Recensie van Carla·Recensies·Thriller

Poolnacht– Ragnar Jónasson “Heerlijk achterover leunen, lezen en genieten van de IJslandse Poolnacht, dat is wat ik heb gedaan!”

Ragnar Jónasson – Poolnacht.

Poolnacht: Twee stellen besluiten te gaan wonen in een uitgestorven fjord, Hédinsfjördur, één stel krijgt een kind, er sterft een vrouw en er lijkt niemand gelukkig! Waarom gingen ze dáár wonen?

  • Auteur: Ragnar Jónasson
  • Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers B.V.
  • Nederlands 
  • 1e druk: april 202
  • 9789400513662
  • Paperback 
  • 320 pagina’s

Poolnacht start in de woning van Róbert, Sunna en het zoontje van Sunna: Kjartan. Róbert en Sunna horen iets in de woning terwijl ze in bed liggen. Als Róbert gaat kijken en ontdekt dat de achterdeur open is en dat er natte voetstappen zichtbaar zijn besluit hij Sunna niets te vertellen en de sloten te vervangen. Maar was dit wel een handige zet?

Het rustige Siglufjördur is voor korte periode in quarantaine vanwege een sterfgeval met een ernstige virale koorts.  Ari Thór Arason heeft een oude foto in handen gekregen. Aan hem het verzoek om te onderzoeken wie de vijfde persoon is op de foto. Tijdens de quarantaine periode raakt hij steeds geïnteresseerder in de foto en de mysterieuze dood van Jórunn, die ook op de foto staat. Het is niet duidelijk of Jórunn nu zelfmoord heeft gepleegd of door middel van een ongeluk is omgekomen. Het lijkt echter niet ondenkbaar dat Jórunn, door de troosteloze eenzaamheid op het onbewoonde en geïsoleerde fjord, zelfmoord heeft gepleegd. Toch laat de zaak Ari niet los en hij wroet door om de waarheid te achterhalen. De oude foto met de onbekende jongeman erop lijkt een deel van de oplossing te bevatten. Kennelijk woonden ze daar een periode toch niet met vier maar met vijf mensen? Hij  ontrafelt langzaamaan het mysterie.

Ari die tijdens de quarantaine niet kon reizen, heeft de hulp ingeroepen van de jonge en ambitieuze Isrûn, de televisieverslaggeefster. De niet voor de hand liggende samenwerking wordt verder uitgediept en werkt positief voor beiden.

Terwijl Ari nog bezig is met deze oude zaak wordt er ineens een kind vermist. Het kind van Sunna! Dit gebeurt op klaarlichte dag! Gaan ze het vermiste kind gezond en wel terugvinden? De tijd dringt natuurlijk en ze doen er dan ook alles aan om te achterhalen wie deze ontvoering op zijn geweten heeft en waarom. Steeds dichter zit het verleden hun op de hielen, wanneer komt alles tot een ontknoping? #Een heerlijk verhaal!

Lieve leesgroet Carla Kooijman – van Bakel