Boekentips·Recensie van Elsa·Recensies·Young Adult

Geheimen van het tuinhuis – Rihana Jamaludin “Het boek mag zeker door een grote lezersgroep opgepakt worden en is wat mij betreft ook een goede tip voor de leeslijst van middelbare scholen.”

Geheimen van het tuinhuis – Rihana Jamaludin

“De schrijfstijl van Rihana Jamaludin leent zich goed voor het literaire YA genre.”

Auteur(s) : Rihana Jamaludin

Uitgeverij : Blossom Books

ISBN : 9789463492638

Taal : Nederlands

Uitvoering : Paperback  

Aantal pagina’s : 304

Verschijningsdatum : juli 2021

Achterflap

Deze historische roman speelt zich af in 1870, in Suriname. Het is zeven jaar na de afschaffing van de slavernij, maar er is nog steeds veel ongelijkheid.

De zestienjarige Alexandra Belgrave groeit op in de kleurlingenelite. Een leven in slavernij is haar familie door hun witte voorouder bespaard gebleven, maar toch is het toekomstperspectief van Alex beperkt. Als meisje zal ze nooit kunnen studeren, hoe intelligent ze ook is. Tijdens de vakantie die ze samen met haar beste vriendin Jo op plantage Het Schoone Land doorbrengt, ontmoet ze Ernst Martzil, die in het geheim een machine aan het bouwen is. Hij zit niet direct te springen om een meisje dat hem daarmee wil helpen, maar dan merkt hij hoe slim en vindingrijk Alex is. Zouden Ernst en Alex met de nieuwe uitvinding hun eigen toekomst kunnen veranderen?

Mijn leeservaring

Dit boek trok mijn aandacht omdat het voor zover ik weet één van de weinige YA boeken is, of misschien zelfs wel  het enige YA boek, die over de geschiedenis van Suriname gaat vlak na de slavernij afschaffing. Ik weet weinig van die precieze tijd, eerder van de tijd ervoor, juist daarom ben ik wel erg geïnteresseerd omdat ik me zo voor kan stellen dat het alles behalve makkelijk geweest kan zijn en we er wellicht nog wat van kunnen opsteken ook. Het literaire YA verhaal ‘Geheimen van het tuinhuis’ van Rihana Jamaludin vond dan ook gauw zijn weg naar mij toe.

De paperback omslag van uitgeverij Blossom Books vind ik bijzonder mooi. De illustraties op de cover en aan de binnenzijde van de omslag vind ik qua kleuren prachtig en ook qua voorstelling trekt het me meteen naar zich toe. Het geheel is rustig voor het oog maar toch is er veel te zien en maakt het nieuwsgierig naar het inhoudelijke verhaal. Ook is de tekst zoals onder andere de titel, schrijversnaam en achterflaptekst duidelijk leesbaar op de daarvoor gekozen achtergrondkleur.

Een van de eerste pagina’s die we tegenkomen bevat een geschreven tekst van de uitgeefster Myrthe Spiteri van Blossom Books. Hierin benoemd zij eigenlijk het zelfde als ik, dat ook zij eerder niet veel over Koloniaal Suriname gelezen heeft en dat pas besefte op het moment dat ze dit manuscript onder ogen kreeg. Persoonlijk ben ik haar dankbaar dat ze het manuscript onder haar hoede heeft genomen en ik hoop dat het vele lezers zal bereiken.

Verder vinden we een oude plattegrond van Fort Nieuw Amsterdam en een vooraf stuk voordat de proloog begint. In het vooraf stuk wordt het één en ander verklaard en duidelijk uitgelegd. Dit vind ik prettig om zo volledig in de sfeer van het verhaal te komen en helder voor ogen te hebben in welke tijd het zich afspeelt. En zodra ik het daadwerkelijke verhaal ga  lezen word ik volledig opgenomen in de zomertijd van 1870.

Het verhaal behield mijn interesse vanaf de eerste pagina’s en ik merkte dat je gelijk de maatschappij goed leert kennen waarin hoofdpersonage Alexandra leeft en opgroeit. Zo ontkwam ik er niet aan om haar gelijk te mogen en me zelfs op bepaalde vlakken met haar verwant te voelen. Het was daardoor gemakkelijk om met haar mee te leven, haar manier van doen en verdriet te begrijpen maar ook haar humor en doorzettingsvermogen.   

“Jo kon haar ogen niet van de monsterlijke creatie losmaken. Het opgetuigde kadaver staarde chagrijnig terug.”

De jongeren in het verhaal mogen dan niet de hedendaagse jongeren zijn toch hebben zij zeker ook veel herkenbare eigenschappen en zijn hun dromen zo gek nog niet. Het avontuurlijke zit ‘m vooral in wat ze samen meemaken en daardoor verveelt het verhaal zeker niet. Het blijft boeiend om te ontdekken hoe het verder verloopt en bovendien verzorgen de oudere personages ook nog eens voor de nodige gelaagdheid.  

“Ze hielden hun mond, het was niet fatsoenlijk om de meesters en de blanken te herinneren aan het verleden.”

Het is niet zo zeer een spannend verhaal maar toch zitten er verassingselementen in het boek en is vooral de andere tijd waarin alles zich afspeelt intrigerend. De schrijfstijl van Rihana Jamaludin leent zich goed voor het literaire YA genre. Ondanks de moeilijke onderwerpen die soms aangesneden worden leest het geheel vlot en met goed begrijpelijke bewoording. Tevens is het onmogelijk om geen beelden in je hoofd te laten ontstaan tijdens het lezen gezien haar soepel gedetailleerde beschrijvingen van diverse onderwerpen en de gebezigde thematiek zorgt er automatisch voor dat je volledig betrokken bent bij het verhaal. 

“Ze zat bij de open deuren van de veranda, het komfoor buiten brandde om de muskieten weg te houden, en ze staarde naar donkere silhouetten van de bomen en de knipperende lichtvonkjes van vuurvliegen.”

Ik vond het een bijzonder amusant verhaal en heb het met plezier gelezen. Tegelijkertijd heeft het me wederom doen beseffen dat er nog steeds een hoop te verbeteren is in de wereld. Maar ja, dat zijn mijn eutopische gedachte die hier niet op hun plaats zijn. ‘Geheimen van het tuinhuis’ is een perfecte aanrader voor jongeren die meer over hun eigen geschiedenis willen leren en tegelijkertijd een leuk boek willen lezen. Het boek mag zeker door een grote lezersgroep opgepakt worden en is wat mij betreft ook een goede tip voor de leeslijst van middelbare scholen. 

Lieve leesgroet, Elsa.