Recensie van Carla·Recensies·Thriller

De duisternis tussen ons – Rolf en Molly Börjlind “Een duister verhaal. De vraag is zal de duisternis optrekken?”

Rolf & Molly Börjlind – De duisternis tussen ons.

Een duister, soms ietwat traag verhaal, die toch genoeg prikkelt om door te willen lezen!

  • Auteur: Rolf & Molly Börjlind
  • Uitgever: A.W. Bruna uitgevers
  • Nederlands 
  • 1e druk: mei 2021
  • 9789400512924
  • Paperback 
  • 256 pagina’s

Recensie

Emma heeft twee broertjes, één van hen, Robin,  is op jonge leeftijd verdwenen. Verdronken wordt algemeen aangenomen, maar zijn lichaam werd nooit gevonden. Emma mist hem nog steeds verschrikkelijk en besluit haar ouders en andere broertje Oliver te verrassen met een bezoek. Ze heeft ze al een paar jaar niet gezien en wil antwoorden op haar vragen over de verdwijning. Ze hoopt dat haar ouders haar hiermee kunnen helpen. Haar vader heeft het moeilijk met haar bezoek, het is erg confronterend voor hem. Haar moeder reageert zoals ze had verwacht; kil en afwijzend. De terugkeer naar huis maakt duidelijk dat haar ouders geregeld ruzie maken en dat ze hun huis ook al jaren verwaarlozen. Het was wel duidelijk, de verdwijning had diepe wonden achtergelaten en niet alleen bij Emma.

Een buurman, de bejaarde kunstenaar, die in een oude vuurtoren woont, lijkt meer te weten als Emma op onderzoek uitgaat. Indirect komt Emma zo ook iets verder met de antwoorden op al haar vragen. Kan Emma De duisternis tussen ons ontwarren? Komt ze tot de oplossing?

Rolf Börjlind heeft dit boek met zijn dochter Molly geschreven. Terwijl Rolf al meer werk op zijn naam heeft staan, in samenwerking met zijn vrouw Cilla, is dit het debuut voor Molly. Ik heb een aantal boeken van Rolf & Cilla nog ongelezen in mijn boekenkast staan, wel heb ik de serie ‘Springvloed’ gebaseerd op hun boeken gezien op Netflix.

De duisternis tussen ons wordt verteld door Emma in de eerste persoon. We krijgen een goede indruk hoe de verhoudingen met haar ouders liggen. Vooral met haar moeder loopt alles erg stroef. De woorden van haar moeder lijken soms tegengesteld aan haar daden. Is dat zo? Of lijkt dat zo voor Emma?

Het verhaal start terwijl Emma in gesprek is met iemand en dit gesprek gaat door tot het einde van het boek. Hierdoor krijg je meteen al een idee hoe de vork in de steel zou kunnen zitten. Natuurlijk ben je dan benieuwd of je werkelijk in de goede richting denkt. Ik vond het wel intrigerend moet ik zeggen, al had ik ergens halverwege wel het gevoel dat het verhaal een beetje ‘stroperig’ en traag was. Dat was gelukkig van korte duur, ik was toch te nieuwsgierig hoe dit duistere verhaal zou aflopen.

Lieve leesgroet Carla Kooijman – van Bakel