Boekentips·Jeugdboek·Kinder Mustreads·kinderboek·Recensie van Elsa·Recensies

Jij mag alles zijn – Griet op de Beeck “De moeite waard is dit boek beslist!”    

Jij mag alles zijn – Griet op de Beeck

“Niets doet af aan hoe invoelend het verhaal geschreven is. Mooi, krachtig, indringend, kinderlijk onschuldig en hartbrekend. Absoluut een pareltje.”     

Productspecificaties

•           Auteur(s) : Griet op de Beeck

•           Uitgeverij : Prometheus

•           ISBN : 9789044649192

•           Taal : Nederlands

•           Uitvoering : Hardcover

•           Aantal pagina’s : 208

•           Verschijningsdatum : september 2021

Samenvatting

Het was niet altijd zo. Vroeger werd er gelachen en gepraat en feestgevierd. Dat dénkt Lexi niet alleen, dat wéét ze, want er bestaan foto’s van. Van mama in een kanariegele jurk, een sigaret in de ene hand, een glas in de andere. Ze kijkt recht in de camera en steekt haar tong uit. Niet om gemeen te zijn, maar om gek te doen, dat kan je zien. En er is er een van mama die danst terwijl iedereen kijkt. En van mama die op papa’s knieën zit terwijl ze allebei praten met andere mensen die maar half op de foto staan. Halve mensen die ze waarschijnlijk zijn vergeten. Lexi heeft ze in elk geval nooit gezien. Maar dat is allemaal heel lang geleden. Lexi was toen nog niet geboren, en Lexi vindt dat ze al heel lang heeft geleefd. Zij wel, dat is het probleem.

Jij mag alles zijn is een verhaal voor jonge lezers en voor mensen die wel eens in het hoofd van een negenjarige willen wonen. Het is een ontroerend boek over een meisje dat dapper doet wat ze denkt dat van haar verwacht wordt, zelfs als dat ingewikkelde dingen zijn. Een verhaal over ouders en kinderen, over verdriet dat maar niet lijkt te willen overgaan, over de zoektocht naar alle soorten beter. En over liefde, en wat dat eigenlijk echt is, of zou moeten zijn.

Mijn leeservaring

Uit ervaring weet ik dat Griet op de Beeck prachtige verhalen schrijft die mij altijd weten te raken. Nu ze voor het eerst met een verhaal voor kinderen/jeugd uitkomt waarvan ook werd gezegd voor mensen die eens in het hoofd van een negenjarige willen wonen was ik wederom extra nieuwsgierig en benieuwd. ‘Jij mag alles zijn’ is sowieso een titel die mij hoe dan ook gelijk aanspreekt omdat buiten de conventionele paden lopen mij niet vreemd is.

Het hardcover boekje ziet er ontzettend mooi uit. Dankzij de tekeningen van Linde Faas is het verhaal nog zoveel meer veelzeggend. Het geheel leeft visueel terwijl je leest. Eén van de mooiste kinderboeken die ik sinds lange tijd heb gelezen. Wat een ongelooflijk prachtig verhaal inhoudelijk en de geïllustreerde tekeningen maken het helemaal af.

Geschreven vanuit de gedachte van een bijna 9 jarig en dan 9 jarig kind. Niets doet af aan hoe invoelend het verhaal geschreven is. Mooi, krachtig, indringend, kinderlijk onschuldig en hartbrekend. Absoluut een pareltje.

“In Lexi’s hoofd klinken fanfares, met tromgeroffel en basdrums die ze kan voelen in haar buik.”

Hoofdpersonage Lexi is een meisje wat ik zelf had kunnen zijn op die leeftijd tevens doet zij mij denken aan mijn nichtje en zoveel andere kinderen die ik ken of gekend heb. De tragiek in haar leven wordt vanuit haar ogen gezien en beleeft. Toch kan ik als volwassen lezeres volledig meeleven en ook genieten van de vrolijkere momenten die ze gelukkig net zo goed tegenkomt. De schrijfster heeft een zeer realistische weg gevonden om vanuit een jong personage het verhaal te vertellen, te beleven alsof ze in haar hoofd zat en tevens de andere, merendeel volwassenen, karakters uit te lichten. Juist hierdoor is het een vertelling geworden die voor zo’n grote lezersdoelgroep toereikend is.

“De bladeren van de grote, oude boom ruisen. De ekster vliegt weer weg.”

Wat voor mij maar weer eens duidelijk wordt doormiddel van dit boek is dat communicatie zo ontzettend belangrijk is in ons leven. Op elke leeftijd hebben we behoefte aan duidelijkheid omdat op die manier meer begrip ontstaat op een gezonde basis en minder aannames en onzekerheid de ruimte krijgt. Het niet vertellen of juist denken te beschermen door te zwijgen kan zo verwoestend zijn.

“Niet soms of vaak of de hele tijd, want als je plezier hebt, is het voor je hoofd gewoon moeilijk om ook nog stil te staan bij iets treurigs.”

Naast de onderrichtende kanten van ‘Jij mag alles zijn’ is het ook een intrigerend hoopvol verhaal. De thema’s zijn wellicht serieus toch doet de persoonlijkheid van Lexi lucht geven aan het verhaal. Een kind zal het boekje anders lezen dan een volwassene. Mede omdat het soms aan je eigen ervaringen doet denken en je laat kijken naar vergelijkbare situaties. Daarbij ben ik ernstig van aard maar is ieder kind en mens in het algemeen zijn eigen persoon. Dus zal iedereen het op zijn/haar eigen manier lezen en dat is helemaal okay. Want de moeite waard is dit boek beslist!           

Lieve leesgroet, Elsa.