#thekobolife·@Kobobooks·Blogtour·Boekentips·Recensie van Elsa·Recensies·Young Adult

Onderuniversum – Pen Stewart #Blogtour “Aanrader voor lezers die houden van fantasievolle verhalen met een science fiction kantje, losstaand van of je nu wel of niet qua leeftijd in de YA doelgroep past.”

Onderuniversum – Pen Stewart

“De diverse medepersonages vervullen stuk voor stuk hun eigen interessante rol in het boek en lijken soms zo net uit een SciFi film gestapt.”     

Auteur(s) : Pen Stewart

Uitgeverij : Hamley Books

ISBN : 9789463967945

Taal : Nederlands

Uitvoering : Hardcover

Aantal pagina’s : 341

Verschijningsdatum : juni 2021

Achterflap

Europa, 2665 n.Chr.

Voor Julian O’Mallaghan waren de afgelopen zes maanden een droom. Niet alleen werd hij toegelaten tot het Amsterdamse stadsleger, Kim Katra is eindelijk zijn vriendin en staat onafscheidelijk aan zijn zijde. Maar dan gaan beiden op een avondpatrouille en loopt het grondig mis.

Een ondergrondse uitbarsting met het epicentrum in de oude kerncentrale van Doel, te Antwerpen, opent een nieuw transportnetwerk van doorgangen door Nederland en Vlaanderen. De wezens die daar uit tevoorschijn komen, zijn vreemder dan iemand ooit heeft gezien.

Aanvankelijk is het enkel een raar verschijnsel, maar dan krijgen deze wezens Kim te pakken, én lijken ze het op Julian voorzien te hebben.

Mijn leeservaring

Mede doordat het verhaal zich zo ver in de toekomst afspeelt en op de voorzijde onder de titel staat “Waar magie de scepter zwaait” werd ik nieuwsgierig naar ‘Onderuniversum’. Bovendien staat Pen Stewarts eerdere boek ‘Wintercode’ op mijn wil ik lezen lijst maar daar ben ik nog niet aan toegekomen. Dus nu de kans zich voordeed kon ik niet anders dan dit boek oppakken om te gaan lezen.

Het boek ziet er goed uit met de stevige hardcover omslag waarop de afbeelding je laat gissen naar het inhoudelijke verhaal. Ook aan de binnenzijde ziet het er verzorgd uit door het stevige papier van de bladzijdes, de zwart wit foto’s als scheiding tussen de hoofdstukken en het duidelijk leesbare lettertype. Niets op aan te merken en helemaal passend bij de boeken van Uitgeverij Hamley Books.

“ ‘samenvatting van de dag: je burgerrechten verwerven is één ding. Je verleden en de seksevooroordelen van je af gooien, blijkbaar iets heel anders.’ ”

Met de eerste zin die je leest merk je gelijk dat je in een compleet andere wereld bent met dit verhaal maar verder lezend toch ook weer niet. Zeker door het gebruik van bekende plaatsnamen maar dan in een compleet andere setting wordt je verrast en ga je nadenken over de wereld van nu. Op die manier raakte ik tevens verder betrokken bij alles wat zich afspeelt in dit boek. De schrijfstijl leest gemakkelijk weg en past bij het YA genre. Zeker niet simplistisch maar wel goed en fijn te lezen met heldere bewoording, normale lengte van de zinnen, hier en daar humor tussen spanning en serieuze zaken door. Een lekker vlot te lezen verhaal vind ik.

“…, en opeens was het alsof Julian op een bokkende kameel zat.”

Julian is het hoofdpersonage in dit boek en via hem lezen we het hele verhaal. Hij is een aangenaam karakter waardoor ik als lezer gemakkelijk betrokken blijf bij wat hij meemaakt. De diverse medepersonages vervullen stuk voor stuk hun eigen interessante rol in het boek en lijken soms zo net uit een SciFi film gestapt. Stephanie is stiekem inmiddels wel een favoriet van mij geworden en zij is toch wel een apart geval te noemen.

“Een bewustzijn had zo nu en dan behoefte aan wat privacy.”

Het gehele verhaal gaat met vaart één richting op maar wel met uitstapjes naar herinneringen van het hoofdpersonage en de gedachtegang van zijn vijandelijke tegenpersonages. Op die manier ontstaat er een spannende balans en wil ik door blijven lezen om meer te weten te komen. Wel vraagt het de constante aandachtsspanne van de lezer wil ik niets missen of verkeerde connecties maken.

“Maar geschiedenis heeft zo zijn manieren om de mens in te halen en de rekening te presenteren, of het nu om iets van eeuwen terug gaat of iets uit je eigen leven.”

Ik heb zeker genoten van dit boek en kijk uit naar het vervolg. Want dat er een tweede boek komt dat zich afspeelt in deze wereld daar twijfel ik niet aan gezien het openeind van ‘Onderuniversum’. Aanrader voor lezers die houden van fantasievolle verhalen met een science fiction kantje, losstaand van of je nu wel of niet qua leeftijd in de YA doelgroep past.             

Lieve leesgroet, Elsa.

Dit boek is ook te lezen met het Kobo-plus abonnement! #thekobolife @Kobobooks.com