Blogtour·Boekentips·Jeugdboek·Recensie van Elsa·Recensies

De verdwenen burcht – Sandra J. Paul #Blogtour “Met het eerste hoofdstuk heb ik gelijk weer helemaal de smaak te pakken en vlieg ik al gauw door het verhaal heen.”

De verdwenen burcht – Sandra J. Paul

“Ik heb zelf zeker weer genoten van een nieuw verhaal uit ‘Kraaidorp’ en kijk met nieuwsgierige spanning uit naar het volgende deel.”

Productspecificaties

•           Auteur(s) : Sandra J. Paul

•           Uitgeverij : Hamley Books

•           ISBN : 9789464208399

•           Taal : Nederlands

•           Uitvoering : Hardcover

•           Aantal pagina’s : 240

•           Verschijningsdatum : november 2021

•           Serie : Kraaidorp-reeks 4

Samenvatting

Kraaidorp is een rustig en vredig dorp dat in het midden van velden ligt. Binnenkort vieren de inwoners de vierhonderdste verjaardag van het dorp. Iedereen is druk bezig met het organiseren van de festiviteiten. Tot een heksenjager verschijnt, die beweert alles af te weten van een heks die ooit in Kraaidorp leefde. Haar naam was Colette Zwart, en ooit was ze onsterfelijk.

Volgens een legende ligt de bron van Colettes zwarte magie verborgen binnen de muren van een burcht die vierhonderd jaar geleden spoorloos verdween. Degene die de bron vindt, wordt de machtigste mens ter wereld.

Het verhaal van de heksenjager zet het hele dorp op zijn kop. Angst treedt op. Daarom besluit de dertienjarige Quinten om in het grootste geheim op te zoek te gaan naar de mysterieuze burcht, zonder te beseffen wat hij daarmee aanricht.

Mijn leeservaring

De jeugdthriller kraaidorp-reeks van Sandra J. Paul vind ik ontzettende leuke boeken om te lezen. Ze  hadden bij mij vroeger zeker op mijn kinderkamer naast de boeken van R.L. Stine in de kast gestaan. Ook al zijn het een totaal ander soort griezelige verhalen, ik had ze toen net zo goed met veel plezier verslonden. Dit nieuwste en vierde deel in de reeks, ‘De verdwenen burcht’ vond dan ook gauw een route naar mijn huis.

Het boek heeft net als de andere delen van de reeks een mysterieus uitziende hardcover omslag. Zoals de titel doet vermoeden zie je op de voorzijde de desolate burcht op een ruw uitziende heuvel. Verder zie je fladderende donkere vogels tegen een grauw bewolkte achtergrond. Zoals ik al zei, nogal mysterieus maar daardoor niet minder onaantrekkelijk om gauw het verhaal te willen lezen. Alle tekst op de achterzijde en de rug is in lichte  al dan niet witte tint duidelijk leesbaar tegen de donkere achtergrond kleur en de auteursfoto maakt het geheel af in bijpassend kleurthema. Het mysterieuze thema gaat verder als je het boek openslaat. De zwart/wit afbeeldingen als tussenbladen bij het begin van ieder hoofdstuk helpen daar zeker bij. De vormgeving helpt zo in zijn geheel bij de sfeersetting van het inhoudelijke verhaal.

“Het dier knort geruststellend. Hij is in elk geval niet alleen in zijn kamer.”

Met het eerste hoofdstuk heb ik gelijk weer helemaal de smaak te pakken en vlieg ik al gauw door het verhaal heen. De soepele schrijfstijl van Sandra draagt daar absoluut aan bij. Geen overbodige tekst, wel bondige zinnen en bewoording waarmee zij geschreven heeft en het meteen compleet duidelijk is wat er verteld wordt. Door haar manier van schrijven wordt het voor mijn gevoel gemakkelijk om je visueel een voorstelling te maken van wat onder andere Quinten allemaal ziet en mee te leven met wat hij meemaakt. Het jeugdgenre is wat mij betreft een goed passende typering voor de gehele ‘Kraaidorp-reeks’.

“Kandelaars hangen aan de muren en zweven boven de tafel.”

Ik denk dat ik dit verhaal tot nu toe de meest spannende en verrassende vind van de vier boeken in totaal. Ook nu is er weer een deel verduidelijking op de inhoud van de voorgaande titels en tegelijkertijd gebeurd er weer veel nieuws en is het een onheilspellende tocht die je als lezer volgt. Voor verveling is in ieder geval geen plaats als je het mij vraagt en ik blijf gefascineerd doorlezen. De hoofdkarakters kennen we inmiddels toch of zijn er weer nieuwe zaken te ontdekken over hen? Zeker Quinten lijkt inmiddels vertrouwd en het meest toegankelijk en daarnaast zijn de bij karakters interessant genoeg om meer over te willen weten.

“In zijn hoofd vecht een herinnering om terug te komen.”

Neem alle bovenstaande facetten bij elkaar en je hebt een origineel, vermakelijk, spannend jeugdboek wat met liefde gelezen of cadeau gegeven kan worden aan de jonge (of oudere) leesliefhebber. Ik heb zelf zeker weer genoten van een nieuw verhaal uit ‘Kraaidorp’ en kijk met nieuwsgierige spanning uit naar het volgende deel. Want ook nu is het einde weer een klapper wat de lezer achterlaat met een bijzonder onverwachte wending, wat van alles kan betekenen en absoluut voer is voor een nieuw boek in de reeks. Mij hoor je niet klagen.              

Lieve leesgroet, Elsa.