#thekobolife·@Kobobooks·Blogtour·Boekentips·Jeugdboek·Recensie van Elsa·Recensies

Het project – Arne van der Linden #Blogtour “Het debuut van Arne van der Linden als jeugdauteur toont zijn ongecompliceerde, fijne manier van schrijven.”

Het project – Arne van der Linden

“Als het boek zijn eind nadert merk je al lezende dat het nog niet het definitieve einde kan zijn wat betreft het verhaal van Alan en zijn vrienden.”

  • Auteur: Arne Van Der Linden
  • Uitgeverij: Hamley Books
  • Nederlands 
  • Hardcover
  • 9789463967983 
  • Druk: 1 
  • juni 2021 
  • 300 pagina’s

Achterflap

Een vreemde samenloop van omstandigheden stelt de zeventienjarige Alan Gray voor een opmerkelijke keuze: een kamer in een delinquentengesticht of een plek in Project [Lotgenoot], een geheime opleiding waarin veelbelovende probleemjongeren worden klaargestoomd voor een carrière als geheim agent.

Alan reist naar het verborgen trainingscomplex van Necropolis, waar hij als rekruut wordt opgeleid en uitgedaagd. Maar kan hij zich wel handhaven in de schaduwwereld der spionnen?

Mijn leeservaring

Bij het zien van de cover en na het lezen van de achterflap tekst werd ik nieuwsgierig naar het daadwerkelijke verhaal. ‘Het project’ van Arne van der Linden is een jeugdboek vanaf 12 jaar en ziet er met zijn hardcover omslag weer uit als een stoer uitziend plaatje van uitgeverij Hamley Books. Zo ook aan de binnenzijde is het boek raadselachtig en aantrekkelijk vormgegeven met onder andere zwart/wit foto’s bij het begin van elk hoofdstuk zodat het leesplezier ondersteund wordt.

Het debuut van Arne van der Linden als jeugdauteur toont zijn ongecompliceerde, fijne manier van schrijven. Vanuit personaal vertelperspectief, hij-perspectief in dit geval, volgen we hoofdpersonage Alan Gray. Een zeventienjarige jonge knul die een groot levens veranderende situatie voor zijn kiezen krijgt. De vlotte zinsopbouw betrekt de lezer bij een pakkend verhaal vol vaart en een aantal voetnoten verklaart woorden die anderzijds wellicht onbegrepen zullen blijven.

“Plotseling ontstaken talloze fakkels verspreid over het terrein en hulden ze de hele oppervlakte in een warme, oranje gloed.”

Ook is het door de manier van schrijven niet moeilijk om voor je te zien hoe de wereld waarin Alan zich bevind eruit ziet. Zijn karakter komt aangenaam over met soms de bijpassende tiener moeilijkheden waarvan weer te leren valt hoe je iets beter anders aan kan pakken. Zijn mede personages zijn soms vriendelijk, grappig en bijzonder maar soms ook moeilijk, irritant, streng en ronduit naar. Ze zouden met z’n allen niet misstaan in een jeugdserie op Netflix of iets dergelijks en vormen een interessante mengelmoes.

“Hoewel zijn vriend er nog steeds wat mistroostig uitzag, vertoonde hij minder gelijkenissen met een paniekerige Donald Duck dan eerder die dag.”

Soms flitste er beelden door mijn hoofd van series en films die ik heb gezien. Daardoor twijfelde ik zeker in het begin van dit boek aan de originaliteitsinslag maar uiteindelijk kon ik dat gauw loslaten en heb ik me vermaakt met het boeiende “spion in opleiding” verhaal dat me aangenaam verrast heeft. Er gebeurt genoeg in het boek waardoor het verhaal vaart blijft houden en geen moment gaat vervelen voor de lezer. 

“Donkere wolken verenigden zich aan het hemeldek en een sterke wind hield meedogenloos huis in het bos.”  

Als het boek zijn eind nadert merk je al lezende dat het nog niet het definitieve einde kan zijn wat betreft het verhaal van Alan en zijn vrienden. Zo is gelijk een hernieuwde nieuwsgierigheid bij mij ontstaan naar het vervolg van de lotgenoten. En laat ‘Lotgenoten’ nu net de titel zijn van deel 2 van ‘Het project’.     

Lieve leesgroet,

Elsa.

Dit boek is ook te lezen met het Kobo-plus abonnement! #thekobolife @Kobobooks.com