Boekentips·Jeugdboek·kinderboek·Recensie van Elsa·Recensies

Lúcia Flores en de vloek van de aaskevers – Chinouk Thijssen “Fantasierijk is het boekje absoluut met grappige, maffe beschrijvingen van karakters.”

Lúcia Flores en de vloek van de aaskevers – Chinouk Thijssen

“Een vlot, vermakelijk verhaal wat soepel leest, tot je verbeelding spreekt en ook nog eens leuk eruit ziet door de toffe illustraties.”

Auteur(s) : Chinouk Thijssen

Uitgeverij : Clavis   

ISBN : 9789044841176

Taal : Nederlands

Uitvoering : Hardcover

Aantal pagina’s : 118

Verschijningsdatum : 25 mei 2021

Serie : Lúcia Flores 1

Achterflap

Welkom in het Land van Coleoptera … Lúcia Flores hoort een bekende stem uit de koelkast komen. Is dat … abuelo Hugo? Ze strekt haar hand ernaar uit en staat dan opeens op een treinperron. De Welbefaamde Betoverde Limotrein zal Lúcia naar haar grootvader brengen, naar een wereld waarin verloren dierbaren verder leven. Tot ze door de aaskevers naar gene zijde worden gebracht. Maar koningin Polyphaga heeft de aaskevers vervloekt en Lúcia is de enige die de vloek kan opheffen. Hugo heeft haar hulp nodig!

Laat je betoveren door een wereld waarin álles mogelijk is. Het eerste deel in de Lúcia Flores-reeks. Voor fantasievolle lezers vanaf 8 jaar.

Mijn leeservaring

Ik ken Chinouk al lange tijd van haar youngadultthrillers. Daardoor was ik erg benieuwd naar haar eerste echte jeugdboek voor lezers vanaf 8 jaar. Geen idee wat ik me daar bij voor zou kunnen stellen en de titel sprak tot mijn verbeelding. Dus niets stond mij in de weg om ‘Lúcia Flores en de vloek van de aaskevers’ aan een nadere leesinspectie te onderwerpen.

De vormgeving van het boekje vind ik fantastisch. Een mooie stevige hardcover, ontzettend leuke illustraties van Stefan Yamá Cab die het verhaal ondersteunen, een duidelijk leesbaar lettertype en prettige verdeling in hoofdstukken. Die laatste is vooral handig voor jonge kinderen die weleens op tijd naar bed moeten of naar school en het kan een handige natuurlijke onderbreking zijn tijdens het voorlezen (wat ik ook nog wel zie gebeuren met dit verhaal). De cover had in ieder geval sowieso mijn aandacht als jong kind getrokken terwijl we rondsnuffelde in de boekhandel of bibliotheek.

“Met een zachte zucht streelde ze het haar van haar poppen. Kwam haar droom maar uit.”

Aangezien ik de schrijfstijl van Chinouk goed ken vanuit haar YA boeken is het voor mij ontzettend leuk om te ontdekken dat ze een jeugdverhaal net zo gemakkelijk schrijft. De zinnen en bewoording zijn passend voor de jongste lezers en vermaken net zo goed de volwassen lezer door onder andere de humor in het verhaal. Ze heeft inderdaad haar schrijfstijl met dit boekje toegespitst op de juiste doelgroep.

“Iedereen keek elkaar een seconde aan, en toen begon alles te draaien.”

Soms is het verhaal behoorlijk verwarrend, dit hoort wel bij het inhoudelijke gebeuren en het komt ook door de beleving van hoofdkarakter Lúcia. Wat ik hiermee probeer te benadrukken is dat het wel belangrijk is om als lezer je koppie erbij te houden. Fantasierijk is het boekje absoluut met grappige, maffe beschrijvingen van karakters. Boeiend wat betreft de weg die Lúcia af moet leggen om Hugo te helpen en alle avonturen die zij tegenkomt.

“Zijn glimlach was groot en breed, en zijn tanden waren zo lang als slagtanden.”

Het is fijn boekje om aan een kind cadeau te geven. Een vlot, vermakelijk verhaal wat soepel leest, tot je verbeelding spreekt en ook nog eens leuk eruit ziet door de toffe illustraties. Daarmee kan je niet mis gaan toch?            

Lieve leesgroet, Elsa.