Boekentips·Recensie van Elsa·Recensies·Young Adult

Koning van het Sintelwoud – Jen Minkman #Blogtour “Avontuurlijk, bijzonder, sprookjesachtig en magisch.”

“De schrijfstijl van Jen heeft voor mijn gevoel altijd een unieke methodiek.”

Auteur(s) : Jen Minkman

Uitgeverij : Hamley Books

ISBN : 9789463967631

Taal : Nederlands

Uitvoering : Hardcover   

Aantal pagina’s : 179

Verschijningsdatum : maart 2021

Achterflap

De tweelingzussen Vasilisa en Morana wonen diep in het bos vlak bij de rand van het mysterieuze Sintelwoud. Morana is voorbestemd om op haar zeventiende verjaardag te trouwen met de koning van het Sintelwoud. Vasilisa is bang voor dat moment, omdat ze dan haar zus voor altijd kwijt zal raken.

Op de dag van het festival van Zwartzon wordt Vasilisa echter door magie het Sintelwoud ingelokt en ontspint zich een heel ander verhaal dan waar ze altijd in geloofd heeft. Want soms is de weg van de legende die jou verteld is niet het pad dat je moet volgen…

Mijn leeservaring

Als er een nieuw boek van Jen Minkman op de markt komt ben ik altijd geïnteresseerd. Ik heb al behoorlijk wat titels van haar hand gelezen en over het algemeen heb ik daar positief over geoordeeld. Dus ook nu ben ik weer benieuwd naar het nieuwste verhaal, ‘Koning van het Sintelwoud’. Dit is het tweede boek wat uitgegeven is via Hamley Books.

Hamley Books staat ook nu weer garant voor een prachtige, goed verzorgde uitgave. Een hardcover met een mooie donkere, mysterieuze omslag waarop veel te zien mits je goed kijkt. Voor mij is het in ieder geval een aantrekkelijke cover die direct mijn aandacht trekt en ik ook aan een nadere inspectie had onderworpen als ik het boek in de boekhandel tegengekomen was. Ook aan de binnenzijde is het boek met aandacht vormgegeven. Zwart wit foto’s leiden elk hoofdstuk in en onder elk hoofdstuknummer staat een symbool. Het algehele lettertype draagt tevens bij aan een prettige leeservaring.

“Wat geesten maken is duurzaam, maar voorspelbaar. Wat mensen maken is uniek en kan je zomaar verrassen.”

Inhoudelijke is het verhaal betekenisvol en symbolisch samen met dat het een mooi, liefdevol verhaal is waarin het boeiend is om paden van Vasilisa en Morana te volgen. Avontuurlijk, bijzonder, sprookjesachtig en magisch. Alles komt samen in dit verhaal waarin de natuur en cultuur een grote rol spelen.

“Ze liepen langs een prieeltje waar licht vanaf straalde alsof de pilaren van maanlicht waren gemaakt.”

De schrijfstijl van Jen heeft voor mijn gevoel altijd een unieke methodiek waaraan ik het herken en de intelligentie van het betreffende verhaal ervaar. Wellicht klinkt dit hoogdravend maar zo is ‘Koning van het Sintelwoud’ zelf niet. De bewoording in dit verhaal leest comfortabel en soepel tot aan de laatste bladzijde.

“Ze kon voelen hoe het web aan iedereen trok, als de touwtjes van een poppenspeler.”         

Ergens doet dit boek mij ook denken aan folkloristische verhalen uit bijvoorbeeld Rusland of Tsjechië. Persoonlijk vind ik dat alleen maar leuk omdat ik hou van andere culturen en dat graag verweven zie in de verhalen die wij lezen.

Ik vind dat Jen weer een fijn verhaal ter beschikking gesteld heeft, wat ik met plezier gelezen heb en waarvan ik hoop dat het ook vele andere lezers zal vinden die er net zo van genieten. 

Lieve leesgroet, Elsa.