Recensies·Recensies van Moon·Roman

Het landhuis – Anne Jacobs “Lekker even alles om je heen vergeten, romantiek maar ook littekens, de oorlog laat veel achter. Jacobs zet dit om in een prachtig familiedrama.”

Het landhuis – Anne Jacobs

“Wanneer je het verleden wilt herstellen zal je de pijn moeten doorstaan”

“Ach, de oorlog. Die zinloze, gruwelijk oorlog. Wat had die niet allemaal kapotgemaakt. Zouden de wonden die de oorlog had veroorzaakt ooit helen?

Oost en West-Duitsland is weer één, na de val van de muur trekt de zeventig jarige Franziska terug naar het Landgoed Dranitz waar zij is opgegroeid. Franziska is samen met haar moeder in 1945 gevlucht haar vader en jongste zusje achterlatend, bij terugkomst blijkt dat het landgoed erg vervallen is, en Franziska wil alles op alles zetten om het landgoed in volle glorie te herstellen. Maar of de huidige inwoners van Dranitz daar zo blij mee zijn?

Kan Franziska, haar zo geliefde plek weer laten opbloeien en zal zij de roerige tijden van vroeger, het verlies van haar familie, alle herinneringen en de liefde een plek kunnen geven

Anne Jacobs de Duitse auteur heeft inmiddels de harten van vele Nederlanders gestolen, met haar trilogie over het weesmeisje wist zij vele lezers te vermaken. Nu komt zij met Het landhuis, een verhaal waar je even in moet komen, veel karakters komen voorbij en hoe de verhoudingen zijn is even zoeken. Je leest het verhaal vanuit verschillende karakters, van de daadkrachtige Franziska, de hoofdpersonage, lees je haar verhaal van zowel na de oorlog als net voor de oorlog, 1940 en 1990 wisselen elkaar af en je krijgt meer zicht in het verhaal rondom Het landhuis. Ook komen zus Elfriede, de kleindochter van Franziska, Jenny, voorbij en het dienstmeisje Mine vertelt haar herinneringen aan de roerige tijd. Veel personages, veel onderlinge relaties, maar eenmaal in het verhaal gekomen, zal de sfeer rondom de karakters weer beeldend aan je worden voorgeschoteld zoals we gewend zijn van Jacobs.

De dagboek herinneringen van zus Elfriede maken het verhaal compleet, door alle kanten van het verhaal te vertellen krijgt de lezer een goed inzicht in het leven op Landgoed Dranitz. Romantiek, familiebanden en de oorlogsperikelen in Het landhuis dit wordt aan de lezer beeldend en overtuigend overgebracht, Jacobs weet een romantische snaar te raken en je kunt je even helemaal verliezen in het boek, de verschillen tussen Oost- en West-Duitsland tijdens de oorlog en na het vallen van de muur worden goed uitgemeten en de pijn is tastbaar. Ook al weet Jacobs de geschiedenis goed samen te vatten in een verhaal, de romantiek en het leven van adel en de ‘gewone’ mens en de strijdkrachtige Franziska voeren de boventoon en geven het verhaal de heerlijke leesflow.

Na de trilogie van het weesmeisje, waarvan ik deel 1 het beste vond, weet Jacobs mij weer in een heerlijke leesflow te trekken, romantiek alom maar ook de pijn en de littekens van de oorlog zijn voor de lezer duidelijk voelbaar. De zoektocht naar het verleden, en de drang van Franziska om het verleden te herstellen zijn neergezet in een heerlijke roman waardoor je even alles vergeet.

Voor mij een echte aanrader, en dan te bedenken dat boeken over de oorlog zo niet mijn ding zijn, hier heeft Anne Jacobs echt een verschil gemaakt en weet ik dat wanneer ik een boek van haar op pak niet teleurgesteld zal worden.

Lieve leesgroet Moon Kager