Recensie van Carla·Recensies·Thriller

De nachtegaal – Johanna Mo “Wat een bijzondere thriller is dit! Deze moet je lezen! Een heuse #MUSTREAD!”

Johanna Mo – De nachtegaal.

Wow, De nachtegaal is een thriller, maar bijzonder in zijn soort!! Wat een prachtige thriller! Kan dat een prachtige thriller schijven? Ja zeker, dat kan, dit boek is het bewijs! #MUSTREAD!!

  • Auteur: Johanna Mo
  • Uitgever: HarperCollins
  • Nederlands 
  • 1e druk: maart 2021
  • 9789402707175
  • Paperback 
  • 400 pagina’s

Recensie

Hanna Duncker was, zestien jaar geleden, van haar geboorte-eiland Öland weggevlucht. Daar had ze een gegronde reden voor. Maar als haar vader overlijdt voelt ze dat ze terug moet keren naar haar geboortedorp en haar verleden onder ogen moet komen. Haar schaamte moet ze naast zich neerleggen, ze hoeft zich namelijk nergens voor te schamen! Dat dit eenvoudiger bedacht is dan uitgevoerd, blijkt al op haar eerste werkdag!

Als rechercheur bij de politie van Kalmar  heeft ze niet eerst kunnen wennen aan haar nieuwe collega’s. Nee, ze wordt direct naar een plaats delict gestuurd samen met Erik Lindgren. Hier is het lichaam van een vijftienjarige jongen aangetroffen en dit blijkt de zoon te zijn van haar jeugdvriendin. Met een schok wordt ze teruggeworpen in haar verleden! Hanna wist dat het zou gebeuren, maar door deze zaak plaatst ze zich direct in de schijnwerpers. Dat niet iedereen op het eiland blij is dat Hanna is teruggekeerd blijkt al snel! Hanna ontvangt dreigende en anonieme telefoontjes en sms’jes.  Waarom nu nog na zestien jaar?

De nachtegaal begint met ‘de laatste dag’. Hoe deze dag is verlopen krijgen we beetje bij beetje in beeld. Wat is er precies gebeurd die laatste dag?

Tussendoor krijgen we een goed beeld van Hanna Duncker en vooral waarom ze zo argwanend naar anderen, zelfs naar  haar collega’s, is geworden. Maar niet alleen het personage van Hanna is stevig neergezet, meerdere personages zijn mooi en geloofwaardig uitgewerkt: ze hebben een leven, een stem en een “gezicht” gekregen. Nergens wordt er teveel gestrooid met details die er niet toe doen. Evengoed wordt er genoeg informatie verstrekt om een goed beeld van het geheel te verkrijgen. In de achtergrond en beweegredenen van elk. Pas aan het einde van het boek kom je er achter hoe mooi alles op zijn plaats valt, hoe goed de balans was en met hoeveel gevoel dit verhaal gestalte heeft gekregen!

Het is een thriller, zeker! Maar niet zo maar een thriller! Nee, een thriller met diepgang! Zelfs met een boodschap! Een thriller waarin je de schaamte voelt van meerdere personages die zich nergens voor hoeven te schamen, of in sommige gevallen toch wel! Ook over schuldgevoelens! En over hoe dit tot niets leidt! Ja, ik zei het hierboven al: een prachtige thriller! Prachtige boodschap, prachtig verhaal, prachtig geschreven. Mustread? JA, ZEKER EEN #MUSTREAD!  En wat ben ik blij met de belofte aan het einde van het boek dat we nog meer gaan horen over de geschiedenis van Hanna Duncker!! Genoten heb ik van dit hele boek, maar pas op het einde voel je met terugwerkende kracht hoe goed dit boek in elkaar zit!

Lieve leesgroet Carla Kooijman – van Bakel