Recensie van Marga·Recensies·Thriller

David Baldacci – Een goede daad. “Een ijzersterke start met een hoofdrol voor oorlogsveteraan Archer”.

David Baldacci – Een goede daad

Een goede daad is het begin van een nieuwe serie over Aloysius Archer. Hij is goudeerlijk, houdt niet van liegen, maar door niet altijd alles te vertellen raakt hij nogal eens in de problemen.

  • Auteur – David Baldacci
  • Uitgever – Bruna Uitgevers BV
  • Nederlands
  • Paperback
  • 1e druk: februari 2021
  • 384 pagina’s
  • 9789400513051

Recensie

Na zijn voorwaardelijke vrijlating uit de gevangenis stapt oorlogsveteraan Aloysius Archer in een bus en reist naar Poca City. Hij heeft een hele lijst met regels en voorwaarden meegekregen waaraan hij zich moet houden na zijn vrijlating. In het stadje moet  hij zich  melden bij de reclasseringsambtenaar van het DOP. Hij moet op zoek naar een baan en hij mag geen kroeg bezoeken. Ook is het hem verboden om contact met “losbandige” vrouwen te hebben.

Hij boekt een kamer in een hotel en overtreed  de eerste avond al een regel, hij bezoekt een bar. Daar maakt hij kennis met Hank Pittleman, een zakenman uit het stadje. Pittleman bied Archer een baan aan, hij moet voor hem een schuld innen die iemand heeft uitstaan bij Hank. Het lijkt een heel eenvoudig klusje, maar niks is minder waar. De vriendin van Pittleman, Jacky blijkt de dochter te zijn van de man. Archer raakt bevriend met 2 vrouwen, Jacky en de reclasseringsambtenaar. Al gauw komt Archer in de problemen als zijn “nieuwe baas” wordt vermoord. Dit is het begin van een reeks moorden  en gebeurtenissen.  

Het verhaal speelt zich af in 1949, een tijd waarin het nog heel normaal was om in een bar een Lucky Strike op te steken, de jukebox  Frank Sinatra, The Andrew sisters en Bing Crosby speelde en waarin veel vrouwen nog ondergeschikt waren aan mannen. Archer ( mijn voornaam is te lang zeg maar Archer) raakt verzeilt in een wespennest van intriges, moorden en complotten. Hij maakt kennis met politieagent Irving Shaw, en Archer gaat hem helpen in de zoektocht naar de moordenaar. De zaak keert zich echter tegen hem als  hij zelf hoofdverdachte wordt.  Archer moet voor de rechter verschijnen en bij gebrek aan een advocaat verdedigt hij zichzelf.  

De eerste hoofdstukken lezen lekker weg, maar als de eerste moord gepleegd is wordt de spanning opgevoerd, komt het tempo erin, en is het boek nauwelijks weg te leggen. Als geen ander weet Baldacci de personages te beschrijven en de spanning op te bouwen tot een onvoorspelbaar plot.

 Ik heb genoten van dit verhaal, heb Archer in mijn hart gesloten, en kan me verheugen op deel twee!

Lieve leesgroet Marga