Boekentips·Recensie van Elsa·Recensies·Thriller

De puzzelman – Nadine Matheson “Ik heb van begin tot eind genoten van deze ijzersterke thriller.”

De puzzelman – Nadine Matheson

“Wellicht hebben we met Nadine Matheson een nieuwe topauteur te pakken in het rijtje van Karin Slaughter en anderen?”

Auteur(s) : Nadine Matheson

Uitgeverij : HarperCollins  

ISBN :  9789402706550

Taal : Nederlands

Uitvoering : Paperback

Aantal pagina’s : 430

Verschijningsdatum : 4 mei 2021

Serie : Anjelica Henley 1

Achterflap

Hij zoekt je.

Hij vindt je.

Hij jaagt op je.

Het menselijk lichaam is een prachtige puzzel, uniek in zijn precisie en zijn gecoördineerde perfectie!

De Puzzelman houdt meer van puzzels dan van wat dan ook. Maar een perfecte puzzel is er een die is opgesplitst in zijn afzonderlijke delen. Dit is de enige manier waarop hij de ware schoonheid ziet, door elk onderdeel apart te bekijken. Handen, voeten, benen, armen, hoofden. En zoiets moois moet worden verspreid, toch? Het liefst overal in de stad…

Word jij zijn volgende slachtoffer?

Mijn leeservaring

Het thriller debuut van Nadine Matheson sprak mij gelijk aan door de intrigerende achterflap tekst en dan speelt het verhaal zich ook nog af in één van mijn favoriete steden ter wereld, Londen. Bovendien vind ik het altijd leuk om uit te vissen of een debutant met zijn of haar schrijfstijl in mijn straatje past en ik er een nieuwe schrijver bij heb om in de gaten te houden. Nu kan ik alvast verklappen dat toekomstig werk van deze schrijfster zeker opnieuw mijn aandacht zal trekken.

“Met een zucht ging Henley op haar bureau zitten, bij wijze van compromis.”

Met de souplesse in haar schrijfstijl voelt het alsof je een boek leest van een ervaren schrijver in plaats van een debutant. De concrete zinnen en bewoording zorgen voor een duidelijk goed te lezen verhaal. Tevens wordt het door de manier van schrijven gemakkelijk om alles voor je te zien, alsof er een detective-serie in gedachte afspeelt, en zo ontstaat er automatisch een soepele leesflow bij mij.  Het enige wat bij mij soms voor verwarring zorgden waren de namen van de personages. Er werd gewisseld in gebruik van voor en achternaam voor eenzelfde persoon, er waren personages met bijzondere niet gebruikelijke namen en soms kreeg een personage een soort van afgekorte naam. Toch paste dit allemaal wel weer bij de sfeer van het verhaal en de Londense Multi cultuur zoals ik ‘m ken.

“Mensen uit de buurt die er langsliepen, vroegen zich af wanneer het gesloopt zou worden en plaats zou maken voor het zoveelste te dure particuliere appartementengebouw met een portier voor de rijken en een achterdeur voor de paar mazzelaars die een sociale huurwoning toegewezen hadden gekregen.”

Vooral met hoofdpersonage Anjelica Henley is het voor mij gemakkelijk meeleven. Haar constante tweestrijd tussen werk en gezin speelt een grote rol in het verhaal en haar karakter wordt in dit eerste deel van de boekenserie stukje bij beetje weergegeven. Hierdoor kan ik niet anders dan sympathie voor haar ontwikkelen. De medepersonages zijn zowel in goede als slechte karakters boeiend en onmisbaar in het boek. Met zijn allen weerspiegelen zij onbetwistbaar de hedendaagse maatschappij en de moeilijkheden waarvoor zij komen te staan.

“Je dacht steeds dat je alles nu wel had gezien, tot het leven weer een heel nieuw soort inferno voor je in petto bleek te hebben.”

Uiteraard is de gigantische zoektocht in ‘De puzzelman’ mega spannend en zijn de misdaden zo griezelig dat je hoopt dat dit fictie is en blijft. Tijdens het lezen kan ik het boek moeilijk naast me neer leggen, ik wil eigenlijk helemaal niet stoppen omdat ik wil weten hoe het verdergaat en afloopt. Het verhaal blijft vaart houden door onder andere alle enge dingen die gebeuren en door de persoonlijke zaken waarmee Henley te maken krijgt. Op deze manier blijft er constant een spanningsboog bestaan, verveel ik mij al lezende geen moment en houdt het mijn aandacht vast.

“Adrenaline raast door zijn lijf en hij voelt zijn hart in zijn oren bonzen.”

Ik heb van begin tot eind genoten van deze ijzersterke thriller. Zo kijk ik nu al van harte uit naar deel 2 in de ‘Anjelica Henley’ boekenserie en hoop dat er nog vele delen mogen volgen. Wellicht hebben we met Nadine Matheson een nieuwe topauteur te pakken in het rijtje van Karin Slaughter en anderen? Dit boek wordt tenslotte niet voor niets al uitgegeven in 15 verschillende landen.              

Lieve leesgroet, Elsa.