Boekentips·Recensie van Elsa·Recensies·Thriller

Vluchtweg – Jet van Vuuren “Jet is niet bang om een diversiteit aan menselijke emoties te beschrijven die allerlei eind uitkomsten kunnen hebben.”

Vluchtweg – Jet van Vuuren

‘Vluchtweg’ is een top weg lezende, sterke thriller die ik iedere thrillerliefhebber aanraadt!

Auteur(s) : Jet van Vuuren

Uitgeverij : Ambo Anthos  

ISBN : 9789026352355

Taal : Nederlands

Uitvoering : Paperback

Aantal pagina’s : 339

Verschijningsdatum : 11 juni 2021

Achterflap

Tijdens een zeiltocht in Friesland verdrinkt de mooie zeventienjarige Femke voor de ogen van haar zusje Judy. Ze belandt door een klap van de giek in het water en komt om het leven, Judy kan net op tijd worden gered. Het drama ontwricht Judy’s leven ernstig en ze houdt er een groot trauma aan over.

Twintig jaar later, wanneer Judy denkt haar trauma te hebben verwerkt, is ze terug in Friesland. Tijdens haar verblijf dringen zich steeds meer onverwerkte beelden van de zeiltocht aan haar op. Is het waar wat ze ziet, en is Femke niet door een noodlottig ongeluk omgekomen, maar vermoord? Wie heeft Judy indertijd dan doen geloven dat het een zeilongeluk was, en waarom?

In haar verwarring gaat Judy op zoek naar de waarheid. Al snel stuit ze op duistere zaken en personen uit hun Friese verleden die onlosmakelijk zijn verbonden met het zeilongeluk. Hoe meer de waarheid zich ontvouwt, hoe banger Judy wordt dat zij haar zus zelf heeft omgebracht. Is dat zo? En als dat niet zo is, wie helpt haar dan om dat idee te weerleggen? De echte moordenaar…?

Mijn leeservaring

Naar een nieuw boek van Jet van Vuuren kijk ik altijd uit. Haar verhalen lezen voor mij over het algemeen lekker spannend weg en weten me altijd te verrassen qua verknipte personages en aparte locaties. Ook weet ik uit ervaring dat ik de boeken van Jet altijd binnen een dag of twee uitgelezen heb.

Ook nu las ‘Vluchtweg’ weer vlot dankzij de fijne, soepel verlopende schrijfstijl van Jet. Geen ingewikkelde bewoording maar gewoon duidelijk zoals het bedoelt is, passend bij de leefstijl en leefomgeving van de hoofdkarakters. Vanuit Judy, het hoofdpersonage, wordt het verhaal in ik-vorm verteld. Dit leest prettig vind ik en zorgt ervoor dat ik direct volledig betrokken ben bij het inhoudelijke verhaal. 

“Ik druk op een andere zender en jazzmuziek vult de ruimte.”

Tevens is de spanning meer te voelen door de geschreven ik-vorm. En vanuit Judy’s gedachtegang en beleving is het verhaal niet voorspelbaar maar verrassend. De flasbacks naar verledentijd geven verdieping aan het geheel en maken het nog interessanter om de puzzelstukjes bij elkaar te brengen. Vooraf aan elk hoofdstuk is duidelijk aangegeven in welke tijd zich het volgende afspeelt, hierdoor is mij alles helder tijdens het lezen en ontstaat er geen enkel moment verwarring. Ik blijf geboeid doorlezen tot de laatste pagina.

“Als je leeft van de doden, kan je maar beter niet voortdurend bij de pakken neerzitten.”

De karakers bevatten behoorlijk wat herkenbare eigenschappen die zeer realistisch zijn en hierdoor soms extra griezelig en zelfs venijnig overkomen. Daarnaast zorgt de droge humor van onder andere bij-personages juist voor een glimlach zo nu en dan. Jet is niet bang om een diversiteit aan menselijke emoties te beschrijven die allerlei eind uitkomsten kunnen hebben. Zowel positief als negatief en daardoor de verkniptheid van de mensheid laat zien maar net zo goed hoe “normaal” we met z’n allen zijn. Dit zorgt altijd voor een bevredigend psychologisch element in haar verhalen als je het mij vraagt.    

“De zon komt op, de lucht is fris, een nieuwe lentedag kondigt zich met druk vogelgeschetter aan.”

Het verhaal spreekt tot de verbeelding door alles wat ik hierboven beschreven heb maar ook door de goede manier van beeldbeschrijving die op een subtiele manier verwerkt is in het geheel. Wat dat betreft heeft ook mijn visuele voorstellingsvermogen genoeg prikkels met dit boek.

“Ik draai het licht naast de deur aan en werp een blik langs de trap naar boven.”

‘Vluchtweg’ is een top weg lezende, sterke thriller die ik iedere thrillerliefhebber aanraadt! Wat mijzelf betreft, de thrillers van Jet van Vuuren stellen nooit teleur. Ik weet dat ze alweer volop aan het schrijven is dus wacht ik met smart op haar nieuwe winterthriller eind dit jaar.  

Lieve leesgroet, Elsa.