Recensies·Recensies van Moon

Een zondagskind – Tana French ” Een breed uitgemeten familiedrama waarbij je als lezer op de 1e rang zit”

Een zondagskind – Tana French

“Een familiedrama waarbij niets aan het toeval wordt overgelaten, French schotelt het je voor en laat je mee het verhaal meer beleven door de ogen van de hoofdpersonage”

“Maar ik kan er niets aan doen; voor mij is het begonnen in die nacht, het zwaar verroeste scharnier tussen ervoor en erna, het plaatje toverglas dat voor de werkelijkheid geschoven end at alles aan de ene kant somber maakt e naan de ander kant helder en licht laat, pijnlijk dicht bij elkaar maar zonder dat ze elkaar raken of kunnen raken.”

Na een avondje flink doorzakken wordt de achtentwintigjarige Toby in zijn huis op brute wijze overvallen. Vanaf dan verandert het leven van het succesvolle mazzelpikkie drastisch. Hij dacht een zondagskind te zijn, alles ging hem voor de wind tot die brute overval. Om te herstellen en om voor zijn zieke oom te zorgen reist Toby Hennessy af naar Ivy House, het huis vol herinneringen het huis van zijn grootouders, een thuis waar hij al zijn hele leven komt. Wanneer er tijdens een van de zondagslunches met de hele familie een ‘schat’ wordt gevonden in de tuin van Ivy House, Is niets meer normaal, alles wordt op zijn kop gezet letterlijk en figuurlijk

De Engelse schrijfster Tana French heeft met haar boeken meerdere prijzen in de wacht gesleept. Vooral haar debuut In de bossen, het eerste deel in de Dublin Murder Squad- serie heeft hoge ogen gegooid waardoor zij zich in de kijker heeft gespeeld bij vele misdaadthrillerfans.

French weet met veel woorden de sfeer aan de lezer over te brengen, ze gebruikt veel woorden en geeft je veel randinformatie om je het totale plaatje voor te spiegelen, niet geheel onverwacht dus dat dit verhaal bijna 500 pagina`s nodig heeft. Het zou met minder woorden net zo aantrekkelijk zijn, maar misschien dat je dan niet zo`n uitgebreid beeld krijgt van de karakters, French beschrijft de gebeurtenissen gedetailleerd, maar wel zo dat je als ware een kijkje krijgt in het brein van de hoofdpersonage, je bent één met zijn beweegredenen en zijn gedachtes. Is het irritant zo uitgebreid of geeft het deze thriller juist net dat unieke? Dit zal door elke lezer anders worden ervaren. Door de uitgebreide informatie weet French de lezer wel heel langzaam naar de clou van het verhaal te brengen, je krijgt een heel gedegen zicht in de familiebanden en eenmaal op de twist van het verhaal komt alles in een stroomversnelling terecht, het verhaal loopt ineens als een sneltrein. Na deze aanloop krijgt het verhaal op eens een ongrijpbaar karakter en de personages veranderen voor je ogen, was het eerst een gezellige familie na de vondst van de schat vertrouw je niemand meer en groeit je argwaan.

French zet met Een zondagskind een sterk psychologisch schouwspel neer, het boek had een derde minder dik kunnen zijn zonder al de randinformatie, maar hierdoor raak je wel helemaal in de ban van de karakters en krijg je enorm uitgebreid inkijkje in de familie Hennessy. Met deze “thriller” zet French een sterk familiedrama neer, waar ook een onderliggende boodschap is zit, wees tevreden met wie je bent, het zit in je zelf en is niet afhankelijk van materiële zaken.

Ben jij een zondagskind?

Lieve leesgroet Moon Kager