Recensie van Monique·Recensies·Thriller

De Schimmenjager – Camilla Grebe ”Wat een kennismaking met deze schrijfster!”

 

Camilla Grebe – De Schimmenjager.

Meerdere moorden in 75 jaar, op dezelfde manier, maar kan dit wel één en dezelfde moordenaar zijn ?!

  • Auteur: Camilla Grebe
  • Uitgever: Cargo
  • Nederlands 
  • 1e druk: 1 augustus 2021
  • 9789403116518
  • Paperback 
  • 454 pagina’s   

De Schimmenjager begint ruim 75 jaar geleden en gaat over één van de eerste politiezusters in Stockholm, Elsie Svenns… In deze tijd was het voor vrouwen al heel wat om te werken en dan zeker tussen de mannen. Het wordt haar niet makkelijk gemaakt, ze heeft het erg lastig.

Maar juist omdat ze vrouw is, mag ze uiteindelijk mee naar een bepaalde plaats delict…. Wat ze op dat moment nog niet weet, is dat zij oog in oog komt te staan met de moordenaar ..

Het boek gaat verder en is verdeeld in een viertal delen, waarvan de eerste dus voor Elsie is. Daarna worden er flinke sprongen in jaartallen gemaakt. Deze delen hebben telkens een vrouw in de hoofdrol. Deze dames zijn allen betrokken bij de politie. Deze vrouwen zoeken, in hun eigen periode, naar een moordenaar die zijn of haar slachtoffers vastspijkert aan de vloer om ze daar achter te laten en te laten sterven. Na een rustige tijd keert deze moordenaar weer terug. Zijn ze op zoek naar dezelfde seriemoordenaar of is dit een moordenaar met eenzelfde werkwijze?

Wanneer je het boek gaat lezen, krijgen we een eerste kennismaking met de persoon die ons een verhaal gaat vertellen. Het voelt alsof dit een ‘voice-over’ is. Dit gevoel blijft, want na elk deel verteld deze persoon weer verder. Het is een overgang. Ik vond dit heel erg prettig lezen. Op deze manier verbond het de jaren aan elkaar, ondanks de enorme tussenpozen.

De Schimmenjager was mijn eerste kennismaking met Camilla Grebe, maar het is meteen een goede binnenkomer. Wat een bijzonder verhaal heeft ze geschreven. Uniek, origineel bedacht. Ik kwam erachter dat dit al een vierde deel is van deze personages, maar op moment van lezen wist ik dit niet, dus heeft me dit ook totaal niet gehinderd. Je kan dit boek dus prima als standalone lezen. Wat kan ik van zo’n goed boek zeggen? Het is een boek dat je niet weg kan leggen. Maar op het moment dat je hem weglegt, je handen jeuken, je oog er telkens naar toe wordt getrokken omdat je verder wilt lezen. Op het eind, wanneer je van de ene bil op de andere wiebelt omdat je het wilt weten. wordt je beloond met een ijzersterk plot.

Ik kan niet anders zeggen dat ik De Schimmenjager een absolute Must Read vind ! En nu ga ik op zoek naar haar andere delen, want die wil ik nu zeker ook lezen.

Lieve leesgroet Monique Vennink