#thekobolife·@Kobobooks·Recensie van Carla·Recensies·Thriller

Inktzwart– Ragnar Jónasson “De aswolk van de tot uit-barsting gekomen vulkaan legt ook een grauwe deken over de bewoners van Siglufjörður!”

Ragnar Jónasson – Inktzwart.

Inktzwart zijn de verschrikkingen uit het verleden van sommige bewoners van Siglufjörður, op de achtergrond, weggestopt, maar aanwezig! Vol in the picture is de moord op Elías. De vraag is waarom?

  • Auteur: Ragnar Jónasson
  • Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers B.V.
  • Nederlands 
  • 1e druk: juli 2020
  • 9789400511583
  • Paperback 
  • 280 pagina’s
  • Ook te lezen en beluisteren bij Kobo Plus

In Noord-IJsland, aan de oever van een stille fjord wordt een man op wrede wijze doodgeslagen. De man, Elías genaamd, blijkt een zware jeugd te hebben gehad en nam zelf de wet niet altijd even nauw. Een jonge verslaggeefster uit Reykjavik gaat op onderzoek uit, op zoek naar een scoop, maar tevens heeft ze zo ook haar persoonlijke redenen voor dit onderzoek.

Ari Thor, die samen met zijn twee collega’s van het politieteam van Siglufjörður de moord onderzoeken, worstelen met de oplossing van de moord. Er lijkt geen schot in de zaak te komen. Welke geheimen had deze Elías? De jonge verslaggeefster blijkt belangrijker in het onderzoek dan de politie misschien wel lief is, misschien komt dat ook omdat alle drie de leden van het politieteam zo hun eigen problemen hebben De aswolk van de vulkaan die tot uitbarsting is gekomen verduistert niet alleen het heldere midzomerlicht, maar lijkt ook een grauwe deken te leggen over de bewoners van Siglufjörður met al hun verschrikkingen uit het verleden. Wie is de sleutel tot de oplossing?

Deel één van deze serie Sneeuwblind had ik gelezen en ik was ook benieuwd naar Poolnacht, dat was alleen deel drie in de serie. A.W. Bruna was zo aardig om aan te bieden ook deel twee, Inktzwart, toe te sturen! Ik lees deze twee boeken lekker achter elkaar en dat is fijn! Al kan je de delen ook gerust los van elkaar lezen!

Als lezer kom je er niet meteen achter hoe één en ander in elkaar past. De verhaallijntjes lopen niet direct naast elkaar in de pas. Ook hebben alle personages zo hun eigen sores. Problemen waar ze overigens allemaal niet te koop mee lopen. Hierdoor hebben de personages zo hun eigen persoonlijke gevechten. Toch is het geheel niet complex om te lezen, de schrijfstijl is eenvoudig, gedetailleerd en leest vlot. Het enige wat lastig te noemen is zijn de, voor ons ongebruikelijke, IJslandse namen. Er blijven geen losse eindjes achter, ondanks alle zijweggetjes. Het is, zoals wel vaker bij Scandinavische thrillers, niet bloedstollend spannend. Je moet er misschien van houden, maar ik lees het graag. Waarom? Ik vind het heerlijk om verschillende soorten thrillers te lezen: afwisselend van nagelbijtend spannend naar thrillers met mooie en gedetailleerde sfeerbeschrijvingen van de omgeving. Voor mij zijn dit de afwisselingen die een ander misschien zoekt in een Roman. Ik heb Inktzwart met heel veel plezier gelezen en ga lekker door met Poolnacht

Lieve leesgroet Carla Kooijman – van Bakel