Recensie van Marga·Recensies·Thriller

David Baldacci–Dodelijk spel “Een bloedstollend avontuur met Aloysius Archer in de hoofdrol!”

David  Baldacci – Dodelijk spel

Een peperdure auto, een bloedmooie vriendin, een afpersingszaak en een politiek complot zijn de ingrediënten die  nieuwbakken privédetective Archer op zijn bordje krijgt. Hoe loopt dit af?

  • Auteur – David Baldacci
  • Uitgever – Bruna Uitgevers BV 
  • Nederlands
  • Paperback
  • Druk 1 – mei 2021
  • 400 pagina’s
  • 9789400513716

Recensie

Net als in het vorige deel begint het boek met een busreis van Aloysius Archer ( zeg maar Archer) Hij verlaat Poca City en reist per bus naar Californië. Hij maakt een tussenstop in Reno. Daar speelt hij het klaar om binnen een dag eigenaar te worden van een peperdure auto.  Hij vindt er een reisgenote en krijgt het aan de stok met een paar zware criminelen. Zijn reisgenote blijkt niet alleen goed te kunnen zingen en dansen, maar kan ook uitstekend met een vuurwapen overweg. Deze eigenschap komt later goed van pas, als Archer met zijn reisgenote doorreist naar Bay Town en daar in een politiek wespennest belandt.

Archer bezoekt tijdens zijn stop in Reno een nachtclub en maakt daar kennis met Liberty Callahan. Ze gaan samen naar het casino en verdienen een flink bedrag. Met het gewonnen geld koopt Archer een peperdure Franse auto van een man die met het geld zijn gokschuld af wil lossen. Als Liberty de auto ziet is ze op slag verliefd.

Oh my god, Als deze auto een man was, zou ik hem misschien ten huwelijk vragen”

Ze besluiten samen  in de Delahaye verder te reizen, Liberty wil naar Hollywood en Archer naar Bay Town, een klein stadje aan de Westkust. Hij heeft een uitnodiging op zak van privédetective Willie Dash om bij hem langs te komen op diens kantoor. Dash biedt hem een baan aan, en hij kan direct beginnen. Samen beginnen ze aan de zaak van Kempen, niet wetende in welk wespennest van intriges en politieke spelletjes ze zullen belanden. Liberty  moet invallen als zangeres bij de plaatselijke nachtclub, onbekend met het feit dat de zangeres voor wie ze invalt op dat moment vermoord wordt. Archer gaat op onderzoek uit, en ontdekt dat er een aantal dingen niet kloppen. Als er dan nog een aantal moorden plaatsvinden is de verwarring compleet.

Wat een heerlijk boek is dit weer! Het boeit vanaf de eerste bladzijde. Een goede  daad is deel één van deze serie, deel twee Dodelijk  spel is echter goed los van deel één te lezen. Archer, een ietwat sullige maar goudeerlijke oorlogsveteraan, die niet bepaald ongevoelig is voor het vrouwelijk schoon om hem heen. in Dodelijk spel wordt zijn personage nog verder uitgediept. Al lezende proef je de sfeer van het naoorlogse Amerika. De grote auto’s, de saloon met uithangbord;

Clancy’s saloon, open vanaf twaalf uur, gesloten om we zien wel”.

Archer en Dash duiken in het dossier Kempen en zoeken de zaak tot op de bodem uit. Baldacci heeft voor de lezer weer een aantal moorden, intriges en plotwendingen in petto, en geheel op eigen wijze werkt hij naar een zinderend slot. Ik heb weer genoten van Archer, en hoop dat er nog meer delen zullen volgen.

Lieve leesgroet Marga Bos