Recensie van Carla·Recensies·Thriller

Sønderho – Fedor de Groot  “Een spannend thriller-debuut van Hollandse bodem!”

Fedor de Groot – Sønderho

Toen ik dit boek onder ogen kreeg dacht ik even te maken te hebben met een Scandinavische thriller, was de achternaam anders geweest….

  • Auteur: Fedor de Groot
  • Uitgever: Godijn Publishing
  • Nederlands 
  • 1e druk: oktober 2021
  • Paperback
  • 9789493233607
  • 407 pagina’s

Monika Hedegaard staat centraal in dit thriller-debuut. Ze is rechercheur bij de politie van Kopenhagen maar als er een vermoorde vrouw gevonden wordt kan ze deze zaak helaas niet op zich nemen. De vrouw die aangetroffen is lijkt enorm op haar en er is zelfs een niet te verklaren DNA-overeenkomst met Monika.  Toch laat de zaak Monika niet los en samen met haar zus Isabel, start ze een eigen onderzoek, waarin een gecodeerde dreigbrief en de ex-vriend van Monika een rol spelen.

Wanneer onderzoeksjournalist Owen Cuperus in beeld komt, en op een geheim persoonsverwisselingsprogramma  “GenMedical” uit de Tweede Wereldoorlog stuit, bundelt hij zijn krachten met de zussen. Hierna komt alles in een stroomversnelling terecht. Het verleden wordt opgerakeld en blijkt in het heden nog springlevend te zijn! Een oud laboratorium in Sønderho werpt licht op een deel van de puzzel.  Lossen ze dit raadsel wel op tijd op?

De proloog start in 1998 in Sønderho, Denemarken. We krijgen een kijkje in de naargeestige jeugd van Monika en haar zus Isabel. De toon is gezet en meteen wil je verder lezen.

Dit boek bewijst dat de auteur Fedor de Groot over genoeg fantasie beschikt, maar toch de realiteit niet uit het oog verliest. We worden aan de hand van de personages meegevoerd, krijgen een goed beeld van de omgeving en soms een blik in de verleden tijd. Alle schakelingen tussen heden en verleden en de verschillende omgevingsgebieden verlopen soepeltjes. Sønderho is zeer geloofwaardig neergezet en het verhaal verloopt vervolgens vlotjes richting het plot, om het geheel mooi af te ronden. Het geeft een gedegen voorbereiding en research weer.    

Sønderho viel mij op door de enigszins Scandinavische uitstraling van de cover en natuurlijk door de titel. De achternaam van de auteur maakte meteen duidelijk dat het tegendeel waar was. Maar mijn aandacht was al getrokken! Het is natuurlijk heel handig voor een debutant in thrillerland dat zijn boek op welke manier dan ook opvalt! Wel fijn dat de inhoud van het boek vervolgens niet tegenvalt! Ik ben onder de indruk van dit debuut en nieuwsgierig naar het volgende boek van Fedor!

Lieve leesgroet, Carla Kooijman