Blogtour·Boekentips·Recensie van Elsa·Recensies·Young Adult

Als het duister roept – Valentijn Ringelberg #Blogtour “Elke keer wordt ik verrast met nieuwe ontwikkelingen en kan ik alleen maar vlug doorlezen.”

Als het duister roept – Valentijn Ringelberg

“Net als het eerste deel eindigt deel twee met een knaller en laat het mij achter met gespannen verwachtingen voor deel drie.”

Auteur(s) : Valentijn Ringelberg

Uitgeverij : Hamley Books  

ISBN : 9789464208351

Taal : Nederlands

Uitvoering : Hardcover

Aantal pagina’s : 263

Verschijningsdatum : oktober 2021

Serie : De raad van Vha ‘Rhymn 2

Achterflap

De jonge Elfyn Phaun heeft alles verloren. Haar vrijheid. Haar identiteit. En de hoop om haar zieke zus Céli te kunnen genezen. Ver van de plek waar ze is opgegroeid – het Wederwoud – zit ze gevangen in het kasteel van de mysterieuze Ambassadeur.

Als Phaun wordt opgenomen door het personeel van haar gemaskerde vijand, ontvouwt zich een reeks gebeurtenissen die ze nooit voor mogelijk had kunnen houden. Ze ontdekt schokkende waarheden over haarzelf en haar verleden en komt oog in oog te staan met een toekomstig lid van de almachtige Raad van Vha’Rymn.

Als het duister roept is het langverwachte vervolg op het succesvolle Voorbij het Wederwoud, waarin langzaam maar zeker geheimen beginnen te ontrafelen die beter in het duister zouden kunnen blijven.

Mijn leeservaring

De stevige hardcover ‘Als het duister roept’ ziet er weer goed verzorgt uit zoals we inmiddels gewend zijn van uitgeverij Hamley Books. Toch is de afbeelding op de voorkant niet bijzonder veelzeggend. Je kijkt een donkere, naar aanzien, kasteelgang in waarin één brandende fakkel enigszins de boel verlicht. Hierdoor blijft er veel te raden ten opzichte van het inhoudelijke verhaal. De titel, boekserie, auteursnaam, genre typering en uitgeverijnaam komen helder naar voren op de cover. Net als tekst op de rug. Tevens is onder andere de korte inleiding op de achterkant duidelijk leesbaar.     

Als ik opzoek wanneer ik deel 1 ‘Voorbij het Wederwoud’ gelezen heb, is dat helemaal nog niet zo gek lang geleden. Oktober 2020 om precies te zijn. Toch zijn er inmiddels al zoveel andere boeken voorbij gekomen die ik gelezen en gerecenseerd heb dat ik het persoonlijk fijn had gevonden als er een terugblik voorin dit tweede deel had gestaan waarin kort werd samengevat wat er toen gebeurd is. Dit had mij geholpen om makkelijker in deel 2 op te gaan tijdens het lezen. Maar dit was nu eenmaal niet het geval en zodoende heb ik gaandeweg flashbacks gekregen en ging ik me stukje bij beetje wel wat meer herinneren hoe het ongeveer zat.

“Met een zucht borg ze haar spullen op in een sierlijk, benen doosje en toen ze het dichtklapte, deinsde ze terug voor wat ze op de deksel ervan aantrof.”

De proloog is een verwijzing naar iets uit het eerste deel, toch begrijp ik pas veel later wat het precies betekende en wie de personages zijn waarnaar verwezen wordt. Wel voelt het hierdoor meteen aan als een ‘Once upon a time’ (verwijzing naar de televisie-serie) aflevering en geniet ik van de ontstane sfeer en de prettige schrijfstijl van Valentijn Ringelberg. De bewoording past net als met het eerste deel goed bij de YA doelgroep, komt zeker niet simplistisch over maar verloopt in zijn geheel gewoon soepel tijdens het lezen.

“ ‘Wanhoop is iets wat in ons allen groeit,’ ging hij verder. ‘En er zijn momenten waarop we het gevecht verliezen.’ ”

Hoofdpersonage Phaun bevind zich in een behoorlijk benarde situatie hierdoor ontstaat er vanaf hoofdstuk 1 een spanningsboog die zich gedurende het verhaal niet ontspant. Ik blijf geboeid doorlezen in de hoop dat het beter met haar zal gaan en omdat ik nieuwsgierig ben naar wat er allemaal gebeurd. Haar medepersonages zijn divers in karakter, afkomst en voorkeur. Wie van hen is betrouwbaar of zijn ze dat geen van allen? Net als Phaun heb je geen idee en kan je alleen maar met haar meeleven om te ontdekken hoe de vork in de steel zit. En vooral hopen dat de Ambassadeur uit haar buurt blijft.

“De woorden zorgden ervoor dat ik duizelig begon te worden.”

Ook al speelt het grootste deel van het boek zich binnen kasteelmuren af, wat dan weer de cover verklaard, toch verveelt het verhaal me geen moment. Elke keer wordt ik verrast met nieuwe ontwikkelingen en kan ik alleen maar vlug doorlezen. Net als het eerste deel eindigt deel twee met een knaller en laat het mij achter met gespannen verwachtingen voor deel drie. Als ik de planning lees achterin krijgen we eerst een nieuwe novelle in maart 2022. Dus voorlopig mag ik geduld hebben. Alhoewel ik elk verhaal graag lees van Valentijn Ringelberg.         

Lieve leesgroet, Elsa.