Boekentips·Fantasie·Recensie van Elsa·Recensies·Young Adult

De genezer van Zalindov – Lynette Noni “‘De genezer van Zalindov’ is een gruwelijk goede aanrader voor iedere Fantasyverslinder, voldoet absoluut aan al je verwachtingen!”

De genezer van Zalindov – Lynette Noni

“Nee, verveeld heb ik me zeker niet met het lezen van dit geweldige boek.”    

Auteur(s) : Lynette Noni  

Uitgeverij : Boekerij

ISBN : 9789022593509

Taal : Nederlands

Uitvoering : Hardcover 

Aantal pagina’s : 385

Verschijningsdatum : 19 juli 2021

Serie : Genezer 1

Achterflap

De zeventienjarige Kiva Meridan zit al tien jaar vast in Zalindov: de beruchtste gevangenis van Wenderall, waar slechts weinigen levend uit komen. Iedere dag vecht ze, als enige genezer, voor haar leven en dat van haar medegevangenen. Als de terminaal zieke koningin van de rebellenbeweging Zalindov wordt binnengebracht, krijgt Kiva de taak om haar lang genoeg in leven te houden voor een Trial by Ordeal: een toernooi van vier proeven die gebaseerd zijn op de elementen. Alleen de gevaarlijkste criminelen krijgen deze straf: ze zullen onder de meest extreme omstandigheden lucht, vuur, water en aarde moeten trotseren om vrijgesproken te worden.

Gebukt onder deze verantwoordelijkheid ontvangt Kiva een gecodeerd bericht van haar familie, met één duidelijke boodschap: ‘Hou haar in leven. We komen eraan.’ De rebellenkoningin kan met geen mogelijkheid meedoen aan het toernooi zonder te sterven en Kiva besluit haar eigen leven op het spel te zetten door in haar plaats mee te doen. Als ze wint zal niet alleen de koningin, maar ook zijzelf haar vrijheid terugkrijgen. Alleen heeft niemand het toernooi ooit overleefd.

Mijn leeservaring

Doordat ik veel op Instagram kijk en daar ook het Fantasy account van Uitgeverij Meulenhoff Boekerij volg zag ik veel promotie voorbij komen van ‘De genezer van Zalindov’. Het verhaal sprak me gelijk enorm aan door de korte quotes die ik kon lezen op Instagram en ik wist meteen dat ik dit boek moest lezen.

Daarnaast was de ontvangst van het boek tevens een feestje op zich. Wat een prachtige vormgeving! Stofomslag met intrigerende afbeelding, glimmende details, helder wit afgedrukte titel en schrijversnaam. De linnen hardcover omslag eronder is net zo bijzonder mooi. Olijfgroen met goudkleurige bedrukking. Een absoluut plaatje om in je kast te hebben.

Toen ik begon met lezen kwam ik er pas achter (blijkbaar had ik niet heel goed opgelet bij de verdere promotie of is het gewoon niet genoemd) dat het genre YA Fantasy is. Voor mij zeker geen probleem want dat lees ik net zo lief als elk andere genre, zolang het verhaal an sich mij maar aanspreekt. De schrijfstijl leest soepel met hier en daar heerlijk droge humor, vloeiend qua bewoording en ze neemt me gemakkelijk mee in een geheel nieuwe wereld die qua menselijkheid toch verdacht realistisch aanvoelt.

“Maar ze wist dat je een gegeven paard niet in de bek moest kijken, ook al was het een slijmerig paard.”

De personages in het verhaal zijn op vele vlakken divers, onder andere met betrekking tot hun seksuele voorkeur maar ook op hun etnische afkomst, lichaamsbouw, leeftijd en nog zoveel meer. Een goede weerspiegeling van de werkelijke realiteit en een bijzonder sterke bijdrage in het verhaal zelf. De vooroordelen die hiermee ontstaan over elkaar komen aanbod en worden al dan niet ontkracht, wat weer een kennisverbredingselement oplevert voor alle lezers.

“Ze kreeg een onheilspellend gevoel toen er langzaam een glimlach op zijn gezicht verscheen.”

Naast dat de karakters fantastisch weergegeven zijn is het verhaal spannend, boeiend en heel gemakkelijk in verbeelding voor me te zien. Het spel, de Elementenproeven, doet wellicht in de eerste instantie denken aan andere verhalen zoals bijvoorbeeld de Hungergames (dit staat overigens vermeld in de samenvatting online en is dus geen spoiler). Toch had ik hier totaal geen last van, tijdens het lezen belanden ik in een origineel aanvoelende wereld en genoot ik met de nodige rillingen op mijn rug van de spanning van een mega bijzonder en groot verrassend avontuur in zijn geheel. Waarbij er nog veel meer komt kijken dan alleen een “simpel” fysiek spel, zoals bijvoorbeeld de intrigerende psychologische trucen die de personages te verduren krijgen en die vervolgens jou dan weer compleet kunnen overrompelen tijdens het lezen. Nee, verveeld heb ik me zeker niet met het lezen van dit geweldige boek.

“Ze weigerde na te denken over wat, of wie, er achter die deur zat.”

Zelf had ik nog nooit van Lynette Noni gehoord terwijl ze toch co-auteur is samen met één van mijn favoriete andere schrijfsters Sarah J. Maas. Daarnaast heeft ze ook nog eens quotes van andere geweldige schrijfsters op de stofomslag staan, van bijvoorbeeld Juliet Marillier en Trudi Canavan. Dus wat dat betreft zit deze dame helemaal in mijn straatje met haar schrijfwerk en zal ik ook zeker haar toekomstige verhalen willen lezen.

‘De genezer van Zalindov’ is een gruwelijk goede aanrader voor iedere Fantasyverslinder, voldoet absoluut aan al je verwachtingen!       

Lieve leesgroet, Elsa.