Boekentips·Recensie van Elsa·Recensies

Nala’s wereld – Dean Nicholson “Met heel veel plezier kan ik dit fantastische boek van harte aanraden.”

Nala’s wereld – Dean Nicholson

“Inhoudelijk is het niet alleen een tocht vol maffe, grappige en enigszins angstaanjagende avonturen maar ook boeiend op onder andere cultureel gebied.”

Auteur(s) : Dean Nicholson

Uitgeverij : Boekerij

ISBN : 9789022590164

Taal : Nederlands

Uitvoering : Paperback   

Aantal pagina’s : 288

Verschijningsdatum : januari 2021

Achterflap

Dit is het bijzondere verhaal over een grote Schotse man die langs de kant van de weg een uitgehongerde kitten vindt en haar meeneemt op zijn fietstocht rond de wereld

Als de dertigjarige Dean Nicholson vanuit Schotland begint aan een fietstocht rond de wereld, wil hij zo veel mogelijk leren over onze aarde. Maar hij had niet verwacht dat hij misschien nog wel meer zou leren van zijn ongewone metgezel. Want wanneer Dean drie maanden op reis is, vindt hij op een verlaten bergpad tussen Montenegro en Bosnië een kitten. Helemaal alleen. Dean kan het smoezelige diertje gewoonweg niet aan haar lot overlaten, dus neemt hij haar mee naar een lokale dierenarts en verzorgt hij Nala tot ze weer op haar eigen pootjes kan staan. Vanaf dat moment zijn ze onafscheidelijk.

Nala’s wereld vertelt het hartverwarmende verhaal van Dean en Nala’s buitengewone vriendschap en het bijzondere avontuur van hun fietstocht rond de wereld. Al meer dan twintig miljoen mensen keken naar het filmpje van Dean over Nala dat viral ging. En met de geweldige hulp van Garry Jenkins, co-auteur van de bestseller Bob de straatkat, is hier nu eindelijk hun hele verhaal.

Mijn leeservaring

Al zo lang als ik mij kan herinneren ben ik dol op katten en droom ik over een kat die overal met mij mee naar toe kan reizen. Toen ik ‘Nala’s wereld’ in de smiezen kreeg dankzij de brochure van de uitgeverij Boekerij was ik gelijk geïntrigeerd. Ik had nog nooit van het wonderlijke duo gehoord maar ze blijken dus echt te bestaan en een groots Instagram account te hebben dat ik uiteraard sindsdien volg. Het gaat hier dan ook om een non-fictie boek en ik was heel benieuwd naar het verhaal van Nala & Dean.

“ ‘Onvoorwaardelijke liefde. Dat is het mooie van katten, nietwaar? Dat en het feit dat ze je nooit veroordelen of eisen aan je stellen,’ glimlachte ze.”

Wat mij gelijk op viel vanaf de eerste pagina’s waren een tweetal dingen. Ten eerste de vormgeving; tekeningen van Nala als super schattige kitten, samen fietsend of kamperend of iets anders aan het begin van elk hoofdstuk, uitgetekende route en in ongeveer het midden van het boek foto’s van alle gebeurtenissen, dragen bij aan het visuele beeld en verhogen het leesplezier. Het tweede wat mij opviel is dat je vanuit Dean zijn beleving en gedachtegang leest waardoor ik me gemakkelijk in kon leven en compleet het verhaal ingetrokken werd. Bovendien zorgt dit ervoor dat het niet zomaar een gezellig fietstochtje is met een kat maar een inzichtelijke zelfontwikkelingsreis die naarmate het verhaal vordert steeds meer tot uiting komt.

“Soms vinden de dingen waarnaar je op zoek bent in het leven een manier om jou te vinden.”

De liefde die Dean heeft voor dieren, het milieu en wereldwijde cultuur is voor mij heel erg herkenbaar. Ik denk ook dat dit een reden is waarom ik dit zo’n ontzettend mooi verhaal vind. Inhoudelijk is het niet alleen een tocht vol maffe, grappige en enigszins angstaanjagende avonturen maar ook boeiend op onder andere cultureel gebied. Want hieruit blijkt dat ook al zijn we allemaal mensen, culturen verschillen overal en die verschillen hoeven absoluut niet een blokkade in prettig menselijk contact te zijn. Alle vrienden die zij onderweg gemaakt hebben laten zien dat de wereld nog altijd een mooie plek is en wijzen erop dat we niet alleen zijn. Ook vind ik het prachtig om te lezen dat Dean veel over zichzelf leert en daarin ontwikkelingen maakt. Zijn band met Nala wordt in de loop van het verhaal steeds hechter, wat ik herken en me doet denken aan mijn band die ik had met mijn kat. Het is ontzettend leuk om al haar kattentrekjes mee te krijgen en ze werkt ook zo heerlijk ontnuchterend in moeilijke situaties voor Dean.

“Ze maakte me verantwoordelijker en verstandiger. Ze gaf me een doel. Ze was het beste wat me in een hele lange tijd was overkomen.”

De manier waarop het verhaal geschreven is, is een hele toegankelijke manier voor een grote lezersgroep. De schrijfstijl leest prettig en de manier van bewoorden voelt persoonlijk aan, alsof je een lange brief leest van een goede vriend bijvoorbeeld. Ik vloog door het verhaal heen en vond het oprecht jammer dat het boek uit was.

“Ik hoopte dat dat de belangrijkste les zou zijn als we het coronavirus uiteindelijk zouden overwinnen en terug zouden kijken op wat het ons geleerd had. Dat het één planeet is, en wij allemaal mensen zijn. En dat als we niet om elkaar geven en samenwerken, we waarschijnlijk gedoemd zijn.”

Ik heb het boek enorm positief ervaren en heb volop genoten van de reis die Nala & Dean afgelegd hebben. Met heel veel plezier kan ik dit fantastische boek van harte aanraden. Zeker in deze tijd waarin we allemaal wel wat vrolijks kunnen gebruiken. 

Lieve leesgroet, Elsa.