Recensies·Recensies van Caro·Roman

Niets ontgaat ons – Janke Reitsma *****

Niets ontgaat ons – Janke Reitsma

Het debuut van Janke Reitsma neemt je mee in een emotionele rollercoaster, dit is zo’n boek dat je niet gauw zult vergeten. *****

  • Auteur: Janke Reitsma
  • Uitgeverij: Mozaïek Uitgeverij
  • Nederlands 
  • Paperback 
  • 9789023960768 
  • Druk: 1 
  • augustus 2021
  • 272 pagina’s

Voor Mustreads or Not mocht ik deze roman lezen, wat een prachtig verhaal is dit. Een emotionele rollercoaster, een boek dat je niet weg kunt leggen en je in één adem uit leest.

Een verhaal dat je kippenvel bezorgt en onder je huid gaat zitten.

Het verhaal over de 14 jarige Koen die met zijn ouders in een huisje aan de rand van het Waddengebied woont. Zijn moeder gebruikt medicijnen, want ze is anders dan andere moeders. Vader heeft een winkel in tweedehands spullen en met elkaar hebben ze het goed. Vader wil niet met de meute mee lopen en daarom wonen ze ook niet in het dorp, maar ver daar buiten.

Volgens hem zagen de meeste mensen veel te veel beren op de weg en die beren wilden ze dan ook op de wegen van anderen plaatsen, waardoor iedereen vervolgens precies het zelfde pad bewandelde. Hij weigerde daarin mee te gaan en daar bewonderde ik hem om.

Het verhaal is onderverdeeld in “De Tocht”, die 9 hoofdstukken bevat, afgewisseld met de hoofdstukken waarin je er achter komt wat deze tocht bewerkstelligd heeft. Het verhaal is in de Ik vorm geschreven, vanuit het perspectief van Koen. Koen vertelt wat er in het gezin gebeurd en wanneer de omslag kwam van een redelijk normaal gezin naar een ontwricht gezin.

“Ik voel me niet zo goed vandaag” Haar woorden bleven in de lucht hangen, zoals een ruzie lang nadat de hardste woorden zijn gevallen een stilte nog kan overstemmen. Ma’s gevoelens konden we nou eenmaal niet naast ons neer leggen en ik omsloot mijn mok met beide handen.

Janke heeft een debuut neer gezet dat je niet vaak als eerst boek tegen komt. De fijne schrijfstijl en de korte hoofdstukken nemen je als een sneltrein mee, door het leven van Koen en het gezin. Een verhaal wat enorm bij me binnen kwam en door mijn hoofd blijft spoken. Een einde waarbij een traan over mijn wang liep. Een verhaal waarin de zorg voor het gezin een steek heeft laten vallen en het niet zover had hoeven komen, als er maar geluisterd was. Ik kan er niet meer over zeggen je moet het gewoon zelf lezen, een dikke 5 sterren voor deze zeer emotionele goed in elkaar stekende roman.

Lieve leesgroet Caroline