Boekentips·Jeugdboek·Recensie van Elsa·Recensies

The Nerd Academy – Bieke VanLaeken “Ik raadt dit boek van harte aan en hoop dat Bieke VanLaeken lekker verder schrijft voor een volgend, fantasierijk avontuur.”

The Nerd Academy – Bieke VanLaeken

“Daarnaast komt humor regelmatig naar boven in de geschreven tekst en vermaak ik me kostelijk.”

  • Auteur: Bieke Vanlaeken
  • Nederlands 
  • Paperback 
  • 9789083140414 
  • Druk: 1 
  • maart 2021 
  • 226 pagina’s

Achterflap

Kathinka Bicho is slim. Té slim, wordt wel eens gezegd. Op haar zevende had ze al meer opgeslagen in haar hersenen dan haar oudste broer Kevin, die op dat moment negentien was. Op school verveelt ze zich dan ook steendood.

Maar dan krijgt Kathinka een brief in de bus. Haar Win For Life. Een toelating tot ‘The Nerd Academy’. De school voor de allerslimsten. Kathinka springt een gat in de lucht.

Maar wat doet ze met Einstein, haar geliefde kat? Moet ze die nu alleen thuis achterlaten?

Aan ‘The Nerd Academy’ ontdekt ze al snel dat iedere school zo haar geheimpjes heeft. Wie is #prisjepret? Waarom maakt Jeanne Paysan haar het leven zo moeilijk? En wat staat er precies in het ‘Boek der Schande’?

Mijn leeservaring

Het jeugdboek ‘The Nerd Academy’ van Bieke VanLaeken was me al opgevallen op Instagram. Daar heb ik diverse zogeheten “teasers” voorbij zien komen en het verhaal sprak me op voorhand al aan. Aangezien ik allerlei genres lees vind ik het ook heel leuk om regelmatig een jeugdverhaal te lezen en te recenseren.

De cover van het boek vind ik meer typerend voor het YA genre maar aan de andere kant wat weet ik er nou van. Ik vind het gewoon een leuke omslag die mijn aandacht toch wel trekt. Vooral het kleurverloop op de achtergrond van donkerpaars naar warm oranje, in een ombre effect, vind ik tof. De wiskundige symbolen, de Instagram afbeelding en opvallende vormgeving van de titel vallen tevens goed op. Op de achterzijde steekt de flaptekst af in het wit en is de tekst duidelijk leesbaar.

“Dat stemde hen misschien wat milder bij het verbeteren van hun GEITen.”

De schrijfstijl leest gemakkelijk en bevat soms wel wat Vlaamse bewoording. Ik vermoed dat het geen probleem is maar behoeft wellicht wat meer uitleg soms aan de jongere lezers in Nederland om taalkundige misverstanden te voorkomen. Daarnaast komt humor regelmatig naar boven in de geschreven tekst en vermaak ik me kostelijk.

“Toen ik je mailtje las, voelde ik me opeens weer dat kleine meisje, dat zoveel dromen had, maar bij niemand terecht kon. Die anders was dan de anderen.”

Het hoofdkarakter Kathinka mag ik gelijk. Ze heeft eigenschappen waar ik zelf wel bekend mee ben en daardoor leef ik gemakkelijk met haar mee. De manier waarop ze enigszins een buiten beentje is doet me ver weg denken aan het verhaal van Harry Potter, uiteraard ook in combinatie met de school waar ze naartoe gaat. Verder is de originaliteit zeker aanwezig in dit boek.  

“De vier jongens, die tot op dat moment als versteend vooraan waren blijven staan, gingen naar de gang en keken het drietal na.”

Het inhoudelijke verhaal vind ik vermakelijk door de maffe bijzondere school, alle verschillende personages, zo ook Einstein de kat (katten krijgen altijd gelijk een plekje in mijn hart) en de spannende, boeiende gebeurtenissen waardoor het boek vaart heeft en behoudt. Sommige situaties zetten de lezer waarschijnlijk ook op een positieve manier aan het denken en geven misschien een opfleurend gevoel over diens eigen leven. Zo denk ik dat het verhaal niet oppervlakkig is maar ook diepgang kent op de juiste vlakken. De jonge lezers een beetje kan helpen bij hun zelfacceptatie en zelfvertrouwen op bijvoorbeeld school.

“Ik ben maar weg voor even, op zoek naar wat het leven me allemaal kan geven.”     

Zoals waarschijnlijk al duidelijk is heb ik met plezier ‘The Nerd Academy’ gelezen. Dit soort jeugdboeken las ik graag in mijn eigen jeugd maar ook nu schroom ik niet om ze op te pakken, zo kan ik onder andere mijn nichtjes gemakkelijk tips geven voor leuke verhalen. Ik raadt dit boek van harte aan en hoop dat Bieke VanLaeken lekker verder schrijft voor een volgend, fantasierijk avontuur.

Lieve leesgroet, Elsa.