#thekobolife·@Kobobooks·Blogtour·Boekentips·Jeugdboek·Recensie van Elsa·Recensies

Geestenvanger – Latoya Morris #Blogtour “Avontuurlijk is het verhaal zeker en verveelt zo absoluut niet dankzij alles wat er gebeurd.”

Geestenvanger – Latoya Morris

“Het boek is wat mij betreft een dikke aanrader voor elke jeugdige lezer die houdt van bijzondere, spannende verhalen inclusief wilde dieren, een tikje esoterie en boeiende indianencultuur.”      

Auteur(s) : Latoya Morris

Uitgeverij : Hamley Books

ISBN : 9789463967952

Taal : Nederlands

Uitvoering : Hardcover  

Aantal pagina’s : 198

Verschijningsdatum : mei 2021

Achterflap

De onzekere Olivia gaat voor de zomervakantie naar een kamp waar ze over dierenverzorging leert. Ze krijgt het al snel aan de stok met de gemene Claire en haar vriendinnen. Het liefst van al zou ze meteen weer naar huis keren, maar gelukkig zijn er ook aardige meisjes en jongens in het kamp.

Het kamp blijkt veel leuke en leerzame dingen voor Olivia in petto te hebben, maar ze komt er achter dat er ook een griezelig mysterie om de plek heen hangt. Verhalen over Indianengeesten en reusachtige wilde dieren doen al snel de ronde, maar weinig kinderen in het kamp geloven er echt in. Totdat een van hen niet meer terugkeert van een groepswandeling in het bos.

Mijn leeservaring

Nu ook Latoya Morris haar eerste jeugdboek uitbrengt via Hamley Books, en ik al andere titels van haar gelezen heb die mij goed bevallen zijn, ben ik wederom benieuwd hoe dit uitpakt. Door de achterflaptekst verhoogde mijn interesse voor dit verhaal nog eens. Kamp was voor mij vroeger namelijk ook niet altijd even gemakkelijk, herkenningspuntje dus, en wilde dieren plus indianenverhalen grijpen sowieso al gauw mijn aandacht.

“Olivia klapte bijna in haar handen, maar ze besefte op tijd dat ze dan de enige zou zijn.” 

De gehele vormgeving van het boek is prachtig met alle dromenvangers, gedetailleerde tekeningen van karakters in het verhaal, bosachtige zwart/wit taferelen, een duidelijk leesbaar lettertype overal en een mooie hardcover omslag. Als ik het boek niet thuis bezorgd had gekregen had het zeker weten vanzelf mijn aandacht getrokken in de fysieke boekhandel.

“De adelaar met zijn gespreide vleugels vond ze het allermooist.”  

Het verhaal gaat vrij rustig van start waardoor je al lezende goed doorkrijgt hoe de sfeer is, kennis maakt met het hoofdkarakter Olivia en ontdekt dat alles zich afspeelt in een ander land. Arizona (in de Verenigde Staten) is het gebied waar ‘Geestenvanger’ speelt en dit past goed bij de connectie met de Indianengeschiedenis en culturele aspecten die voorkomen in het boek.

“Het was geen grot te noemen, maar een schuin overhangende grote rots bood wel genoeg beschutting.”

De eenvoudige bewoording en zinsopbouw zorgt voor een soepel en vlot leestempo. De omgevingsomschrijvingen zijn subtiel en toch helder genoeg om in gedachte voor te stellen hoe alles eruit ziet. De spanning wordt rustig opgebouwd tot meer en meer waardoor het avontuur steeds boeiender wordt en je graag door wilt blijven lezen om te ontdekken wat er steeds gaat gebeuren.

“Het was een heel vreemd gevoel. Alsof haar gedachten in tweeën waren gesplitst.”

Inhoudelijk is het een origineel verhaal met leuke karakters en minder leuke uiteraard, samen vormen zij wel een redelijk realistische weergave van de mensheid in het algemeen naar mijn ervaring. Olivia is zo’n meisje wat ik graag mag en zij heeft voor mij ook genoeg herkenningspunten waardoor ik gemakkelijk met haar meeleef gedurende het avontuur. Avontuurlijk is het verhaal zeker en verveelt zo absoluut niet dankzij alles wat er gebeurd.

“Ze concentreerde zich op haar handen, stak ze in gedachten door de kier heen.”

Veel kan ik er niet meer over vertellen aangezien ik niets wil verklappen. Het boek is wat mij betreft een dikke aanrader voor elke jeugdige lezer die houdt van bijzondere, spannende verhalen inclusief wilde dieren, een tikje esoterie en boeiende indianencultuur.       

Lieve leesgroet, Elsa.

Dit boek is ook te lezen met het Kobo-plus abonnement! #thekobolife @Kobobooks.com