Recensie van Carla·Recensies

FamilyStory – Nina “Via Marjan van den Berg verzeil ik in een hele leuke workshop familieverhalen!”

Nina – FamilyStory.nl

Hoe ik in een workshop familieverhalen beland en hoe leuk dat uitpakt!  

Hoe gek iets kan lopen…

Een paar jaar geleden kwam ik in contact met Marjan van den Berg. Ik kende haar natuurlijk  van naam, maar persoonlijk had ik Marjan nooit eerder ontmoet. Er was in haar woonplaats een boekenmarkt en daar raakte ik met haar in gesprek. Sindsdien volg ik haar via FB en heb ik zelfs een prachtig boekje ‘In de bosjes’ voor haar uitgeverij Iskander gelezen en gerecenseerd, geschreven door Merel Westrik (haar dochter) en Martin Melchers.

Nina Lazeron

Wat heeft Marjan van den Berg nu te maken met FamilyStory? Eigenlijk niets, maar voor mij toch weer alles! Marjan postte namelijk iets op FB over FamilyStory. Ze mocht een ‘workshop familieverhalen’ verloten. Ik reageerde onder dit bericht, iets in de trant van: wat leuk, maar ik heb niet zo’n interessante familie om daar iets over te gaan schrijven…. Een paar dagen later kreeg ik bericht dat ik de workshop had gewonnen!

Zo kwam ik in contact met Nina en haar passie: familieverhalen! Twee zaterdag ochtenden van 9:00 – 12:00 uur stonden ingepland via Zoom! Nu waren mijn mede cursisten’ in sommige gevallen al jaren op zoek naar familie gegevens. Ik had daar zelfs nog nooit over nagedacht en had ook niet zo zoveel gegevens paraat als ik  had gewild. Mijn opa, de vader van mijn vader, zou centraal staan. Omdat mijn beide ouders zijn overleden, kon ik hen niets vragen. Maar met behulp van mijn nicht  kwam ik verder in mijn online zoektocht.   

Medecursist Gina : “Ik heb in die twee ochtenden heel veel nieuwe dingen geleerd die ik voor mijn verhaal kan gebruiken.” Heel veel tips en trics gekregen waar ik wat mee kon m.b.t. het schrijven zelf, maar ook de structuur en de volgorde van het verhaal. Het was een hele waardevolle workshop voor mij”.

De eerste workshop kon beginnen: zoomen maar!  Nina startte aan de hand van verschillende slides, gaf ons tussentijds een kleine opdracht en een korte pauze. Ik kan zeggen dat de uurtjes die we hadden optimaal benut werden door Nina. Iedereen kon zijn zegje doen of vraag stellen, maar het werd nergens ‘druk’, onoverzichtelijk of gehaast.  Na deze ochtend kregen we de beschikking over de slides die we besproken hadden en konden we ons huiswerk gaan uitwerken! De volgende workshopochtend was drie weken later en tussentijds konden we op FB (besloten groep) onze teksten plaatsen. Met als doel elkaar feedback te geven. Iedereen kwam met een eigen en bijzonder verhaal. Allen goed gestart door de kundige begeleiding van Nina !

Medecursist Linda: “Nina leerde mij kritisch naar mijn tekst te kijken. Laat zien, in plaats over iets te vertellen. Schrap! En geef de lezer het gevoel dat ie erbij is. Ik ben heel anders naar mijn teksten gaan kijken en ik heb echt veel zin om verder te gaan met mijn verhalen”.

Nina had de ochtenden strak georganiseerd, het was enorm interessant en zeer leerzaam!  Zelfs voor iemand die denkt geen interessante familie te hebben! In de besloten FB groep gaven we elkaar feedback, maar ook tips werden uitgewisseld en hulp werd aangeboden. Enorm inspirerend. Afsluitend kregen we  een één op één zoom-afspraak met Nina om dieper in te gaan op je verhaal of om nog een aantal vragen te stellen. Al met al verrassend leuke workshops die Nina neerzet!

Voor iedereen die het leuk vind om hierover meer te lezen:  Home – Family Story .

EN IK MAG OOK 2 WORKSHOPS VERLOTEN!! HOUD Mustreads or Not IN DE GATEN!!

Lieve groet Carla Kooijman-van Bakel

Een gedachte over “FamilyStory – Nina “Via Marjan van den Berg verzeil ik in een hele leuke workshop familieverhalen!”

Reacties zijn gesloten.