Recensie van Carla·Recensies·Thriller

Als je van mij bent – Michael Robotham  “Huiselijk geweld,  corrupte collega’s en verstikkende vriendschap: genoeg ingrediënten voor één thriller lijkt me!”

Michael Robotham – Als je van mij bent.

Michael Robotham is één van de schrijvers waar ik blind een boek van durf te kopen. Toch was dit boek net anders dan ik gewend ben van hem….

  • Auteur: Michael Robotham
  • Uitgever: Cargo
  • Nederlands 
  • 1e druk: november 2021
  • Paperback
  • 9789403160511
  • 400 pagina’s

Phillomena McCarthy, kortweg Phil genoemd heeft in haar jeugd iets traumatisch meegemaakt waardoor voor haar al vroeg vaststond dat ze agent wilde worden. Dit was niet zo’n vanzelfsprekende keuze, omdat haar vader een beruchte gangster is. Toch lukt het haar uiteindelijk om agent bij de Metropolitan Police te worden! Ze heeft dan al jaren geen contact meer met haar vader en de rest van de criminele familie.

Als Phil op een dag een melding van huiselijk geweld krijgt en een vrouw in veiligheid weet te brengen, blijkt dit de vriendin van een onderscheiden collega van haar te zijn. Tempe Brown lijkt niet het enige slachtoffer te zijn van deze rechercheur!  Volgens de moeder van zijn voormalige verloofde was haar dochter bang voor hem. En stond ze op het punt hem te verlaten, vlak voordat ze omkwam bij een noodlottig ongeval. Deze collega heeft nu dan zijn vriendin mishandelt, maar hij is ook getrouwd, zou hij zijn vrouw ook mishandelt hebben?  Als Phil toenadering zoekt tot deze vrouw komt ze in een neerwaartse spiraal. Komt ze hier nog wel uit? Of zal ze haar baan verliezen?

Overtuigd van haar gelijk gaat Phil onvermoeibaar door om Tempe te helpen en er ontstaat een vriendschap. Tempe blijkt geweldig te kunnen organiseren en ze neemt dan ook veel taken over rondom het regelen van het aanstaande huwelijk van Phil. Eigenlijk neemt ze de regie volledig over! Als Phil beseft dat Tempe misschien wel te behulpzaam is en ook overal opduikt waar Phil aanwezig is, krijgt ze er een vervelend gevoel bij. Haar verloofde Henry voelde zich al langer ongemakkelijk bij al de bemoeienissen van Tempe, zou hij dan toch gelijk hebben? Phil, misschien geboren in een crimineel milieu, wil onrecht tegengaan. Dan zou je zeggen dat hulp dichtbij is in de vorm van collega’s. Het tegenovergestelde is waar, ze ervaart vooral tegenwerking van collega’s. Haar vader en ooms, waar ze sinds kort toch weer contact mee heeft, zijn meer behulpzaam!

Ik heb intussen veel van de boeken van Michael Robotham gelezen en altijd met veel plezier. Ook dit boek! Al vertraagde mijn leestempo wel in het midden van het verhaal omdat ik daar minder spanning voelde. Ik vond dat de personages goed uit de verf kwamen en het plot werd ook mooi uitgewerkt en netjes zonder losse eindjes afgerond! Zoals ik natuurlijk gewend ben van deze auteur! Aanrader? Jazeker!   

Lieve leesgroet, Carla Kooijman