Recensies·Recensies van Caro

Terugkeer – Marceline de Waard

Terugkeer – Marceline de Waard

Een Schotse eilandnovelle welke door de fijne personages naar meer smaakt

  • Auteur: Marceline de Waard
  • Uitgeverij:  Ambiliciuos
  • Nederlands 
  • Paperback 
  • 9789493210998 
  • Druk: 1 
  • november 2021 
  • 155 pagina’s

Voor mij is dit de eerste kennismaking met auteur Marceline De Waard en zeker niet de laaste. In deze novelle wordt je mee genomen naar het Schotse eiland  Hebridensmaragd waar het lijkt of de tijd stil heeft stil gestaan. De zestiger Dough krijgt een brief waarin staat dat hij naar huis moet komen, omdat zijn vader op sterven ligt. Het is de bedoeling dat Dough zijn vader opvolgt als Laird van de Hebridensmaragd. Dough woont in Nederland en leeft voor zijn bedrijf. Zijn vrouw en dochter zijn enkele jaren geleden bij een auto ongeluk om het leven gekomen en hij heeft eigenlijk niets om voor in Nederland te blijven. Hij verkoopt zijn bedrijf en gaat met een doos herinneringen terug naar het eiland,  het eiland waarvan hij had gezworen nooit meer een voet aan wal te zetten.

De kinderen op het eiland moeten hun studie op het vaste land volgen en komen in de weekenden naar huis, zo ook toen Dough nog jong was, maar na de dood van zijn moeder veranderde zijn leven.

Met haar dood verdween ook de warmte uit zijn ouderlijk huis. Het zwijgen van zijn vader en de onwrikbaarheid van zijn regels en gewoonten. Het was een bron van ruzies en een maand na haar dood kwam hij de weekenden niet meer thuis.

Wanneer Dough terugkeert op het eiland. lijkt de tijd te hebben stil gestaan en Dough probeert met het geld van de verkoop van zijn bedrijf, het eiland wat aantrekkelijker te maken voor het toerisme. Hij helpt de bevolking met het opknappen van hun huizen en heeft ideeën om het toerisme aan te trekken, maar niet iedereen is van die ideeën gediend.

Jane de post-shop houdster is eindelijk door de eilandbewoners geaccepteerd en haar volgt de lezer ook. Waarom is zij op het eiland komen wonen en wat is het grote geheim dat ze met zich mee draagt. Kan zij de Laird helpen zijn plannen duidelijker te maken voor de eilandbewoners, zonder iedereen tegen de haren in te strijken?

Marceline heeft een prettige schrijfstijl en tijdens het lezen heb je het gevoel op het eiland rond te lopen. Heerlijk om te lezen, over de wat oudere personages die de liefde bij elkaar vinden. Het verhaal had voor mij in plaats van een novelle wel een echte roman mogen worden, want er was zeker nog ruimte om enkele personages meer uit te diepen, ik kon er geen genoeg van krijgen

Dit smaakt naar meer

Deze novelle is zeker een aanrader, voor de lezer die van romantiek en historische plaatsen houden

****  Lieve leesgroet Caroline