Recensies·Recensies van Caro·Thriller

Een afgesloten huis – MPO Books “Vol wendingen die de lezer op het verkeerde been zet.. “

Een afgesloten huis – MPO Books

” Een goed onderbouwde misdaadroman, die je van het begin tot het einde mee laat denken naar het hoe waarom en wie. “

  • Auteur: M.P.O. Books
  • Nederlands 
  • Paperback 
  • 9789086060382 
  • Druk: 1 
  • juni 2013 
  • 256 pagina’s

Deze leeskamer crime lag al even op me te wachten, deel 8 uit de serie over het politiedistrict Heuvelrug. Twee verhaallijnen, het ene gaat over de advocaat  Sjoerd Guikema die door de zus van crimineel Rafaël Du Mez wordt gecontacteerd om haar broer te verdedigen. Haar broer is echt onschuldig, volgens Elivra, al heeft hij alle schijn tegen. Elvira Du Mez denkt echt dat Sjoerd haar broer kan vrij spreken en dat alleen omdat zij hem vroeger eens bezig heeft gezien in de rechtbank, toen ook hij haar broer verdedigde. Eigenlijk ziet Sjoerd deze zaak helemaal niet zitten, want hij doet normaal gesproken niet in strafrecht maar hij kan geen weerstand bieden aan Elvira.

“Mevrouw Du Mez, de zaak intrigeert mij. Wat het honorarium betreft….”Ik betaal. ”Kunt u zich dat veroorloven?”: Ik heb een leidinggevende functie bij de Albert Heijn in Drunen. En ik heb nog en deel van de erfenis van mijn ouders.”

De andere verhaallijn gaat over rechercheur John van Keeken van het politiedistrict Heuvelrug. Normaal werkt hij samen met recherche chef Bram Peteresen, maar die is voorlopig niet aanwezig omdat zijn vrouw ernstig ziek is. Bram wordt tijdelijk vervangen door recherche chef Arthur Van der Camp, ook wel Tuur genoemd. Tuur deinst er niet voor terug om personeel in het openbaar op hun nummer te zetten en John vind dat echt niet kunnen.

John vond Bram altijd wat streng en had een gesprek met hem gehad over zijn leiding geven waar hij het niet mee eens was, maar komt er achter dat hij de leiding van Bram mist en dat de leiding van Arthur niet bij het team past en ook vind hij dat deze chef wat laconiek doet over de moord die er opgelost moet worden. De crimineel Fred Duijster is dood in zijn woning aangetroffen en op de camera beelden staat maar één persoon en dat is Du Mez, de conclusie wordt dus al gauw getrokken. Maar ze hebben geen rekening gehouden met de avocaat van Du Mez, Sjoerd Guikema,  die toch moet proberen om de onschuld van zijn cliënt vast te stellen. Ook al ziet Sjoerd weinig kans om Du Mez vrij te pleiten,  Elvira is zo vast overtuigd van de onschuld van haar broer dat hij alles uit de kast haalt om deze Du Mez vrij te krijgen.

Du Mez heeft net een lange gevangenisstraf uit gezeten en is in de gevangenis bekeerd, maar wie geloofd deze crimineel. Heeft Du Mez eindelijk het licht gezien of is het een onderdeel van een groter geheel om hem een albi te verschaffen.

Iedere keer werd ik op het verkeerde been gezet, ja hij heeft het gedaan het kan niet anders, maar dan had Sjoerd weer iets ontdekt wat Du Mez vrij kon pleiten. Tot het laatst bleef ik in het ongewisse en had geen idee hoe het hele complot in elkaar stak. Een goed rechercheur ben ik niet want er staan wat aanwijzingen in het boek, maar ik heb ze niet kunnen ontdekken. Een verhaal met een hoop verliezers in ieder geval. Een goed onderbouwde misdaadroman, die je van het begin tot het einde mee laat denken naar het hoe waarom en wie.

Lieve leesgroet Caroline