Recensies·Recensies van Moon·Roman

Van het hart – Inge van der Krabben “Een herkenbare roman waaruit je liefde proeft en wijsheid haalt, een verhaal met een boodschap #Mustread”

Van het hart – Inge van der Krabben

“Een boek met een boodschap; “Alles draait om liefde, liefhebben, verliefd worden, houden van, verlaten worden, en verliezen” Inge laat al deze aspecten naar voren komen in een ontroerend verhaal. Herkenbaar en leerzaam”

  • Auteur: Inge van der Krabben
  • L.S. Amsterdam
  • Nederlands 
  • Paperback 
  • 9789024591022 
  • Druk: 1 
  • januari 2021 
  • 256 pagina’s

Twee jaar na het plotselinge overlijden van haar man JP vindt de zoon van de vijfenzeventigjarige Mies het hoog tijd dat zij haar leven weer oppakt en stuurt haar naar een rouwgroep. Samen met vijf andere personen legt zij daar haar verdriet en gevoelens bloot, kan dit haar helpen om haar leven weer op te pakken? Rouw verbindt, wanneer blijkt dat de mensen uit haar groep Mies een heel andere kijk op haar leven na de dood van JP weten te geven.

Er is een verbinding tussen verliezen en groeien. Je verliest iets en er komt iets anders voor terug. ‘Ja pijn’; zei Mies ‘Zeker’; zei Sonja.’ Pijn en verdriet, en dat is klote. En al voelt het nu niet zo, voelt het heel lang niet zon, er komt een moment waarop je merkt dat het je meer brengt dan alleen pijn en verdriet.”

Een verhaal met een diepere laag

Inge van der Krabben heeft al meerdere prachtige romans op haar naam staan, met Van het hart, snijdt zij een algemeen probleem aan, wat te doen wanneer iemand overlijdt, pak je de draad van het leven meteen weer op zwelg je in verdriet of doe je of je neus bloed en steek je je kop in het zand? Alle fases van rouw komen in dit boek naar voren, ook laat de auteur zien dat de fases door elkaar lopen en dat je wordt heen en weer geslingerd tussen verdriet, kwaadheid, schuldgevoel, dit weet van der Krabben goed te verwerken in haar verhaal over Mies, wat naast dat het heel herkenbaar is ook enorm ontroert. Inge wil wel degelijk iets vertellen met haar verhaal, het raakt me omdat het zo herkenbaar is, de lezer krijgt als ware een kijkje in zijn of haar eigen leven/ gevoel. Het verhaal is ontroerend en met meerdere karakters bouw je vanzelf een vertrouwelijke band op, het zouden je vrienden kunnen zijn. Door het herkenbare karakter weet Inge je te raken, een kijkje in je ziel want gaandeweg het lezen zal bij menigeen een belletje gaan rinkelen, het zet je aan tot nadenken over je eigen leven je eigen gevoel en hoe je dit mag uiten en uit!

Tranen

Het verhaal leest vlot en je zit al snel in een leesflow waarbij je veel empathie opwekt voor de karakters in het boek, je leest het verhaal vanuit Mies en zij zal al snel je hart stelen. Van het hart is een verhaal welke zo dichtbij de waarheid ligt, Inge van der Krabben heeft een goede research gedaan en weet de vinger op de gevoelige snaar te leggen. Mijn complimenten met deze roman laat van der Krabben maar weer eens zien waar toe zij instaat is, Van het hart is meer dan een roman alleen. Wanneer je het leest begrijp je wat ik bedoel, met de tranen over mijn wangen sloot ik het boek “in Liefde!”

Lieve leesgroet Moon Kager