Recensie van Carla·Recensies·Thriller

Het sanatorium – Sarah Pearse “Je kan een voormalig sanatorium ombouwen tot hotel, maar de geschiedenis blijft ongewijzigd!”

Sarah Pearse – Het sanatorium.

 Wanneer een sanatorium wordt verbouwd tot hotel met behoud van een aantal kenmerkende ‘attributen’ blijkt dat er meer van het verleden is behouden dan wenselijk is!  

  • AuteurSarah Pearse
  • Uitgever: AmboAnthos
  • Nederlands 
  • 1e druk: augustus 2021
  • Paperback 
  • 9789026350917
  • 416 pagina’s

Recensie

We starten met een heerlijk spannende proloog waarin we een klein inkijkje krijgen in het hoofd van Daniel Lemaitre die in het sanatorium rondloopt en zich hier erg unheimisch voelt! Hij is dan ook erg blij als hij de deur achter zich kan sluiten…..

Elin, rechercheur, wordt door haar broer Isaac uitgenodigd om zijn verloving te vieren in een hotel, een voormalig sanatorium, imposant maar erg geïsoleerd gelegen in de Zwitserse Alpen. Het hotel is prachtig maar Elin voelt zich er onbehaaglijk. Komt dit door het gebouw of grotendeels omdat ze hier is voor Isaac, waar ze een gespannen relatie mee heeft en die ze ook al jaren niet heeft gezien? In hun jeugd hebben ze hun broertje verloren, een blijvend trauma, wat vooral Elin nooit goed heeft kunnen verwerken. Sterker nog: ze heeft Isaac altijd min of meer verantwoordelijk gehouden voor zijn dood. Terecht of onterecht, dat is iets waar Elin nooit achter is gekomen. Ze hoopt daarom dat het verlovingsfeest snel achter de rug is en ze hier weer kan vertrekken. Maar als de volgende ochtend de verloofde van Isaac verdwenen lijkt, is onduidelijk of de verloving nog wel door kan gaan. Is Laure zelf vertrokken? Of is hier meer aan de hand?

Er vinden vervolgens allerlei vervelende gebeurtenissen plaats, waarbij de hulp van politie noodzakelijk is. Maar ze zijn intussen ingesneeuwd en onbereikbaar voor mensen van buitenaf. Elin is de enige die de vreemde zaken kan aanpakken en onderzoeken. Maar kan Elin dit wel aan?

Dit debuut van Sarah Pearse is gevat in een perfect geïsoleerde setting. Het verhaal leest fijn, de spanning wordt gedegen opgebouwd en is filmisch weergegeven, waarbij de koude bijna voelbaar is en je de bedrukte sfeer in het hotel ook als onaangenaam voelt. Alle ingrediënten voor een heerlijke thriller die, nog mooier, afsluit met een lekkere twist aan het einde! Hierdoor hoop ik maar dat Sarah Pearse al ver gevorderd is het het volgende boek…

Lieve leesgroet Carla Kooijman – van Bakel