Blogtour·Boekentips·Fantasie·Recensie van Elsa·Recensies

Verval – Sophia Drenth #Blogtour “Een wonderlijk, doch enigszins menselijk, donker fantasierijk vol verhaal waar je als lezer zijnde alleen maar van kan genieten.”

Verval – Sophia Drenth

“De karakters vind ik interessant en boeiend, zij dragen het verhaal en maken het tot een intrigerend geheel omdat elk van hen een andere levenspad te voltooien heeft.” 

Auteur(s) : Sophia Drenth 

Uitgeverij : Staaldruk

ISBN : 9789082991628

Taal : Nederlands

Uitvoering : Paperback  

Aantal pagina’s : 352

Verschijningsdatum : 15 augustus 2021

Serie : Bloedwetten 3

Achterflap

Volksvertegenwoordiger Roan Storm is samen met twee onwaarschijnlijke bondgenoten onderweg naar het Gemaakte Land. Hij heeft alle reden om de boodschap te geloven die hem heeft bereikt: Meg’aa, de moeder van alle Ath’vacii, verkeert in levensgevaar.

Storm zet alles op alles om zijn moeder voor een verschrikkelijk lot te behoeden. Lukt het hem om haar op tijd te bereiken of is het verval van zijn soort onvermijdelijk?

Ravàn zet zijn zinnen op een andere strijd. Hij blijft in Stede achter om een eind te maken aan het bestaan van bloedpulver. Samen met vrouwe Vrijgeboren belandt hij in een netelige situatie, maar heeft hij aan haar een vriend of een vijand?

Ver van het door bloedkoorts getroffen Stede, herstelt Maïa van Minnewold van de afranseling, die haar ongeboren kind het leven kostte. Tegen alle conventies in gaat zij op zoek naar een remedie die niet alleen haar vader, maar ook de bevolking van Stede, van de bloedkoorts zal genezen.

Mijn leeservaring

Het is alweer enige tijd geleden dat ik deel 1 en 2 van de bloedwetten serie gelezen heb, toch wist ik nog dat ik er toen van genoten heb en zo keek ik al lange tijd uit naar het vervolg. Dus toen Sophia mij vroeg om dit derde deel te lezen en van een recensie te voorzien voor haar blogtour rondom ‘Verval’ zei ik uiteraard volmondig ja.  

Ook nu is de gelaagdheid in het verhaal net als met de voorgaande delen weer rijkelijk aanwezig en is het voor mij belangrijk bewust de tijd te nemen om het boek te lezen. Zodat ik goed duidelijk voor ogen heb wat er speelt, wie welke rol vervult, hoe de politiek zich verder ontwikkeld en ontvouwt etc. Toch had ik deze keer minder moeite met vlot lezen en helemaal ingepakt worden door het verhaal. Alhoewel ik opnieuw aan de karakters moest wennen en niet meteen helder voor ogen had welke rol zij eerder vervulde, afgezien van Roan Storm (die vergeet je sowieso niet gemakkelijk).    

“Daar kwamen de gedachten, als een kudde op hol geslagen stieren met bloeddoorlopen ogen, brullend en snuivend met stampende poten.”

De schrijfstijl doet qua bewoording soms lichtelijk poëtisch aan en toch leest het gedurende het hele boek soepel naar mijn idee. De zinnen wisselen zich af in lengte en vormen een vlotte tendens. De tekst spreekt tot de verbeelding en laat mij visueel meebewegen in de totale leesbeleving.       

“Hoewel hij zijn ogen het liefst stijf wilde dichtknijpen, bedwong hij de impuls en nam hij zijn omgeving in zich op.”

Naast Roan zijn de anderen karakters ook meer van belang in dit boek. Hierdoor voelt het in zijn geheel nog interessanter om meerdere personages te volgen op hun pad en hen beter te leren kennen. Er is wederom ruimte gecreëerd voor een volgend boek in de Bloedwetten serie wat ik absoluut geen probleem vind. De karakters vind ik interessant en boeiend, zij dragen het verhaal en maken het tot een intrigerend geheel omdat elk van hen een andere levenspad te voltooien heeft.  

“Voor zoveel dingen was geen ruimte geweest.”

De al dan niet bloederige gebeurtenissen en spannende trektochten geven het geheel vaart en zorgen ervoor dat ik als lezer betrokken blijf bij het inhoudelijke verhaal. Ik wil graag door in de donkere Fantasy wereld, die door bepaalde omstandigheden soms griezelige tikjes realistisch aanvoelt, van onder andere de personages Roan en Ravàn. Soms omdat ik met hen meeleef of soms gewoon puur door nieuwsgierigheid & duister leedvermaak. Wie zal het zeggen? Het verhaal roept gewoon veel op.     

“Zou het de komende manen van dit ouderwets Neerlandse kwakkelweer blijven?”

Mocht je net als ik houden van duistere Fantasy en krachtige persoonsontwikkelingen van hoofdpersonages in een verhaal dan zit je absoluut goed met de ‘Bloedwetten’ serie van Sophia Drenth. Een wonderlijk, doch enigszins menselijk, donker fantasierijk vol verhaal waar je als lezer zijnde alleen maar van kan genieten.  

Lieve leesgroet, Elsa.