk vol spanning het verhaal in. Het zet de toon en maakt nieuwsgierig naar wat er allemaal aan vooraf is gegaan want vervolgens met het eerste hoofdstuk ga je als lezer terug naar 12 uur eerder. Op die manier is het boekje dan ook spannend vanaf de eerste pagina tot aan de laatste. Zo ervaar ik het althans. De opbouw houdt mij als lezer vast gedurende het hele verhaal.

“Met een klap zwaai ik de deur van de koelkast dicht en kijk naar rechts.”

De karakters komen realistisch over, als de huidige scholieren van tegenwoordig en zijn daardoor ook herkenbaar voor jongeren van die leeftijd passend bij de doelgroep van de Kluitman-novelles. Hun situatie is gemakkelijk voor te stellen als lezer en leef je mee, hierdoor blijft de spanningsboog gedurende het verhaal gespannen en leer je de twee hoofdpersonages Yasmine & Jason ook nog eens steeds beter kennen. De situatie blijft ook interessant doordat er dingen afspelen die je niet geheel verwacht als je aan het lezen bent en je dus verrassen.

“We schrikken allebei op, waarna ik meteen met mijn handen om mijn hoofd op de grond zak.”

Ik vind het knap hoe Chinouk met het aantal pagina’s van een kortverhaal zo’n meeslepend geheel neer heeft kunnen pennen. Het boekje voelt voor mij als een volwaardige YA thriller maar dan kort. Echt een lekker nagelbijtertje en een dikke aanrader!     

Lieve leesgroet, Elsa.

Dit boek is ook te lezen met het Kobo-plus abonnement! #thekobolife @Kobobooks.com