Blogtour·Boekentips·Nieuwe serie·Recensie van Elsa·Recensies·Young Adult

Het lied van Ariane – Petra Doom #Blogtour “Aanrader om te lezen, ook als je niet muzikaal bent en gewoon wil genieten van een vermakelijk meeslepend boek vol fantasierijk avontuur.” 

Het lied van Ariane – Petra Doom

“Ik heb genoten van de omgeving Parijs waar hoofdkarakter Ariane zich beweegt samen met haar mede personages en vooral de muzikale verwijzingen vind ik fantastisch.”

Productspecificaties

•           Auteur(s) : Petra Doom

•           Uitgeverij : Hamley Books

•           ISBN : 9789464208061

•           Taal : Nederlands

•           Uitvoering : Hardcover

•           Aantal pagina’s : 411

•           Verschijningsdatum : november 2021

•           Serie : Kinderen van Orpheus 1

Samenvatting

In Parijs klinkt overal muziek, zeker in het prestigieuze Conservatoire Eurydice. Maar hoort Ariane daar wel thuis? Ze twijfelt niet alleen aan haar talent maar ook aan haar verstand: nacht na nacht schrikt ze wakker van een melodie die er niet is. En waarom voelt ze de drang om in te grijpen wanneer een onbekende jongen overvallen wordt?

Ze ontdekt een ontstellende waarheid: dat Liederen van Kracht de enige verdediging zijn tegen een oeroud kwaad. In de straten van Parijs waart een dreiging rond die alles zou kunnen veranderen.

Mijn leeservaring

Verhalen die zich afspelen in Parijs trekken vaak mijn aandacht, zo ook ‘Het lied van Ariane’ van Petra Doom. Daarbij heeft het boek mijn favoriete kleur paars als hoofdkleur in de cover zitten en draait het verhaal na het lezen van de samenvatting vermoedelijk grotendeels om muziek/muzikaliteit, één van de belangrijkste factoren in mijn leven. Nu ik dankzij Hamley Books de kans kreeg om deel te nemen aan de blogtour voor dit boek liet ik die kans niet aan mij voorbij gaan. Vooral ook omdat de ‘Overstekers’ trilogie van deze schrijfster ook al op mijn “wil ik lezen lijst” staat maar het lezen van die boeken is er nog niet van gekomen.

Zoals ik al zei is de hardcover paars, met daarop sierlijke geïllustreerde ranken met krullende blaadjes en muzieknootjes die ook terug te vinden zijn bij de hoofdstuknummers in het boek. De flaptekst, titel, auteursnaam enzovoort is overal duidelijk leesbaar in het wit en de auteur vind je op pasfoto formaat rechts onderin op de achterzijde in beeld. Op de rug van het boek zie je bovenaan in het klein de serie benaming ‘Kinderen van Orpheus’ staan met daaronder nummer 1 en de titel van dit verhaal, dat vind ik altijd fijn omdat je zo in je boekenkast gemakkelijk de boeken in volgorde kan zetten en terug kan vinden wanneer nodig. Het boek ziet er in zijn geheel goed verzorgd uit en had hoe dan ook mijn aandacht getrokken in de boekhandel.

“Aan weerszijden van de grote toegangsdeuren stonden twee lantaarnpalen, versierd met smeedwerk van in elkaar grijpende muziekinstrumenten.”   

Wat me maar weer eens opvalt tijdens het lezen is dat de ene YA zo kan verschillen van de andere YA. Het draait daarbij niet alleen om de inhoudt zoals je wellicht verwacht maar naar mijn mening juist ook om de schrijfstijl die het verhaal tot leven brengt. Geenzins erg maar juist nog leuker om veel verschillende boeken in diverse genres maar ook in dezelfde genres te lezen.

De schrijfstijl van Petra Doom komt ontwikkeld over, geeft het vermoeden dat de schrijfster zelf veel gezien en ervaren heeft. Hierdoor lijken de beschrijvingen van onder andere plekken accuraat te zijn en worden bepaalde ervaringen realistischer en empathisch toegankelijk voor mij als lezer. De algehele bewoording en zinsopbouw verlopen soepel, vind ik prettig figuratief en boeiend lezen waardoor ik gemakkelijk volop in het verhaal betrokken raak van begin tot eind. Het is gemakkelijk visueel voor te stellen hoe gebeurtenissen eruitzien, omgevingen maar ook hoe de personages ogen, zowel de vriendelijke als de vijandige.      

“Eén die misschien hierbij van toepassing was: soms was het beter om ruimte te creëren dan te achtervolgen.”

Spannend, vermakelijk en verrassend is het verhaal absoluut. Ik heb genoten van de omgeving Parijs waar hoofdkarakter Ariane zich beweegt samen met haar mede personages en vooral de muzikale verwijzingen vind ik fantastisch. Het boek las als een trein voor mij en heeft constant vaart. Hoe tof dat Ariane ineens in een compleet nieuwe wereld lijkt te belanden die wel verweven is met haar “oude” denkbeelden en het toch nog steeds dezelfde wereld is. Dit zorgt voor ongebruikelijke verwikkelingen waarvan je als lezer ze niet aan ziet komen en alleen maar mee kan leren en ontdekken wat Ariane ook langzamerhand ontdekt. De karakters zijn allemaal types met geheel eigen opvallende kenmerken waardoor je ze herkent en beter wil leren kennen. Naar mate het verhaal vordert gebeurd dat grotendeels ook voor degene die het meest betrokken zijn. 

“De ruimte die je voor een geliefde hebt gemaakt, kan veranderen in een gat in je ziel.”

Ik heb genoten van dit origineel aanvoelende verhaal waar muziek een heel belangrijke rol heeft en wat als een avontuurlijk YA verhaal in mijn hoofd afspeelt. Het is nu wachten op ‘Kinderen van Orpheus 2’ want het einde van dit boek beloofd een spannend vervolg wat ik niet zou willen missen. Aanrader om te lezen, ook als je niet muzikaal bent en gewoon wil genieten van een vermakelijk meeslepend boek vol fantasierijk avontuur.  

Lieve leesgroet, Elsa.