Blogtour·Fantasie·Recensie van Elsa·Recensies·Young Adult

Nooit gedacht – Latoya Morris #Blogtour “De uitwerking ten opzichte van het klassieke verhaal is zeker wel origineel te noemen en ben ik nog niet eerder tegen gekomen.”

Nooit gedacht – Latoya Morris

“Ze schrijft op een beeldende, inlevende manier en zorgt er zo voor dat mijn visuele voorstellingsvermogen volop betrokken is tijdens elke leessessie.”  

Productspecificaties

•           Auteur(s) : Latoya Morris

•           Uitgeverij : Hamley Books

•           ISBN : 9789464208542

•           Taal : Nederlands

•           Uitvoering : Hardcover

•           Aantal pagina’s : 392

•           Verschijningsdatum : november 2021

Samenvatting

Aarde, vierentwintigste eeuw. Ruimtereizen en handel drijven met andere planeten behoren tot het alledaagse leven. Ingenieur en pilote Eavan is een afstammelinge van een meisje genaamd Wendy, dat meer dan drie eeuwen geleden door een vliegende jongen met een panfluit mee is genomen naar een prachtig eiland, waar je nooit volwassenen wordt.

Eavan is er heilig van overtuigd dat haar voorouder het hele verhaal, dat ze in een dagboek heeft opgeschreven, niet uit haar duim heeft gezogen. Samen met haar vriend Chris gaat ze op zoek naar de planeet waarvan zij vermoedt dat Wendy daar ooit terecht is gekomen met de vreemde jongen. Maar ze is niet voorbereid op wat ze daar werkelijk aantreft.

Mijn leeservaring

Op de achterzijde van het boek staat bovenaan de samenvatting de zin “Een bijzonder verhaal dat de lezer terugbrengt naar Nooitgedachtenland”. Het verhaal rondom de originele Peter Pan en consorten behoort tot mijn favorieten verhalen allertijden in diverse uitvoeringen. Dus mede hierom sprak dit boek mij gelijk aan en laat ik er ook gelijk bij zeggen dat al het schrijfwerk van Latoya Morris sowieso gauw mijn aandacht trekt. Uit ervaring weet ik dat zij over het algemeen aparte, originele verhalen schrijft die mij meestal goed bevallen. Of dat met dit verhaal ook zo zou zijn was nog af te wachten natuurlijk.

Laat ik beginnen met de vertellen dat de cover er in zijn geheel fantastisch uit ziet. Hamley Books heeft er weer een prachtige Hardcover editie van gemaakt. Op de voorkant vind ik de afbeelding magische aantrekkingskracht uitspreiden. Het ouderwetse schip op ruw overkomend donker water, de maan, een flitsende sterrenhemel, de twinkelende lichtsliert, lichtjes, sleutels, touw en papierrollen alles maakt mij nieuwsgierig naar het inhoudelijke verhaal. Als ik het boek opensla zie ik een simpele maar leuk getekende plattegrond en ieder hoofdstuk begint met een mooie bijpassende illustratie. Het hele boek heeft de volle aandacht gekregen wat betreft een verzorgde vormgeving.

De eerste hoofdstukken creëren de juiste sfeersetting en tonen hoe de verbinding is ontstaan tussen het oude bekende verhaal wat ik aan het begin van deze recensie al benoemde en dit nieuwe verhaal. Je leert kennismaken met de hoofdpersonages Eavan en Chris en krijgt gelijk mee dat het boek een tikje SciFi in zich heeft en ook de magie niet schuwt. Genieten dus voor de fantasie liefhebbers zoals ik.

“Het glinsterende blauw en groen in het schaarse zonlicht.”

Qua bewoording, zinsverloop en algehele schrijfstijl gaan we soepel van start. Latoya neemt de lezer mee op een avontuurlijke tocht waarbij ik mij toch ook gemakkelijk kan identificeren met de persoonlijkheid van hoofdpersonage Eavan en deels met die van Chris. Ook al is de aardse wereld waarin de hoofdpersonages leven voor ons in de hedendaagse maatschappij vooralsnog verre toekomstmuziek creëert de schrijfster wel een realistische basis met hun karaktertrekken. Ze schrijft op een beeldende, inlevende manier en zorgt er zo voor dat mijn visuele voorstellingsvermogen volop betrokken is tijdens elke leessessie.    

“Ze wist dat dit oneerlijk en volkomen onterecht was, maar haar frustratie en onbegrip hadden een stukje van haar brein overgenomen en maakten onredelijkheid daar heer en meester.”

Wat ik al enigszins door liet schemeren is dat de hoofdpersonages veel herkenbare eigenschappen hebben en daardoor realistisch overkomen. Uiteraard zijn de overige personages bijzonderder maar niet minder interessant. Er zijn leuke personages met eigenaardige trekjes maar ook vijandige. De karakters en hun onderlinge strijden en persoonlijke ontwikkelingen welke kant op dan ook zijn hoofdzakelijk datgene wat het verhaal grotendeels draagt en vormt.

 “Zijn brein was nu alleen nog maar feitjes aan elkaar aan het weven.”   

Voor mij was het spannende aan het verhaal kortstondig alhoewel het zeker een groot avontuur is op zich. Ik vond op een gegeven moment de gebeurtenissen voorspelbaar worden, langdradig in de laatste honderd pagina’s ongeveer en ik kon mijn aandacht niet meer geheel bij datgene houden wat verteld werd. Dit is natuurlijk mijn persoonlijke ervaring en hoeft absoluut niet te betekenen dat andere lezers ditzelfde hebben. De uitwerking ten opzichte van het klassieke verhaal is zeker wel origineel te noemen en ben ik nog niet eerder tegen gekomen. Het is hoe dan ook een knap staaltje schrijfwerk van Latoya Morris.

Gelukkig mogen meningen verschillen zolang het met respect geuit wordt. En zijn er zoveel diverse lezers en boeken, voor ieder wat wils. Ik zal ook nu gewoon weer van harte uitkijken naar een volgende titel van de schrijfster.    

Lieve leesgroet, Elsa.