Boekentips·Fantasie·Recensie van Elsa·Recensies·Young Adult

De verbannen koningin – Holly Black “Van begin tot eind groot leesplezier gegarandeerd als je het aan mij vraagt!” #aanrader

De verbannen koningin – Holly Black

“Alles komt aanbod en zorgt voor een fantasierijk amusant, wonderlijk, avontuurlijk origineel verhaal.”

Auteur(s) : Holly Black

Uitgeverij : Boekerij

ISBN : 9789022592847

Taal : Nederlands

Uitvoering : Hardcover 

Aantal pagina’s : 328

Verschijningsdatum : april 2021

Serie : Elfhame 3

Achterflap

Verbannen, krachteloos en nog even sterfelijk als altijd probeert Jude Duarte haar leven weer op te pakken. Als het verraad van Cardan haar één ding heeft geleerd, is het wel dat macht makkelijker te verwerven is dan vast te houden. Maar Jude is allesbehalve van plan zich gewonnen te geven. Als haar tweelingzus Taryn onverwacht op de stoep staat – in levensgevaar en met een afschuwelijk geheim – vormt zich het eerste idee voor een meesterlijk plan om alles te herwinnen wat Cardan haar heeft afgenomen.

Om haar zus te redden, zal Jude opnieuw moeten doordringen tot het hof van de elfen en haar gevoelens voor Cardan onder ogen zien. Maar Elfhame is niet meer zoals ze het heeft achtergelaten. Het land balanceert op het randje van oorlog en zodra Jude een stap over de grens zet, raakt ze verstrikt in een bloederig politiek conflict. Terwijl een krachtige vloek wordt ontketend en de spanningen een hoogtepunt bereiken, moet Jude voor eens en voor altijd kiezen tussen haar ambitie en haar hart.

Mijn leeservaring

Daar is ze dan het derde en afsluitende deel, ‘De verbannen koningin’, van de Elfhame-trilogie, geschreven door Holly Black. Ergens vind ik het altijd jammer als er een eind komt aan een goede boekenserie maar tegelijkertijd is het fijn omdat er dan weer ruimte komt om nieuwe series te ontdekken. Bovendien is de nieuwe titel, ‘Water’, van Holly Black alweer duidelijk in het vizier. Wat tevens een eerste deel van een trilogie is en gepland staat voor aanstaande augustus.

Net als van deel 1 ‘De wrede prins’ en deel 2 ‘De gevallen koning’ heb ik ontzettend genoten van dit derde afsluitende deel. Wat een ongelofelijk goede YA Fantasy serie is dit! De boeken zien er sowieso al prachtig uit maar ook inhoudelijk zijn ze een feestje om te lezen. Niets is fijner voor mij dan rond vertoeven in een elfenrijke fantasievolle wereld vol spanning en sensatie. Wat dat betreft voel ik verwantschap met hoofdpersonage Jude Duarte.

“Misschien is het niet het ergste om te willen dat er van je gehouden wordt, zelfs als dat niet het geval is, zelfs als het pijn doet.”

De schrijfstijl van Holly leest vlot weg en pakt je gaandeweg in zodat je aandacht geen moment verslapt. De soepele zinnen en prettige bewoording creëren samen een fijn leestempo voor mij en laten het verhaal gemakkelijk tot leven komen in gedachte. De beschrijvingen van personages, situaties en desbetreffende omstreken zorgen voor een visueel beeld tijdens het lezen.     

“Er zit een band om zijn hoed waar een paar felgekleurde eendenveren uit steken en hij draagt er een tweedjasje bij.”

Het verhaal is vanaf het eerste boek al spannend en in dit deel bereikt alles absoluut zijn hoogtepunt. Onmogelijke blokkades komen eindelijk tot een eind of oplossing op manieren die mij als lezer verrassen en de creativiteit tonen van de schrijfster. Net als de gort droge grappen zo hier en daar naast de emotionele keuzes die de hoofdpersonages voor hun kiezen krijgen. Alles komt aanbod en zorgt voor een fantasierijk amusant, wonderlijk, avontuurlijk origineel verhaal.

“Niet te geloven dat hij dat net heeft gezegd, daarna zomaar wegloopt en mij hier helemaal van de kaart achterlaat. Ik ga hem wúrgen!”

De personages zijn allemaal veelzijdig en bijzonder, van vriend tot vijand. Hilarisch, interessant, op sommige vlakken menselijk herkenbaar, waardoor waardering en vergelijking met hun situaties en manier van beslissingen nemen begrijpelijk wordt. Meeleven met het verhaal en vooral met Jude, ook al is alles fictief, ontstaat vanzelf terwijl ik het boek lees.    

 “We liggen nog steeds op de vloer, ook al staat er een prima bed vlak naast ons.”

Mocht je opzoek zijn naar een fijne toegankelijke YA Fantasy trilogie om te lezen, niet te moeilijk en niet te makkelijk, voor in je vakantie of gewoon omdat je er zin in hebt raadt ik zeker deze veelzijdige boeken van Holly Black aan. Van begin tot eind groot leesplezier gegarandeerd als je het aan mij vraagt!  

Lieve leesgroet, Elsa.