#thekobolife·@Kobobooks·Boekentips·Recensie van Elsa·Recensies·Thriller

Orakel – Thomas Olde Heuvelt “Kippenvel in eigen huis omdat je een mega spannend verhaal leest, heerlijk!”

Orakel – Thomas Olde Heuvelt

“Dus Thomas ‘just keep on writing’ ;)”

Auteur(s) : Thomas Olde Heuvelt

Uitgeverij : Boekerij

ISBN : 9789022591109

Taal : Nederlands

Uitvoering : Paperback

Aantal pagina’s : 458

Verschijningsdatum : 23 maart 2021

Achterflap

Op een mistige winterochtend zien Luca Wolf en Emma Reich een achttiende-eeuws zeilschip in een bollenveld bij de duinen liggen. Orakel, staat er op de achtersteven. Het ligt er, in alle opzichten, verkeerd. Emma kan haar nieuwsgierigheid niet bedwingen en gaat het luik op het hellende dek binnen. Niemand ziet haar nog terug. Luca blijft verbijsterd achter: hij wilde haar wel achternagaan, maar iets hield hem tegen. De uitdrukking op haar gezicht toen ze door het luik ging, maakte hem bang…

Niet veel later zijn er elf mensen verdwenen, worden Luca en zijn moeder afgeschermd van de wereld vastgehouden en staan de geheime diensten voor een raadsel. Alles moet uit de kast worden gehaald om een mediastorm te voorkomen. Maar als men graaft in een ver verleden om het mysterie van de Orakel te ontrafelen, blijkt het schip een voorbode te zijn van iets onheilspellends.

Mijn leeservaring

Elke nieuwe titel van Thomas Olde Heuvelt weet altijd gauw mijn huis te vinden. Tot nu toe hebben zijn verhalen me niet teleurgesteld en ook met ‘Orakel’ heeft hij mij aangenaam weten te verrassen.

Voor mij komt dit verhaal weer helemaal in de buurt van het onderhuidse griezel gevoel dat ik had bij het lezen van ‘Hex’. Kippenvel in eigen huis omdat je een mega spannend verhaal leest, heerlijk! Het voelt in zijn geheel enger tijdens het lezen door de zeer herkenbare Nederlandse plaatsen en mijn eigen “thuis” gevoel met de zee. Het komt dan dus letterlijk dichterbij huis en maakt op die manier de leesbeleving realistischer als je het mij vraagt. Mijn verbeelding doet vrolijk mee bij dit soort verhalen. Daarbij vind ik het heel gaaf dat een karakter uit ‘Hex’ een rol heeft gekregen in dit nieuwe boek, wat voor extra leesplezier zorgt.  

“Hij hoorde haar nog één keer, van heel ver weg en wat ze zei maakte hem door en door koud.”

Het karakteriseren van de personages verloopt van de meest belangrijke aanwezigen opbouwend gedurende het verhaal, waardoor je al lezende de personages steeds beter gaat kennen en begrijpen. Of toch niet misschien, er zijn tenslotte flink wat slechteriken aanwezig die je zelf absoluut niet tegen wil komen en zeer zeker niet zou vertrouwen. Luca, het hoofdkarakter in ‘Orakel’, is een jongen die ik gelijk al mag en beschermend onder mijn vleugels wil nemen. Mede door de levendige manier waarop de schrijver hem neergepend heeft. De jongen heeft een hoog bestaansgehalte in mijn gedachte, doet me denken aan mijn eigen nichtje, creëert empathie en medeleven bij mij als lezers.

“Daardoor moest Luca ineens aan iets denken dat hij al die tijd had proberen te verdringen.”

De schrijfstijl van Thomas neemt je op de één of andere soepele manier vanaf de eerste pagina’s gelijk mee de diepte in van het verhaal. Vanaf het begin is het boeiend, laat me niet meer los en maakt me enorm nieuwsgierig naar de ontknoping. Die ontknoping laat uiteraard nog lange tijd op zich wachten maar alles er tussenin is meer dan de moeite waard om te lezen. Er gebeurd veel maar niet te veel, het is bij vlagen gigantisch spannend en soms ronduit griezelig zodat de rillingen over mijn ruggengraad lopen. Ik verveel mij echt geen moment tijdens het lezen van dit boek en wil niets liever dan doorlezen.

“Er waren dingen die niet verteld konden worden en er waren dingen waarover je gewoon niet praatte. Soms was zwijgen beter.”

Het is door de subtiel uitgebreide beschrijvingen inclusief gekozen bewoording waardoor het verhaal ook nog eens gemakkelijk visueel tot leven komt in mijn hoofd. De vormgeving draagt daar tevens zijn steentje aan bij, net als de wisseling in tijdsperiodes, en maakt het zo voor mij tot een perfect geheel.

“Een beter verjaardagscadeau kon Grim zich niet voorstellen.”

Aangezien ik ook graag de boeken van Stephen King lees zie ik enige vergelijking met die verhalen, zoals bijvoorbeeld kleine overeenkomende manier van schrijven, plottwists laten ontstaan en qua stijl doet dit boek mij denken aan ‘Het instituut’. Toch zijn de verhalen van Thomas volstrekt origineel tot dusver, kan ik ze inhoudelijk niet vergelijken op de verhaallijn en ben ik elke keer weer benieuwd naar zijn volgende gedachtespinsel. Dus Thomas ‘just keep on writing’ 😉    

Lieve leesgroet, Elsa.

Dit boek is ook te beluisteren met het Kobo-plus abonnement! #thekobolife @Kobobooks.com

2 gedachten over “Orakel – Thomas Olde Heuvelt “Kippenvel in eigen huis omdat je een mega spannend verhaal leest, heerlijk!”

  1. Ik vond Orakel een spannend en boeiend boek. Van de auteur heb ik Hex niet gelezen wel Echo .
    En nu las ik dat er een jeugd/kinderboek is van Linda Dielemans ‘onder de golven’ over (ja zeker) Doggerland . Lijkt mij erg leuk om dit boek te lezen , het gaat over feiten en wetenswaardigheden in combinatie met fictieve verhalen.

    Geliked door 1 persoon

    1. Jaa had ik ook gezien, ‘Onder de golven’ bedoel ik. Toevallig hè 😉 Mocht je de kans krijgen om Hex ook te gaan lezen, zeker doen!

      Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.