#thekobolife·@Kobobooks·Recensie van Carla·Recensies·Thriller

De trouwe lezer– Max Seeck “Moorden volgens het boekje? Je komt er achter als lezer!”

Max Seeck – De trouwe lezer.

Wat als een trilogie een inspiratiebron is voor een stel vreemde moordzaken? Of is dat alleen maar wat het lijkt? 

  • Auteur: Max Seeck
  • Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers
  • Nederlands 
  • 1e druk: maart 2021
  • 9789400512382
  • Paperback 
  • 352 pagina’s
  • Ook als luisterboek bij Kobo Plus

Recensie

Rechercheur Jessica Niemi onderzoekt met haar team een ongewone zaak! Er wordt een vrouw dood aangetroffen, zittend aan het hoofd van een eettafel. Mooi aangekleed in een prachtige zwarte avondjurk, met zwart gelakte nagels en een naargeestige glimlach op haar gezicht. Als ze er achter komen dat het hier gaat om de vrouw van bestsellerauteur Roger Koponen wordt ook al snel duidelijk dat deze moord beschreven is in de trilogie geschreven door haar eigen man. Dat het niet blijft bij deze moord wordt ook al snel duidelijk net als het feit dat deze trilogie in het echt wordt gekopieerd! Het hele onderzoeksteam lijkt achter de feiten aan te lopen, steeds één of meerdere stappen achter de dader aan! Of daders? Dat is nog niet helemaal duidelijk.

Het verhaal verloopt erg vlot en wordt in korte hoofdstukken opgetekend. We volgen rechercheur Jessica Niemi in de huidige tijd, tijdens het onderzoek van deze sinistere zaak! Maar geregeld krijgen we een terugblik in het verleden van Jessica. Door deze terugblikken komen we erachter dat er iets is gebeurd in het verleden wat Jessica achtervolgd of minstens dwars zit in het heden. Dat het verleden haar op een gegeven moment in lijkt te halen zorgt ervoor dat ze zelf ook gevaar lijkt te lopen. Iets waar ze voor gewaarschuwd wordt, maar wat ze zelf op dat moment nog niet ziet!

Jessica is het personage dat het beste gestalte heeft gekregen. Daarnaast zijn er nog wel personages die goed uit de verf komen, maar zeker ook personages die maar een kleine rol in het geheel spelen. Niet iets wat me stoorde trouwens. Ik vond het verhaal spannend om te lezen, al had ik lang geen idee welke kant het opging! Aan het einde komt alles goed samen, al was het voor mij wel ietsjes ongeloofwaardig op sommige puntjes, maar je kan het ook toeschrijven aan een vleugje fantasy misschien, al kan ik er naast zitten want met dit genre heb ik geen ervaring.

Op een gegeven moment heb ik het idee dat Max Seeck het woord persoonlijk tot zijn lezers richt, het hoorde wel degelijk bij het verhaal!

“Ik ben namelijk van mening dat ieder van ons de schrijver is van zijn eigen leven. We schrijven elke dag aan ons eigen verhaal, gewoon door het te leven. Zelf vind ik dat mijn boek geen grote hit hoeft te worden. De critici mogen ervan vinden wat ze willen. Een klein publiek heeft zelfs de voorkeur: ik wil namelijk niet dat iemand mijn boek saai of onbeduidend vindt, enkel en alleen omdat de lezer mij niet goed genoeg kent. Daarom is in dit geval, net als in zoveel andere gevallen, kwaliteit belangrijker dan kwantiteit.”

Ik heb er in elk geval van genoten en ben benieuwd naar het volgende boek van Max Seeck!

Lieve leesgroet Carla Kooijman – van Bakel