Blogtour·Recensies·Recensies van Moon·Young Adult

Verstoten – Sterre Collins #Blogtour “De boodschap is duidelijk, Collins raakt een gevoelige snaar met deze YA”

#Blogtour Verstoten – Sterre Collins

“Een verhaal met een boodschap, waarin je gevoelens op de proef worden gesteld. Met een traan op mijn wangen sloot ik het boek”

  • Auteur: Sterre Collins
  • Uitgeverij Hamley Books
  • Nederlands 
  • Hardcover 
  • 9789463967884 
  • Druk: 1 
  • april 2021 
  • 380 pagina’s

Haar vader heeft ze maar even gekend, toen zij drie was is hij vertrokken. Haar moeder wil het er niet over hebben en als ze over haar ex praat is het voornamelijk slecht. Maar de bijna zestien jarige Lucy wil meer antwoorden en wanneer ze de zeventwintig jarige Fraser ontmoet denkt ze een bondgenoot in haar zoektocht te hebben gevonden, maar is dat ook zo?

“Vrijheid en gelijkheid voor alle mensen, dat is de American Dream. Iedereen heeft recht op een goed leven en niet alleen mensen die met een gouden lepel in de mond geboren zijn. Zoals jij”

Sterre Collins, het pseudoniem van Esther Boek, komt ditmaal met een Young Adult, haar debuut in dit genre. Haar andere boeken zijn over het algemeen aangrijpend en indrukwekkend, als deze YA met net zoveel kracht geschreven is zal zij zeker de jeugd weten te stimuleren. Ook dit boek van Hamley Books Uitgevers straalt weer zoveel extra`s uit, met veel aandacht voor de uitstraling, aan de vormgeving, het is al een cadeautje om in handen te hebben, een extra pluspunt.

De proloog maakt je nieuwsgierig, de lezer zal meteen op scherp staan, een trekkende ongrijpbaarheid maakt zich meester van je. Het is even wennen, drie mensen vertellen je een verhaal, je leest het dagboek van Lucy`s vader, het verhaal, en de dikgedrukte hoofdstukken afwisselend vanuit Fraser en Lucy, eenmaal gewend aan dit gegeven krijg je een sterke indruk van de karakters, het voelt vertrouwd, herkenbaar en toch ben je op je hoede want er hangt iets dreigends in de lucht, zeker Fraser daar krijg je al snel de kriebels van of dit gegrond is??? Dat weet je pas naarmate het boek vordert. De verhaallijn speelt enorm op je gevoel in, hoe verder het verhaal je meesleept hoe meer er bij je los komt.

Het boek is best heftig het onderwerp zal de lezer aangrijpen en door de manier waarop Sterre de karakters neerzet weet zij je te raken. Je voelt de onmacht en de strijd, het is geen boek dat je even snel wegleest, het is een verhaal dat indruk maakt, dat onder je huid gaat zitten en je een boodschap vertelt. Een YA voor de jong volwassene die er aan toe zijn! Met een boodschap, die je snapt wanneer je het verhaal tot je door laat dringen. dat je de jeugd niet moet veroordelen maar oog moet hebben voor hun afkomst, hun verhaal, het waarom ze zijn wie ze zijn en doen wat ze doen! Een dubbele lading in een verhaal waar spanning, emotie en strijd overheerst. De weg naar gerechtigheid, de zoektocht naar erkenning en ergens bij horen, het kan een mooie tocht zijn maar in Verstoten is hij hard en oneerlijk. Zelfs voor volwassenen best een pittig verhaal, waarin een groot beroep op je empathie wordt gedaan.

Sterre Collins, weet met haar YA- debuut een gevoelige snaar te raken, een verhaal waarbij je even met twee benen op de grond gezet wordt en hopelijk ook meer oog krijgt voor de mensen om je heen. De boodschap is duidelijk, veroordeel niet, maar luister en steek die hand toe

Lieve leesgroet Moon Kager