Boekentips·Recensie van Elsa·Recensies

Leviathan – Natascha van Limpt “Overigens maken alle omstandigheden en gebeurtenissen ‘Leviathan’ tot een boeiend verhaal.”

Leviathan – Natascha van Limpt

“Zeker een aanrader voor alle lezers die houden van een fictief, toch realistisch aanvoelend, verhaal wat zich afspeelt in onze verre geschiedenis en absoluut avontuurlijke facetten bevat waardoor je geboeid door blijft lezen.”  

  • Auteur(s) : Natascha van Limpt
  • Uitgeverij: Zilverspoor
  • ISBN : 9789463084147
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Verschijningsdatum : september 2021

Fyeckes wereld stort in wanneer ze wees wordt. Lange dagen volgen waarin ze de draad niet weet op te pakken. Het tij keert als haar dood gewaande broer terugkeert. Hij neemt haar mee naar zijn schip en belooft haar een mooie toekomst. Op het moment dat Fyecke ontdekt dat ze onder de zwarte vlag varen, krijgt ze de schrik van haar leven.

Op het schip is ze omringd door goddeloze mannen en voelt ze zich onveilig en onbegrepen. Het kost haar moeite om aan haar nieuwe leven te wennen. Iedereen lijkt tegen haar te liegen, zelfs haar broer. Midden op zee kan ze echter nergens naartoe…

Mijn leeservaring

Het enige wat ik voorafgaand aan dit boek van Natascha van Limpt gelezen heb is haar verhaal ‘Spiegelvrees’ in de bundel ‘Brave new love’. Toch staan ook andere titels van deze schrijfster al langere tijd op mijn “wil ik lezen” lijst maar het is er gewoon nog niet van gekomen. Tot nu dan tenminste. Want ‘Leviathan’ kreeg ik toegezonden als recensie-exemplaar en deze recensie is onderdeel van de blogtour rondom dit nieuwste boek van Natascha, uitgegeven bij Zilverspoor.

De cover van het boek vind ik aantrekkelijk vormgegeven. De afbeeldingen op de achtergrond in het mysterieuze donkerblauw en de opvallende jong ogende dame in het wit op de voorgrond zorgen ervoor dat ik het verhaal met nieuwsgierigheid tegemoet ga. De titel ‘Leviathan’ doet bij mij wat belletjes rinkelen gezien mijn eigen ietwat geschiedkundige achtergrond en ik ben benieuwd hoe deze tot ontplooiing komt in het boek. De inhoudelijke tekst is verder niet opvallend voorzien van vormgeving afgezien van de hoofdstuk nummering in cursief sierlijk lettertype.

Zonder proloog ga je direct van start met hoofdstuk één en zo merk ik dat de schrijfstijl gelijk ongecompliceerd leest en comfortabel vlot voort vloeit. De bewoording is duidelijk begrijpelijk, zonder enige moeite qua betekenis op te nemen en ik kan volledig opgaan in het daadwerkelijke verhaal waarin Fyecke de hoofdrol speelt.

“Door diepe teugen lucht te nemen, probeerde ze haar ademhaling onder controle te krijgen.”    

Fyecke is een personage die ik gedurende het verhaal lange tijd minder of eigenlijk beter gezegd gewoon niet aangenaam vind. Haar geloofsovertuiging is van groot belang, dat stoort me niet zo zeer. Ik ben tenslotte absoluut geen volledig atheïst of iets dergelijks. Wel is haar naïviteit behoorlijk irritant wat enigszins daar aan te koppelen is. Uiteraard is dit juist onderdeel en in ontwikkeling naarmate het geheel vordert in het boek. De overige belangrijke personages zijn grotendeels haar tegenhangers en dit houdt het allemaal meer in balans waardoor ik met plezier gelezen heb.

“Hij nam een slok uit een leren zak en bood hem haar aan.” 

Overigens maken alle omstandigheden en gebeurtenissen ‘Leviathan’ tot een boeiend verhaal. Niet alleen de persoonlijke ontwikkeling van Fyecke maar ook wat zij en haar mede personages meemaken tijdens het gehele avontuur van begin tot de laatste pagina’s. De titel vind ook zeker zijn verklaring in het verhaal, waar ik hier niet verder over zal uitweiden om geen zaken te verklappen. Spannend, angstaanjagend, verrassend, humor en liefde, veel komt aanbod waardoor ik verder wil blijven lezen en geconcentreerd blijf op de inhoud. Mijn visuele voorstellingsvermogen wordt tevens geprikkeld door geraffineerde sfeer beschrijvingen net als gevoelsbeleving door wat de personages zelf ervaren.   

“Er klonk een oorverdovende klap, onmiddellijk gevolgd door een tweede, en een derde.”

Het boek is mij goed bevallen, ik heb het met oprecht plezier gelezen mede dankzij de historiek van de VOC tijd en alle hierboven genoemde punten. Zeker een aanrader voor alle lezers die houden van een fictief, toch realistisch aanvoelend, verhaal wat zich afspeelt in onze verre geschiedenis en absoluut avontuurlijke facetten bevat waardoor je geboeid door blijft lezen.   

Lieve leesgroet, Elsa.