#thekobolife·@Kobobooks·Recensie van Marga·Recensies·Roman

René den Ouden – De projectleider “Satire op hoog niveau!”

René den Ouden – De Projectleider

Een uiterst vermakelijke roman waarbij het kantoorleven met de huidige vergadercultuur op de hak wordt genomen.

  • Auteur – René den Ouden
  • Uitgever – Uitgevrij de Kring
  • Paperback 
  • 1e druk mei 2021
  • 288 pagina’s 
  • 9789462972001
  • Ook te lezen via Kobo Plus

Jackie krijgt een baan als projectleider bij een Hogeschool. Voor haar hebben twee mannen de functie vervuld, maar die zijn beiden alweer weg. Mark, de partner van Jackie, en werkzaam bij het bedrijf, heeft Jackie aanbevolen, omdat ze bekend staat als een vrouw met humor en ballen, precies wat nodig is voor de functie. Ze komt terecht in een bedrijf waar eindeloos wordt vergaderd, maar waar niks uitkomt.  Of, zoals Den Ouden het zo mooi omschrijft;  ‘een sociale werkplaats voor hoger opgeleiden’

De projectleider is een satirische roman over een grote organisatie. Wie er niet werkt zal de roman met stijgende verbazing en onthutsing lezen, wie er wel werkt krijgt een spiegel voorgehouden en zal het boek grijnzend verslinden.

Wel, ik ben dus iemand die niet bij een grote organisatie werkt, maar herken veel uit de verhalen (noem het klachten) van huisgenoten, te veel mondjes, te weinig handjes. De schrijfstijl van Den Ouden is heerlijk humoristisch, met prachtige volzinnen. De meeste technische woorden heb ik even overgeslagen, maar ik heb soms smakelijk zitten lachen over de manier waarop Den Ouden een situatie beschrijft.

Jackie vindt zichzelf een ‘uit de Zeeuwse klei getrokken meid’ met twintig jaar ervaring in een omgeving met de Bokito’s van het bedrijfsleven.  Deze baan moet ze dan ook makkelijk aankunnen. Ze moet een nieuwe digitale leer- en werkomgeving opzetten. De hogeschool wil iedere leerling ongeacht kleur, afkomst of seksuele voorkeur, veiligheid bieden. Uitgangspunt is dat iedereen respectvol en gendervriendelijk met elkaar moet omgaan.

Als in Nederland een maatschappelijke discussie losbarst over de  “transitie van de moorkop naar de roomkop” buigt de Hogeschool zich over de coverfoto van het Universiteitsblad met een rondborstige dame op het voorblad. Er ontstaan ook problemen als een moslimmedewerker weigert Jackie een hand te geven Dat laatste probleem lost zich echter vanzelf op als door het coronavirus niemand meer handen mag schudden.

Waar heel Nederland worstelt met de Coronaregels weet Den Ouden dit in een sublieme zin van veertien regels op zijn geheel eigen wijze te omschrijven.

Toen ik begon te lezen dacht ik nog; dat wordt afzien, maar hoe verder ik kwam, hoe meer ik genoot. Ik heb de vele technische woorden en afkortingen langs me heen laten gaan, maar heb genoten van het verhaal. Zoals Den Ouden sommige situaties weet te beschrijven, de ziekte van Carbon Copy, het Loodgieter-Henk-Syndroom,  geweldig! Misschien nog een tip om een lijst toe te voegen met uitleg en betekenis van termen en afkortingen.

Een dikke aanrader, niet alleen voor mensen die bij een groot bedrijf werken, maar voor iedereen die van humor houdt. De projectleider zou een geweldig item zijn in bv het kerstpakket dat bedrijven hun medewerkers in de feestmaand geven!

Lieve leesgroet Marga