Blogtour·Boekentips·Recensie van Elsa·Recensies·Young Adult

Hij die niet bestaat – Valentijn Ringelberg #Blogtour “De rijkelijke bewoording en manier van schrijven leest voor mij gemakkelijk en toont een intelligent verhaal met diepgang.”

Hij die niet bestaat – Valentijn Ringelberg

“Hierdoor ben ik dus gelijk getriggerd om door te lezen want ik wil tenslotte antwoord op al die vragen.”

Auteur(s) : Valentijn Ringelberg 

Uitgeverij : Hamley Books   

ISBN : 9789463967655

Taal : Nederlands

Uitvoering : Hardcover   

Aantal pagina’s : 134

Verschijningsdatum : maart 2021

Serie : Een Vha’rymn novelle

Achterflap

De O’khani Kojvo groeit op onder het toeziend oog van zijn moeder op de Zoutsteppe. Ze leert hem jagen, voor zichzelf opkomen en zichzelf nuttig te maken in hun troep. Toch zijn er andere O’khana die het op Kojvo gemunt hebben. Iets dat alles te maken heeft met het verleden van zijn moeder.

Wanneer er op een dag een groepje welpen uit de troep worden meegenomen heerst er onrust op de Zoutsteppe. Ook de band tussen Kojvo en zijn moeder Deneh wordt op de proef gesteld als de O’khana worden opgezocht door hun gezworen vijanden: de Mensen.

 Als jonge jager zal Kojvo de sturing van zijn leven in eigen handen moeten nemen, een beslissing die hem niet gemakkelijk af zal gaan. Hij begint aan een nieuw avontuur die hem uiteindelijk de verschrikkelijke titel van Kinderdoder op zal leveren. Maar waar heeft hij die wrede bijnaam aan te danken? Je leest meer over zijn hartverscheurende noodlot in Hij Die Niet Bestaat.

Hij Die Niet Bestaat speelt zich voor Voorbij het Wederwoud af en is een los te lezen avontuur.

Mijn leeservaring

De novelle van Valentijn Ringelberg betreft wederom een goed verzorgde hardcover uitgave. Paars en roze tinten voeren de boventoon in de cover waarop de titel, auteursnaam en dergelijke duidelijk zichtbaar zijn. Zoals op de achterzijde vermeld staat speelt dit verhaal zich voor het andere boek ‘Voorbij het Wederwoud af en is het een los te lezen avontuur.

De proloog zorgt er gelijk voor dat ik mij allerlei dingen af begin te vragen. Wat is er hier aan de hand, waar gaat dit over, wie zijn de personages precies enzovoort. Hierdoor ben ik dus gelijk getriggerd om door te lezen want ik wil tenslotte antwoord op al die vragen die door de proloog zijn ontstaan.

“Dit was hoe ingeprente vooroordelen ons over konden nemen en onze acties konden beinvloeden, zelfs als die deels ongegrond waren. En daar droegen we allemaal de blaam voor.”

De rijkelijke bewoording en manier van schrijven leest voor mij gemakkelijk en toont een intelligent verhaal met diepgang. Ook al is het in eerste instantie zoeken naar wat ik nu precies lees en vooral over wie gaat het verhaal. De personages blijven lange tijd onduidelijk in hun voorkomen maar uiteindelijk als het verhaal ver gevorderd is valt alles op z’n plek.

“Een lach verscheen op haar door de sterren verlichte gezicht.”

Inhoudelijk gaat het niet alleen om het avontuur wat er beschreven wordt, die overigens zeker wel spannend en interessant is. Maar ook over thema’s zoals liefde, familie, vriendschap en vijandschap. Daarbij is de onderliggende boodschap omtrent vooroordelen en ongelijkheid mooi verweven in het gehele verhaal op een lichtvoetige leerzame manier.

“Maar ik wilde meer leren. Ik wilde meer van háár leren.”

De novelle ‘Hij die niet bestaat’ heb ik zeker met plezier gelezen maar nog altijd verlang ik het meest naar een direct vervolg op ‘Voorbij het Wederwoud’. Die eindigde tenslotte met een spannend moment oftewel Cliffhanger. Dit verhaal is wel degelijk gesloten aan het eind. Wel vind ik het erg leuk om te zien dat de schrijver ook op deze manier zijn lezers weet te bereiken en ze alsnog een sterk, wel kort, verhaal biedt.       

Lieve leesgroet, Elsa.