Blogtour·Boekentips·Recensie van Elsa·Recensies·Young Adult

Onze eerste zomer samen – Sandra J. Paul #Blogtour “De eerste pagina trekt je een verhaal in waar je in de eerste instantie nog helemaal niets van snapt.”

Onze eerste zomer samen – Sandra J. Paul

“Ik vind het een leuk, boeiend, lekker vlot lezend, spannend verhaal en raadt het zeker aan.” 

Auteur(s) : Sandra J. Paul

Uitgeverij : Hamley Books    

ISBN : 9789464208290

Taal : Nederlands

Uitvoering : Hardcover

Aantal pagina’s : 232

Verschijningsdatum : 28 april 2021

Achterflap

Op een stormachtige nacht komen Mila en Daniel elkaar na jaren weer tegen. Hij heeft een dringende lift naar het ziekenhuis nodig, zij besluit om hem te helpen. Het loopt mis wanneer ze onderweg een ongeluk krijgen.

Wanneer Daniel ontwaakt, ontdekt hij tot zijn verbijstering dat hij een gevangene is van de mysterieuze sekteleider Dominic, die hen na het ongeluk naar zijn afgesloten domein heeft gebracht. En hij is niet de enige die in de klauwen van de man vastzit.

Mijn leeservaring

De titels van Sandra J. Paul (aka Joanne Carlton) trekken altijd mijn aandacht omdat de boeken die ik eerder van haar gelezen heb mij goed bevallen zijn. Bij ‘Onze eerste zomer samen’ wekken de ondertitel en de flaptekst ook nog eens extra nieuwsgierigheid op en daarbij viel het geluk mij ten deel dat ik deel mocht nemen aan de blogtour rondom dit nieuwe verhaal van de schrijfster.

Zoals ik tegenwoordig bij voorbaat meestal verwacht van uitgeverij Hamley Books is ook dit boek weer een goed verzorgde uitgave op het eerste gezicht. Hardcover, duidelijk uitspringende titel, heldere foto op de achtergrond met mooie kleuren, alles vormt een bij elkaar passend en aantrekkelijk geheel. In het boek zijn regelmatig bijzondere zwart/wit foto’s te vinden met daarop quotes afkomstig uit de muziek of van andere bronnen die op hun eigen manier goed passen bij het inhoudelijke verhaal. Het lettertype is overal gemakkelijk leesbaar en het is telkens inzichtelijk vanuit welk personage het hoofdstuk geschreven is dankzij de naamaanduiding vooraf.

“De verzengende hitte verschroeit mijn huid, zweet druppelt langs de achterkant van mijn nek.”   

De eerste pagina trekt je een verhaal in waar je in de eerste instantie nog helemaal niets van snapt. Wel zet het gelijk aan tot verder lezen want ik besefte wel dat dit min of meer het einde is van het verhaal dus wat is er in hemelsnaam gebeurd? Goede truc dus om de lezer binnen te halen en te binden. Verder lezend ontdek ik dat de schrijfstijl ongecompliceerd leest met hier en daar een Vlaamse uitspraak (zoals bijvoorbeeld “ik geraak..”) maar persoonlijk vind ik dat niet storend. Op een kortbondige manier maak je gelijk kennis met de hoofdpersonages Mila en Daniel waardoor het voor mij gemakkelijk is om met hen mee te leven en volledig in het verhaal mee te gaan.

“Mijn hart zinkt meteen weer in mijn schoenen door de verbittering in zijn stem.”

Ook al betreft het geen groot gebied waarin het gehele verhaal zich afspeelt, eerder vrij klein zelfs, gebeurd er voldoende om het inhoudelijk interessant te houden voor de lezer en blijf ik geboeid doorlezen. Het draait tenslotte meer om wat er zich afspeelt tussen de betrokken personages en niet zo zeer om de omgeving. Wel heb ik een paar keer juist voorvoeld welke kant het opgaat en is het dus voor mij enigszins voorspelbaar soms, maar ja daar is bijna geen ontkomen aan als je veelvuldig leest. Zeker bij spannende verhalen (thriller genre bedoel ik dan, YA of niet dat maakt voor mij niet uit) gebeurd dit vaker.

“Ik vouw mijn handen in elkaar en druk mijn nagels in mijn handpalmen.”

De plottwist brengt absoluut een extra spannend laagje aan in het verhaal en neemt je als lezer wederom mee in het bizarre, bijna onrealistische, avontuur. Toch voelt het voor mij alsnog niet heel ver weg van de realiteit dankzij de manier waarop de jongeren functioneren en het menselijke gevoel dat omschreven wordt.  

“Grind kraakt onder schoenen, de lange oprijlaan vult zich langzaam op.”

Het einde laat nog genoeg over voor de eigen fantasie geholpen door de “wat als” vraag van de schrijfster en doet je stil staan bij de keuze die jij in dit geval zou maken. Ik vind het een leuk, boeiend, lekker vlot lezend, spannend verhaal en raadt het zeker aan.      

Lieve leesgroet, Elsa.