#thekobolife·@Kobobooks·Recensie van Carla·Recensies·Thriller

Geiger – Gustaf Skördeman “Een zeer geslaagd debuut waarbij je de lange tentakels van De Koude oorlog in je nek voelt kriebelen!”

Gustaf Skördeman – Geiger.

Geiger, met één telefoontje belandt ze in het verre verleden, wordt er een beroep gedaan op skills van weleer en neemt ze afscheid van haar ‘normale’ leven!  

  • Auteur: Gustaf Skördeman
  • Uitgever: Cargo
  • Nederlands 
  • 1e druk: februari 2021
  • 9789403108919
  • Paperback 
  • 416 pagina’s
  • Ook als luisterboek bij Kobo plus.

Recensie

Haar kleinkinderen zwaait ze uit als de telefoon gaat. Ze neemt op en hoort maar één woord: Geiger. Terwijl ze op dit bericht al tientallen jaren wacht komt het evengoed onverwacht. Toch aarzelt ze niet om te handelen, precies zoals dat van haar verwacht wordt! Ze pakt haar pistool, schroeft de geluiddemper erop en loopt naar haar man, die nietsvermoedend in zijn stoel zit. Zonder te aarzelen zet ze de loop tegen zijn achterhoofd en haalt de trekker over. Ze pakt snel de weinige spullen die ze nodig heeft en verlaat het huis. Haar oude leven achter zich latend, terwijl ze haar taken voor haar nieuwe leven tegemoet treedt.

Geiger: een heerlijke Mustread!

Politieagente Sara Nowak, jeugdvriendin van de dochters van Stellan en Agneta Broman, wordt gebeld door een bevriende collega met de mededeling dat Stellan dood is! Het slachtoffer van een schokkende moord. Ondanks dat Bromma buiten haar werkgebied valt, en tegen de wil in van haar leidinggevenden, sluit Sara zich toch aan bij het onderzoeksteam. Sara denkt dat de antwoorden op de vele vragen in het verleden liggen, maar iedereen heeft zo zijn twijfels over haar inzichten. Toch weigert ze te stoppen met haar onderzoek. Langzamerhand krijgt Sara ook haar twijfels en vraagt ze zich af of ze alles uit het verleden wel boven water wil krijgen.

De Zweed Gustaf Skördeman debuteert met het boek Geiger! En dat belooft wat voor de toekomst!  Het verhaal gaat direct spannend van start en bij deze start proef ik het even het sfeertje van de serie The Americans!  

De lange tentakels van de Koude oorlog laten een slapende spion direct ontwaken. Slechts één telefoontje is hier voor nodig, slechts één woord wordt uitgesproken: “Geiger!” Hierna is niets meer wat het was! Het leven van Agneta Broman houdt op te bestaan, haar huwelijk helpt ze eigenhandig om zeep. Haar idealen zijn echter weer springlevend, haar toekomst staat verder vast!

Sara duikt in het verleden en vraagt zich af waarom “ome Stellan” is doodgeschoten. Hij was een gezien publiek figuur in Zweden. Ogenschijnlijk door iedereen geliefd, maar kennelijk was dit anders! Hij had zijn sympathie voor de DDR niet onder stoelen of banken gestoken, maar was dit een reden voor moord? Sara Nowak gaat er vanuit dat de moord op hem te maken heeft idealen en sympathieën die in een verleden zijn ontstaan, die lang verstopt hebben gezeten, maar nu weer aan de oppervlakte zijn verschenen. Hoe en waarom? Dat is aan Sara om te ontdekken! Sara is een personage die haar werk altijd voorrang lijkt te geven boven haar privé leven, iets wat thuis natuurlijk niet altijd goed valt. Als agent weet ze niet van stoppen, maar haar gezin laat haar ook niet koud. Soms staat ze hierdoor in een spagaat…

Al deze ingrediënten leveren een spannende thriller op met heerlijke plotwendingen! Wat mij betreft een fijne Mustread! Groot voordeel: Geiger is het eerste deel van een serie!

Lieve leesgroet Carla Kooijman – van Bakel