Boekentips·Jeugdboek·kinderboek·Recensie van Elsa·Recensies

Dwars & Co – Rico Hop “De avontuurlijke tocht van de hoofdkarakters zorgt voor hilarische kapriolen en spannende momenten waardoor het verhaal in zijn geheel vaart heeft.”

Dwars & Co – Rico Hop

“Hiermee weet ik zeker dat er een groot lezerspubliek zal genieten en al genoten heeft van dit leuke verhaal, want dat is ‘Dwars & Co’ absoluut meer dan waard.” 

Auteur(s) : Rico Hop

Illustrator : Bas Schel

Uitgeverij : Lannoo    

ISBN : 9789401471008

Taal : Nederlands

Uitvoering : Hardcover

Aantal pagina’s : 316

Verschijningsdatum : maart 2021

Achterflap

Heb jij dat ook weleens? Dat je vreselijke jeuk hebt op plekken waar je nét niet bij kunt? Of dat er nog maar een piepklein velletje toiletpapier aan de rol hangt, nét nadat je een grote boodschap hebt gedaan? Of dat er plots alleen nog maar ijskoud water uit de douche stroomt?

Je denkt zeker dat zulke dingen zomaar gebeuren? Dat het soms gewoon flink tegenzit…

Fout! Deze dingen gebeuren niet zomaar. Echt niet. Dit is het sluwe werk van… De dwarsliggers.

Mijn leeservaring

Toen Rico Hop mij via Instagram benaderde met de vraag of ik ook weleens kinderboeken lees en recenseer antwoorde ik uiteraard met ja. Want zoals jullie inmiddels wel weten als jullie een beetje onze blog, recensies en social media kanalen volgen lees ik van alles, zolang het me maar aanspreekt. Nu had ik al een aantal zogeheten teasers (geen idee of hier een geschikt Nederlands woord voor is, nieuwgierigheidsopwekkende beelden klinkt toch wat minder soepel) gezien op Instagram van ‘Dwars & Co’ waardoor sowieso mijn interesse al gewekt was voor de vraag van Rico. Het ging hierbij vooral om de illustraties van Bas Schel, die dus in het boek toegevoegd zijn, en de vergezellende humorvolle teksten.

“Zijn ogen beginnen te fonkelen als glimwormen.”

Bij ontvangst van het boek kwam ik er achter dat het boek een stevige opvallende hardcover uitgave betreft. De heldere kleuren van de cover trekken de aandacht, de personage illustraties op de kaft en achterzijde bevatten veel details waardoor er al veel te zien en te ontdekken is, en de teksten zoals onder andere de titel en achterflaptekst steken duidelijk leesbaar af op de felle ondergrond. Inhoudelijk zijn de illustraties ook een lust voor het oog. Er is zoveel te zien en tevens dienen ze als ondersteuning van het daadwerkelijke verhaal. De tekst en de illustraties samen vormen een goed, gebalanceerd geheel. Achterin is er nog een soort van verklarende woordenlijst toegevoegd waarmee ook verduidelijkt wordt dat de meeste woorden verzonnen zijn om in het verhaal te gebruiken en het te vertellen. Waarmee nog extra duidelijk wordt dat het een fictief kinderboek betreft vol maffe humor en leuke grappen.

“Her en der zijn dwarsliggers druk in de weer met rammers, knipknaptangen en knaagzagen.”

Het verhaal is absoluut humoristisch geschreven, leest gemakkelijk qua bewoording en bevat stiekem ook nog een leerrijke boodschap. Oordeel niet te snel, ga van het goede uit tot tegendeel bewezen is mag een sterke persoonlijkheidsinstelling zijn. Uiteraard is het vooral gewoon bedoelt als lekker fantasievol leesmateriaal voor kinderen, om zelf te lezen of om gezellig samen te lezen met bijvoorbeeld ouders of leeftijdsgenootjes. De avontuurlijke tocht van de hoofdkarakters zorgt voor hilarische kapriolen en spannende momenten waardoor het verhaal in zijn geheel vaart heeft. Op die manier behoudt je de aandacht van de lezer en wil iedereen gauw doorlezen tot het eind.

“Maar toen was er geen bloeddorstige kat in de buurt die hem als toetje zag.”

Toch weet ik dat ik als kind zijnde dit boek niet geheel had kunnen waarderen. Daarvoor was ik te ernstig en had ik een ander soort humor. Ik koos voor andere boeken en verhalen. Nu als volwassenen kan ik wel op de juiste manier oordelen over dit boek en er anders, gericht op het doel waarvoor het boek bestemd is, naar kijken. Hiermee weet ik zeker dat er een groot lezerspubliek zal genieten en al genoten heeft van dit leuke verhaal, want dat is ‘Dwars & Co’ absoluut meer dan waard.         

Lieve leesgroet, Elsa.