Boekentips·Fantasie·Recensie van Elsa·Recensies

Valtada 4 ‘Prinsessen van het Oosten’ – Garvin Pouw “Door de verschillende verhaallijnen die je volgt in het boek blijft er zoveel te ontdekken en blijft het interessant.”

Valtada 4 ‘Prinsessen van het Oosten’ – Garvin Pouw

“Al lezende verdwijn ik langzaam in een totaal andere fantasierijke wereld die me al enigszins bekend is door de voorafgaande boeken en tegelijkertijd gloednieuw door nieuwe rijken die we tegenkomen.”

Auteur(s) : Garvin Pouw

Uitgeverij : Godijn Publishing

ISBN : 9789493233959

Taal : Nederlands

Uitvoering : Paperback   

Aantal pagina’s : 492

Verschijningsdatum : juli 2021

Serie : Valtada 4

Achterflap

Het Orakel heeft gesproken. Alle paden leiden naar het oosten. Shutai jaagt zijn draagsteen na, Vohan zoekt zijn weg naar Imrochran en Vantraxis arriveert aan het hof van de barbarenkoning Hyrath.

Ook de geplaagde Emerin zet haar zinnen op een reis oostwaarts. Om de laatste wens van een oude vriend te eren, waagt ze zich aan de beklimming van het hoogste gebergte dat Valtada rijk is. Wat voor geheimen wachten haar tussen die besneeuwde pieken?

In “Prinsessen van het oosten” ligt het accent op de Nara-rijken Lundog en Gashdan. Sturen zij aan op een conflict met het westen of is de dreigende Gordeloorlog slechts een facet in een veel groter plan?

Mijn leeservaring

Zo zijn we inmiddels alweer aangeland bij deel 4 van de Valtada serie; ‘Prinsessen in het Oosten’. Uit ervaring weet ik dat de boeken van Garvin Pouw je volledige aandacht opeisen  tijdens het lezen en dat de verhalen over het algemeen op een langzaam tempo inhoudelijk op je overkomen. Ook nu is dat weer het geval.

Al lezende verdwijn ik langzaam in een totaal andere fantasierijke wereld die me al enigszins bekend is door de voorafgaande boeken en tegelijkertijd gloednieuw door nieuwe rijken die we tegenkomen. Wel duurt het zo’n honderd pagina’s voordat het verhaal mij in zijn greep krijgt en mijn aandacht echt helemaal vast weet te houden. Het is wennen aan het omvangrijke verhaal en de manier waarop alles geschreven is. De schrijfstijl leest qua bewoording soepel maar inhoudelijk is het soms ingewikkeld waardoor het wat moeizamer leest.

“Trots dat je doorging, terwijl je eigenlijk geen zin meer had. Pas als je terug bent, word je wat je nu zou willen zijn.”

De hoofdkarakters bewandelen allemaal een nieuw levenspad met in het achterhoofd alle gruwelijke gebeurtenissen uit het verleden. Door hun nieuwe pad leer ik als lezer ze weer een beetje beter kennen. Het leuks vind ik om Shutai en Aresta te volgen mede door hun vrolijke naïeve gezelschap. Emerin is het meest ingewikkeld, dat komt vooral door haar eigen staat van zijn en vanuit die manier geschreven is. De andere twee mannen, Vohan en Vantraix, hebben ieder weer een heel ander lot. Door de verschillende verhaallijnen die je volgt in het boek blijft er zoveel te ontdekken en blijft het interessant. Wel vergt ook dit het uiterste van je concentratie tijdens het lezen en betrapte ik mezelf op een volledig correcte voorspelling betreffende een plottwist gek genoeg.

“Het maanlicht in de zuilenhal viel sierlijk en statig. De blauwige gloed kroop langs naden in de vloer en langs contouren van pilaren.”

Er gebeurd veel in het boek wat verveling bij mij als lezer voorkomt en ik geniet volop, soms in spanning, dan weer in verwondering en nieuwsgierigheid. Ook heeft mijn visuele voorstellingsvermogen het prima naar haar zin door gedetailleerde, maar niet overbodige, beschrijvingen van onder andere natuur, gebouwen, personages, dieren enzovoort.

“Je kon hier tot in het oneindige kijken, maar op enig moment zou je de silhouetten betrappen van twee grazende paarden. Naast die dieren lag een bult, maar bij een nadere beschouwing zou die zich openbaren als een in dekens gewikkelde dame.”         

Voor nu is het weer wachten op het volgende boek in deze fantastisch complexe Fantasy wereld van Garvin Pouw en kan ik alleen maar hopen dat het wederom een episch verhaal wordt. De boekenserie vind ik een absolute aanrader voor High Fantasy liefhebbers die altijd naar een bijzondere wereld verlangen. Want dan zit je zeker goed met de Valtada boeken!

Lieve leesgroet, Elsa.