Recensie van Carla·Recensies

Intuitief vasten – Will Cole  “Intuïtief vasten, of intuïtief eten?”

Will Cole – Intuïtief vasten.

Het eerste wat in mij opkwam toen ik de titel las; is het niet eerder intuïtief eten?

  • Auteur: Will Cole
  • Uitgever: Prometheus
  • Nederlands 
  • 1e druk: augustus 2021
  • Paperback
  • 9789044648942
  • 288 pagina’s

De dagelijkse norm in Nederland, wat betreft eten, komt neer op 3 x per dag een maaltijd eten met nog een aantal tussendoortjes. Zo’n eetschema kenden onze  verre voorouders niet. Was vroeger alles beter? Natuurlijk niet. Maar eten deed je vroeger om te leven en nu eten we ook voor de gezelligheid, voor de lekkere trek, omdat het feest is…vul maar in. Dat overvloedig eten en ons tegoed doen aan onder andere voedsel/tussendoortjes zonder enige voedingswaarden kan natuurlijk zorgen voor overgewicht, en problemen met de gezondheid. Dit is een bekend gegeven, voor niemand nieuws.

Niet voor niets is vasten op verschillende manieren iets waar je tegenwoordig veel over hoort. En dan niet alleen in verband met een geloof. Al was dit voor mij wel de reden om hier over na te denken. Tijdens Ramadan, ging het op de radio over het vasten, en zo kwam het dat ik het er met mijn man over had. Het leek me zwaar, dat vooral! Volgens mijn man moest het wel meevallen. Via internet kwam ik uit bij Intermitted Fasting. Dan mag je in een tijdvak van acht uur wel eten en vervolgens zestien uur niets eten. We gingen samen die uitdaging aan, weliswaar in een mildere versie: op vrijdagavond en zaterdagavond rekten we onze eetperiode wat op… Ik hield het verbazingwekkend goed vol, tegen mijn verwachting in, maar mijn man haakte na twee weken af!

Ik werd nieuwsgierig naar het boek Intuitief vasten van Will Cole. Hier stond een heel plan van aanpak in, dat leek me wel iets.

Will Cole geeft, naar zijn mening, de effectiefste manieren om te vasten en te eten. Om zo de grootste gezondheidsvoordelen te behalen door rust en herstel te combineren met gezonde, voedzame en lekkere recepten. Van de recepten, dat zijn er zeventig, lijken de meesten mij erg smakelijk, sommige heb ik intussen uitgeprobeerd en zijn inderdaad erg lekker en voedzaam. Naast deze recepten staat er ook een duidelijk plan van aanpak in zodat je de vast- en eetmomenten aan kunt passen aan je eigen levensstijl. Er wordt ingegaan op de oorsprong van vasten en de voordelen hiervan. Ook wordt de flexibele vastenmaand uiteen gezet en gesplitst in vier delen (weken): resetten, opladen, vernieuwen en stabiliseren. Vervolgens gaan we verder onder andere met wat je wel mag eten en wat ook vooral niet.. Het deel over wat te drinken tijdens het vasten, is natuurlijk van belang, nu leek de vastenkoffie mij niet echt lekker, maar te lezen over de verschillende soorten thee vond ik dan weer interessant.

In het laatste deel staan schema’s voor de maaltijdplanning van week 1 tot en met week 4 en heel veel recepten waarvan bij sommige recepten het water me in de mond loopt: pompoensoep, Penne salade met dille en garnalen, de kipsalade, de Zalm raps, de tonijnsalade, de tropische yoghurt Hmmmmm….. krijgen jullie al trek?  Maar er worden ook ingrediënten genoemd waar ik nooit eerder van gehoord heb: bijvoorbeeld van Jicama (yamboon) of natto, ik had er nog nooit van gehoord en het is goed dat er bijstaat dat natto gefermenteerde sojabonen zijn! Al met al een duidelijk boek over vasten en voeding, wat mij betreft een prettig boek, al zou ik het boek eerder intuïtief eten genoemd hebben!

Lieve eetgroet, Carla Kooijman