#thekobolife·@Kobobooks·Boekentips·Recensie van Elsa·Recensies

Gek van mezelf – Alwin Ritstier “Ik vind het ontzettend knap dat hij zo open en compleet eerlijk elke kant van zijn angstaanvallen belicht in dit boek.”

Gek van mezelf – Alwin Ritstier

“Het raakt me hoe emotioneel gelaagd alles beschreven is en roept bewondering op voor het inzichtelijke gevecht wat geleverd moet zijn om dit allemaal op papier te krijgen.”

Auteur(s) : Alwin Ritstier  

Uitgeverij : Lev.

ISBN : 9789400511835

Taal : Nederlands

Uitvoering : Paperback 

Aantal pagina’s : 272

Verschijningsdatum : maart 2021

Achterflap

Wat als extreme angsten je tegenhouden het leven te leiden dat je eigenlijk zou willen?

In Gek van mezelf kruipen we in het hoofd van Alwin Ritstier, die al meer dan 20 jaar kampt met extreme angsten. Zijn grootste angst is om dood te gaan. Bij elk pijntje of bobbeltje is hij ervan overtuigd dat hij kanker heeft of dat zijn hart het begeeft. Bij elke paniekaanval denkt hij dat hij erin zal blijven. Hoe is het om zo te leven? Hoe is het om niet meer naar buiten te durven, omdat de angst dat er iets gebeurt zo groot is dat je liever thuisblijft? Als hij bijna 30 is gaat de knop om, en begint hij aan zijn angsten te werken. Mét succes.

Gek van mezelf geeft een kijkje in de denkpatronen en acties van iemand die te bang is om te leven en hoe hij leert leven.

Mijn leeservaring

Al lange tijd keek ik uit naar dit boek van Alwin Ritstier. Ook al heb ik hem nog nooit persoonlijk in het echt ontmoet wist ik van te voren dat ik ongelofelijk trots op hem zou zijn als het boek eenmaal uitgegeven is. Via zijn Youtube kanaal ‘Vet gezellig’ volg ik hem al jaren, sinds 2014 om precies te zijn, waardoor ik toch het gevoel heb hem enigszins te kennen. Dankzij al die video’s heb ik al kunnen zien hoe erg Alwin geworsteld heeft en worstelt met alle uitdagingen in het leven en dan ook nog eens inclusief de extreme angstaanvallen die behoorlijk impact hebben op zo’n beetje alles. Nu heb ik ook gezien dat hij ongeveer de laatste twee jaar heel positief vooruit aan het gaan is en daar is dit boek ‘Gek van mezelf’ absoluut een heel goed bewijs van.

“Ik wilde deze rol helemaal niet, maar het lot had al besloten voor mij.”

De persoonlijke manier waarop geschreven is neemt me mee in de dagelijkse realiteit van Alwin, eigenlijk mee in zijn beleving van de wereld om hem heen maar ook in alle aparte en frustrerende gedachtes die hij heeft die zijn angsten veroorzaken. Hierdoor hoor en zie ik de Alwin die ik al ken vanuit zijn social media, video’s en documentaires maar leer ik ook een nieuwe, haast irritante, versie van hem kennen. Juist doordat hij zelf beschrijft hoe manipulerend hij kan worden tijdens een paniekaanval. Ik vind het ontzettend knap dat hij zo open en compleet eerlijk elke kant van zijn angstaanvallen belicht in dit boek. Haast ten kosten van zichzelf maar toch ook weer niet want dit helpt zijn groei op persoonlijk ontwikkelingsvlak en roept bij mij als lezer alleen maar respect op.

“Steeds maar hunkerend naar signalen van bevestiging.”

Door de soepele bewoording, waardoor het voor mij soms lijkt alsof ik hem letterlijk op de achtergrond hoor voorlezen, leest het boek gemakkelijk terwijl de onderwerpen die allemaal aanbod komen echt niet altijd gemakkelijk zijn. Ik vind het interessant dat hij zover terug kan kijken en ontdekt waar de angst allemaal in verweven zit en waar het zo ongeveer begon. Het raakt me hoe emotioneel gelaagd alles beschreven is en roept bewondering op voor het inzichtelijke gevecht wat geleverd moet zijn om dit allemaal op papier te krijgen.

“Er liggen altijd triggers op de loer die je herinneren aan je kreukels.”

Visueel gezien is dit boek ook echt top. De illustraties van Alwin, de QR codes, de foto’s, lettertypes, het kleurgebruik alles draagt bij aan het complete beeld en versterkt het inhoudelijke verhaal. Het geeft nog meer achtergrond informatie bij alles wat vertelt wordt en versterkt de boodschap hoe invloedrijk angst is en kan zijn. Maar daarnaast is het ook behulpzaam om te begrijpen wie Alwin Ritstier is als creatieve duizendpoot maar ook als persoon zonder de angst.

“Je kunt en mág het dus anders doen dan hoe je bent opgevoed, dat is jouw keuze.”

Ook al ken ik zelf niet de extreme angsten en paniekaanvallen zoals Alwin ze heeft begrijp ik door het lezen van zijn verhaal in sommige gevallen wel heel goed waar het vandaan komt en ook waarom het op die manier naar buiten komt. Daarbij haal ik wel degelijk herkenning uit zijn verhaal wat ik toe kan passen op mijn eigen leven, op mijn denkwijze en gevoelspatronen.

Ik denk ook dat dit boek voor vele lezers een aanrader is, niet alleen voor mensen die zelf worstelen met angst waar ‘Gek van mezelf’ zeker wel behulpzaam voor kan zijn. Maar ook voor mensen die net als ik interesse hebben in een persoonlijk verhaal met moeilijkheden maar ook met heel veel humor en zelfspot. Want wat een geweldig boek is dit!

Lieve leesgroet, Elsa.

Dit boek is ook te beluisteren met het Kobo-plus abonnement! #thekobolife @Kobobooks.com