Recensies

Met onbedachte rade – Marie-José Verweij *****

Met onbedachte rade – Marie-José Verweij

“Een sterk debuut, vol overtuiging en overredingskracht waardoor Verweij de lezer weet te raken”

  • Auteur: Marie-José Verweij
  • Uitgeverij: David Jones Publishing
  • Nederlands 
  • Paperback 
  • 9789462179523 
  • Druk: 1 
  • augustus 2021

Dat de relatie met haar moeder na de dood van haar zusje Kiki berg afwaarts is gegaan, dat daar de boosheid van haar moeder is gestart, staat als een paal boven water voor Eef. Na al die jaren waarin ze niet mocht praten over haar zusje Kiki, ze geen idee heeft wat er gebeurd is en Eef het contact met haar moeder zo miniem heeft gehouden blijkt zij toch op zoek naar antwoorden. Wat is er gebeurd die dag in Toscane? Om haar antwoorden te vinden reist Eef af naar Toscane en gaat op zoek naar de waarheid.

“Ik moet achterhalen wat ik mijn zusje heb aangedaan op 15 oktober 1989. Anders wordt ik gek.”

Met Onbedachte rade is het thrillerdebuut van Marie-José Verweij, de uit Alphen aan de Rijn afkomstige schrijfster weet met haar pakkende proloog de nieuwsgierigheid van de lezer te wekken. Deze  thriller is in de Ik-vorm geschreven. De psychologische thriller waarin Eef haar verhaal verteld, en de lezer afwisselend meetrekt tussen heden en verleden, waardoor men net als Eef de puzzelstukjes op zijn plek probeert te krijgen, heeft een meeslepend karakter. Het is wel even zoeken waar je je bevind in het verhaal doordat de lezer heen en weer getrokken wordt tussen heden en verleden wellicht als die boven de hoofdstukken aan zou worden gegeven dat het prettiger leest. Maar dit doet totaal geen afbreuk aan het verhaal, want dat dit de lezer zal raken is alvast een waarschuwing. Het is psychologisch een heel sterke verhaallijn.

Verrassend, aangrijpend en psychologisch ijzersterk

Het verhaal heeft een hoog non- fictie gehalte, mede door de gedetailleerde informatie en de beschrijving van de gevoelens van de hoofdpersonage komt het zeer overtuigend over. Men zal tijdens het lezen een goed beeld krijgen van het psychische aspect van de hoofdpersonage Eefje, zowel van het heden als het verleden. Dit zal bij de ene lezer meer teweeg brengen dan bij de ander, maar naast dat men nieuwsgierig is naar de waarheid wordt ook het empathische vermogen van de lezer geprikkeld. Verweij weet de lezer tot het einde aan toe geboeid te houden, wanneer de zoektocht ten einde komt valt ook voor de lezer alles op zijn plaats. Naast dat dit een sterk en uitermate prettig geschreven debuut is, weet Verweij met het psychologische aspect de lezer ook te boeien en te raken.

Een debuut waar Marie-José Verweij meer dan trots op mag zijn, zij bezit een overtuigende schrijfstijl waar de psychologische thriller fan warm voor zal lopen

Lieve leesgroet Moon Kager