@Kobobooks·Recensies·Recensies van Moon·Thriller

Stilleven – Marieke Damen “Je blijft lezen in dit psychologische spelletje welke Marieke Damen met de lezer speelt. #Psychologischsterk”

Stilleven – Marieke Damen

“Damen speelt in haar uitstekende thrillerdebuut een psychologisch spelletje met de lezer, een aanrader voor echte psychologisch dramaliefhebbers.”

  • Auteur: Marieke Damen
  • Nederlands 
  • Paperback 
  • 9789491875984 
  • Druk: 1 
  • mei 2020 
  • 250 pagina’s

Twintig jaar heeft de tweeëndertigjarige Monica al geen contact met haar zus Manuela, hun verleden is niet bepaald rooskleurig en Monica vergeet deze dan ook liever. De band tussen de twee zussen is zo hecht dat zij niet zonder elkaar kunnen en toch hebben zij elkaar al twintig jaar niet gezien of gesproken. Zal zij ooit haar zus weer zien, wanneer zij een mail ontvangt met de opdracht tot het maken van een portret denkt brengt dit haar dichter bij haar zus dan ooit….met deze mail komen ook de flashbacks en de herinneringen.

Kan zij de flashbacks het hoofd bieden of wordt Monica overspoelt door de herinneringen van haar met geweld doordrenkte jeugd?

“En bij deze beloof ik dat ik altijd op je zal blijven passen en dat er nooit, maar dan ook nooit iemand tussen ons zal komen.”

Marieke Damen schrijft met Stilleven haar thrillerdebuut, wanneer ik vele thrillerfans moet geloven is dit één van de beste boeken van 2020, tja en dan kun je niet achterblijven, dan wil ik het ook proberen. Het van Flashbacks doordrenkte verhaal over Monica is een aangrijpend verhaal, je kunt dit boek niet emotieloos lezen, het zal van alles op roepen bij de lezer. Mijn complimenten aan Damen, dat zij dit in haar debuut al weet te bewerkstelligen. Er hangt een hele dunne lijn naar Non-Fictie, zo overtuigend is het verhaal neer gezet je proeft de emoties en je voelt de angst, waardoor het verhaal je niet alleen raakt maar het ook onder je huid gaat zitten en maakt dat wegleggen onmogelijk lijkt.

Vlot en verrassend plot

De vlot geschreven korte hoofdstukken maken het lezen tot een aaneenschakeling van leesgenot, je blijft lezen en switcht heen en weer tussen heden en 1998, hierdoor krijg je een duidelijk beeld van de jeugd van Monica en Manuela. Maar met deze duidelijkheid weet Damen ook  te verrassen, want zij heeft de lezer tot het einde in haar greep, onverwacht en vol verrassing gooit deze debuterende auteur er een plottwist in die de lezer even van zijn stuk zal brengen. Een debuut waar je U tegen zegt, dit smaakt niet alleen naar meer, het heeft me danig van mijn stuk gebracht. De bijna werkelijk lijkende verhaallijn geeft dit boek een ongrijpbaar karakter wat voor de echte fans van een sterk psychologisch, spannend verhaal een echte Mustread zal zijn, zeker een aanrader dus.

Een thriller waarbij het lijkt of het autobiografisch is neergezet, je blijft lezen in dit psychologische spelletje welke Marieke Damen met de lezer speelt.

Lieve Leesgroet Moon Kager

Ook te lezen met Kobo-plus abonnement! #thekobolife# @kobobooks